Verbeek over Australië: "Het wordt een flinke uitdaging voor Bert"

16 juni 2018, 07:30   Bijgewerkt: 15 juni 2018, 09:32

Bert van Marwijk is met Australië de enige Nederlandse bondscoach op het wereldkampioenschap. Dat wat mogelijk zijn laatste klus wordt, is misschien ook wel zijn moeilijkste. Niet alleen omdat zijn voorbereiding op het toernooi heel kort is, ook omdat de aanvulling in de spelersgroep van onderaf al enkele jaren ontbreekt bij de Socceroos. Toch ziet Pim Verbeek, voormalig bondscoach van Australië, voorzichtige kansen in Rusland.

"Het wordt een flinke uitdaging voor Bert", verwacht Verbeek. De 62-jarige Rotterdammer stond tussen 2007 en 2010 aan het roer in Australië, het land waarmee hij in 2010 op doelsaldo de poulefase van het WK niet overleefde. Ghana hield de score tegen Duitsland beperkter, waardoor zij op doelsaldo doorgingen. Destijds werkte hij ook samen met Graham Arnold, destijds nog bondscoach van Jong Australië. De voormalig speler van onder meer Roda JC wordt ná Van Marwijk de bondscoach. Een verstandige beslissing, zo vindt Verbeek.

Is het als bondscoach in zo'n korte tijd dan wél handig of niet handig om iets te veranderen? "Normaliter kijk je in oefenduels hoe je wilt gaan spelen, wat bij je spelers past. Natuurlijk heb je daar eigen ideeën bij", legt Verbeek uit. "Na de afstraffing tegen Noorwegen (4-1) zag je al dat hij tegen Colombia (0-0) een aanpassing had gedaan. Veel meer stabiliteit met drie man achterin. Dat zal hij tijdens het WK aanhouden, vermoed ik."

Kwaliteit

Niet alleen de korte voorbereidingstijd is lastig, ook de kwaliteit van de Australische selectie is er de laatste jaren niet bepaald beter op geworden. Dat de 38-jarige (!) Tim Cahill nog van de partij is en tegen Syrië op het moment suprême beslissend was, zegt genoeg. Verbeek: "Sinds 2008, '09 en '10 is er weinig doorstroming geweest in Australië." Spelers als Mark Schwarzer, Mark Viduka, Harry Kewell, Brett Emerton of Mark Brasciano zijn er amper meer.

"Het aantal Australische spelers in Europa is zéér beperkt", weet Verbeek. "Dat heeft er mee te maken dat de eigen competitie in Australië sterker is geworden. Voor de niet absolute toppers is het minder aantrekkelijk om naar Europa te gaan. Daarnaast is het nationale trainingscentrum van de bond opgeheven. Zonde, want daar kwamen bijna alle grote talenten vandaan. Dat heeft ze wel parten gespeeld."

Laatste klus voor Van Marwijk

De bovengenoemde bemoeilijkende omstandigheden; het feit dat WK-deelname met bijzonder veel moeite tot stand kwam; en een zware poule met Frankrijk, Denemarken en Peru ten spijt: een kans op een goede Australische prestatie ziet Verbeek nog altijd. "Wat er ook gebeurt. De winnaarsmentaliteit van Australiërs is enorm. Dat zag je bij het WK 2014 tegen Nederland (2-3) wel: ze geven nooit op."

Door: Nathan Sprey

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen