Hoe bouwt Sampaoli een elftal rondom Messi?

16 juni 2018, 14:03

Heel Argentinië vestigt ook dit WK alle hoop op Lionel Messi. Hij moet de Zuid-Amerikanen naar de eerste wereldtitel sinds 1986 leiden. Maar er bestaan veel twijfels over de vice-wereldkampioen, die vanmiddag tegen IJsland aan het WK begint. Hoe formeert bondscoach Jorge Sampaoli zijn team rondom La Pulga?

"Zonder Messi is Argentinië een zeer bescheiden team, dat de laatste zestien niet zou halen", stelt Argentijnse journalist Martin Mazur. Hij volgt de nationale ploeg en schrijft voor onder meer La Gazzetta dello Sport, The Guardian en 11Freunde. In gesprek met FCUpdate.nl gaat Mazur op de Argentijnse materie in.

{image[319251][right-half][]}De speelwijze

Sampaoli verraste in aanloop naar het WK door te zeggen dat hij in een 2-3-3-2-formatie wilde spelen. Diego Maradona opende de aanval op de bondscoach. "Zo speel je niet meer, dat gebeurde in de jaren dertig", was de kritiek van Pluisje. Mazur: "In de praktijk is het 4-1-3-2, met Messi als een van de aanvallers. Sampaoli wil met twee creatieve middenvelders spelen. Eén aan de rechterkant, en één aan de linkerkant. Zij moeten in het centrum afwisselen met Messi. De opdracht van de twee vleugelverdedigers is aanvallen, zoals Dani Alves en Jordi Alba dat deden tijdens hun beste momenten bij FC Barcelona."

Messi's compagnons

Gonzalo Higuain of Sergio Agüero mogen voorin hopen op een rol als compagnon van Messi. Sampaoli zal de beide spitsen nooit samen laten spelen. Angel Di Maria heeft vanaf de linkerkant de beste papieren. Nu zeker, omdat Manuel Lanzini in de voorbereiding op het WK geblesseerd afhaakte.

Interessant is de rol van Ajacied Nicolas Tagliafico. Dankzij zijn sterke half jaar in Amsterdam haalde Sampaoli hem bij de selectie. Sterker nog: de 25-jarige linksback mag zich opmaken voor een basisplaats. "Hij is de reden dat Sampaoli besloot met vier verdedigers te spelen, in plaats van drie. Hij miste een goede optie voor de linksbackpositie."

{image[321657][right-half][]}De zwaktes

Heel Argentinië maakt zich zorgen om de defensie. Javier Mascherano is niet meer de Mascherano van het WK 2014. Maar een vervanger is niet voorhanden. De selectie heeft een overvloed aan creatieve middenvelders, en maar een paar opties voor de posities van centrale verdediger en defensieve middenvelder.

Spanje legde in maart de zwaktes van La Albiceleste pijnlijk bloot. De wereldkampioen van 2010 veegde in een oefenwedstrijd de vloer aan met Argentinië: 6-1. "Dat was pure realiteit. Het was een team van gevestigde orde tegen een team dat als los zand speelde. Het was ook moeilijk, omdat Argentinië zijn keeper Sergio Romero verloor. Die blessure heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij het WK mist."

{image[326554][left-half][]}De verwachtingen

Hoewel er veel onzekerheden zijn, is heel Argentinië maar met één ding tevreden: de wereldtitel. "Met een kwartfinale nemen Argentijnen niet genoegen, maar dat lijkt met dit team het hoogst haalbare. Duitsland, Brazilië en Spanje hebben een betere ploeg dan Argentinië. Ook Frankrijk en België zijn in staat om ze te verslaan " De enige die het onmogelijke waar kan maken is Messi, vindt ook Mazur. "Laat hem het doen. En bid."

Door: Steven Koelma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen