Gastheer Rusland beleeft tegen Saudi-Arabië droomstart op WK

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

14 juni 2018 – Het wereldkampioenschap is dan eindelijk begonnen. In Moskou heeft Rusland zich donderdag gelijk van haar beste kant laten zien: het won met 5-0, een record in een WK-opener. In een prima wedstrijd speelde het thuisland dus alle frustraties van de moeizaam verlopen voorbereiding van zich af. Van een zeer tegenvallend Saudi-Arabië, dat haar kwalificatie voor een groot gedeelte aan Bert van Marwijk te danken heeft, won Rusland met weinig moeite.

Gastheer Rusland beleeft tegen Saudi-Arabië droomstart op WK

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Daar waar het zal eindigen, begon het toernooi ook. In een afgeladen Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou aanschouwden meer dan 80.000 toeschouwers de opening van het bal. Na een extravagante show kon eindelijk de bal rollen en was het WK officiëel afgetrapt. Over een dikke maand weten we welke ploeg zich heeft gekroond tot Weltmeister, na de finale in hetzelfde stadion als vandaag (donderdag). Dat we de Russische of Saudi-Arabische ploeg dan weer terugzien is niet heel waarschijnlijk, al kwam Rusland vandaag sterker dan verwacht voor de dag.

In september 2017 leek het er nog sterk op dat Van Marwijk deze zomer als hoofdcoach van Saudi-Arabië naar Rusland zou afreizen. De Nederlandse coach dwong op knappe wijze plaatsing af met het land uit het Midden-Oosten. Ondanks dit succes werd het aflopende contract van Van Markwijk niet verlengd en ging hij dus niet met de spelers mee naar het afgedwongen toernooi. Edgardo Bauza nam het over van de in Deventer geboren trainer, maar de Argentijn hield het nog geen twee maanden vol. Uiteindelijk traden de Saudi's vandaag (donderdag) aan met oud-coach van Chili, Juan Pizzi. Gedurende de wedstrijd kwam de vraag of deze stoelendans wel zo verstandig is geweest vaak bovendrijven.

Door Van Marwijk zijn aanstelling bij Australië zien we alsnog een Nederlandse bondscoach op het WK. Rusland heeft minder trainerswissels gemaakt de afgelopen jaren, maar een erg rustige voorbereiding kende het thuisland niet. Onder leiding van Stanislav Tsjertsjesov, sinds 2016 hoofdverantwoordelijke van de Russen, werden de laatste zeven duels niet gewonnen. Dit beloofde niet veel goeds, maar de Russen bleken net op tijd de juiste vorm te pakken gekregen.

Daar waar Saudi-Arabië onder Van Marwijk zeer verdedigend speelde, zoals Australië waarschijnlijk ook zal doen, trekken de Saudi's onder Pizzi vaker ten aanval. Via combinatiespel probeerden de Saudi's tot kansen te komen, wat leidde tot een open wedstrijd, maar bovenal voor veel ruimte voor de Russen. Nadat het een paar keer goed was afgelopen voor het land uit het Midden-Oosten, pakte Rusland in de twaalfde minuut al de leiding. Yuri Gazinsky kopte tegendraads een voorzet van uitblinker Aleksandr Golovin binnen.

Het thuisland was in extase, maar kende hierna ook een domper. De goed spelende Alan Dzagoev greep naar zijn hamstring en moest zich laten vervangen door Denis Cheryshev. Rusland zakte nog wat verder in met de openingstreffer op zak, en Saudi-Arabië tikte de bal ideeloos rond. Bij vlagen leek het haast op het Nederlands elftal van de afgelopen jaren: verdedigers die de bal tot het einde der tijden naar elkaar lijken te willen rondspelen. Daar waar Van Marwijk juist een uiterst realistische speelwijze had ingeslepen bij de Saudi's, lijkt Pizzi te veel van zijn manschappen te vragen.

Rusland stapelde gevaarlijke tegenaanvallen opeen en vlak voor rust viel de tweede treffer. Er lag weer veel ruimte voor de Russen, maar een te zachte pass op Cheryshev leek het einde van de aanval te betekenen. De oud-speler van Real Madrid wipte de bal echter perfect omhoog, daarmee twee tegenstanders het bos in sturend. Vervolgens schoot Cheryshev van dichtbij snoeihard de 2-0 in de kruising. Na rust begon Saudi-Arabië niet opeens met imponeren: er veranderde bar weinig aan het spelbeeld.

Na het zien van deze wedstrijd kan er geconcludeerd worden dat Van Marwijk misschien wel beter af is als coach van Australië, minder kwaliteit herbergen dan de ploeg van Saudi-Arabië lijkt lastig. Doordat invaller Artem Dzyuba in de 71ste minuut een fractie na zijn invalbeurt de 3-0 maakte was het miniscule beetje spanning dat er in Moskou nog hing ook verdwenen. In de blessuretijd maakte Cheryshev met de buitenkant van zijn voet zijn tweede van de dag: 4-0. In de allerlaatste seconde bekroonde Golovin zijn wedstrijd, door er met een vrije trap zelfs 5-0 van te maken. Rusland maakt een vliegende start in haar eigen hoofdstad, terwijl de Saudi's veel moeten veranderen aan hun povere spel.

De opstellingen en beoordelingen*

Rusland: Igor Akinfeev 6, Mario Fernandes 6.5, Ilya Kutepov 6.5, Sergey Ignashevich 7, Yuri Zhirkov 6.5, Roman Zobnin 7, Yuri Gazinsky 7, Aleksandr Golovin 8, Aleksandr Samedov 6 (64. Daler Kuzyaev 6.5), Alan Dzagoev 7 (24. Denis Cheryshev 8), Fedor Smolov 5.5 (70. Artem Dzyuba 7).

Saudi-Arabië: Abdullah Al-Mayouf 4.5; Mohammed Al-Breik 5, Osama Hawsawi 4.5, Omar Hawsawi 4.5, Yasser Al-Shahrani 5; Abdullah Otayf 4 (64. Fahad al-Muwallad 6), Taisir Al-Jassem 5, Salman Al-Faraj 4.5, Salem Al-Dawsari 4.5, Yahya Al-Shehri 5 (72. Hattan Sultan Babhir -); Mohammad Al-Sahlawi 4 (85. Muhannad Assiri -).

Man of the match: Aleksandr Golovin
*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd