WK-dagboek 1: middelvinger Williams, Marokko telt af

15 juni 2018, 11:48

Op de dag van openingsceremonie en allereerste wedstrijd was het betrekkelijk rustig. Geen ontslagen coaches of relletjes rondom spelers; grotendeels in de luwte bereidden alle landen zich voor. Behalve thuisland Rusland: voor hen was het al zo ver. Het gastland klopte het onthutsend zwakke Saudi-Arabië met 5-0, maar er was meer.

De middelvinger van Williams

Middenin het Luzhniki stadion mocht Robbie Williams het WK openen. Gepaard met de bekende tierelantijntjes van een openingsceremonie zong Williams zijn grootste hits. Wat het echter meest opviel was zijn middelvinger, recht in de camera. "I did this for free", riep hij daarbij. Naar verluidt was het een reactie op de kritiek die de Brit kreeg, omdat hij Russisch geld zou aanvaarden voor zijn optreden. Maar volgens Williams was dus alles pro deo.

{image[326731][right-half][]}Grootste zege ooit in openingsduel

De Russen hadden het van tevoren alleen maar durven dromen: het openingsduel met Saudi-Arabië met 5-0 winnen, en dat ook nog gepaard met records. De verpulvering van de belabberde Saudi's betekende de grootste zege ooit in een openingsduel. Ook invaller en uitblinker Denis Cheryshev schoot zichzelf in de boeken. Hij viel in de eerste helft al in, omdat Alan Dzagoev naar zijn hamstring greep. Het bleek geluk bij een ongeluk. De speler van Villarreal maakte twee mooie doelpunten. Nooit eerder scoorde een invaller in een openingsduel. Het past allemaal perfect bij de euforische dag van de Russen. Maar daarvoor verdient vooral Saudi-Arabië een bedankje, want dat was WK-onwaardig.

{image[326730][left-half][]}Marokko telt af

In Marokko neemt de spanning per minuut toe. Over minder dan 24 uur begint het WK dan eindelijk voor de Atlasleeuwen. Vandaag keek Hervé Renard vooruit naar het treffen met Iran. Vanwege de banden met ons land meldden Nederlandse media zich ook bij de persconferentie. Het ging onder meer over de steun van 'supporter' Louis van Gaal en de Eredivisie-spelers bij Marokko. Natuurlijk wilde Renard niets over zijn opstelling kwijt, maar we durven wel zeggen dat de 'Nederlandse' jongens Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat en Mbark Boussoufa gaan spelen.

{image[326732][right-half][]}Van misschien wel een wereldtitel tot een presentatie in Madrid

Wie drie dagen geleden had voorspeld dat Real Madrid meteen na de openingswedstrijd van het WK Julen Lopetegui in Madrid zou presenteren, was voor gek verklaard. Maar nadat de coach dinsdag werd aangesteld, woensdag werd ontslagen bij Spanje volgde donderdag al de officiële presentatie in Madrid. Lopetegui liet een tweespalt achter in de WK-selectie en eigenlijk in heel Spanje. Zijn eerste WK-dag haalde hij niet en na zijn presentatie is één ding wel duidelijk: achter de schermen is wel het een en ander gebeurd, terwijl de Spaanse pers daar geen weet van had.

{image[326634][left-half][]}Salah fit genoeg

Heel Egypte zat lang in onzekerheid. Haalde Mohamed Salah het WK, laat staan het openingsduel van vrijdag met Uruguay? Bondscoach Hector Cuper selecteerde hem al voor de definitieve selectie, en had vandaag nóg meer goed nieuws: "Ik kan met bijna honderd procent zekerheid zeggen dat hij speelt." Met King Salah stijgen de kansen voor een mooi WK behoorlijk voor Egypte. Nooit bereikten de Farao's de knock-outfase van een wereldkampioenschap. Morgen kunnen de Egyptenaren - mét Salah - een voorschot nemen op een historische prestatie. Dan moet het wel verrassen tegen het favoriete Uruguay.

Uitslag, opstellingen en beoordelingen

Rusland - Saudi-Arabië 5-0

Rusland: Igor Akinfeev 6, Mario Fernandes 6.5, Ilya Kutepov 6.5, Sergey Ignashevich 7, Yuri Zhirkov 6.5, Roman Zobnin 7, Yuri Gazinsky 7, Aleksandr Golovin 8, Aleksandr Samedov 6 (64. Daler Kuzyaev 6.5), Alan Dzagoev 7 (24. Denis Cheryshev 8), Fedor Smolov 5.5 (70. Artem Dzyuba 7).

Saudi-Arabië: Abdullah Al-Mayouf 4.5; Mohammed Al-Breik 5, Osama Hawsawi 4.5, Omar Hawsawi 4.5, Yasser Al-Shahrani 5; Abdullah Otayf 4 (64. Fahad al-Muwallad 6), Taisir Al-Jassem 5, Salman Al-Faraj 4.5, Salem Al-Dawsari 4.5, Yahya Al-Shehri 5 (72. Hattan Sultan Babhir -); Mohammad Al-Sahlawi 4 (85. Muhannad Assiri -).

Man of the match: Aleksandr Golovin

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen