De WK-balans: wie waren de tops en de flops tot dusver?

20 juni 2018, 13:00   Bijgewerkt: 20 juni 2018, 18:26

De eerste week van het wereldkampioenschap zit erop. Alle teams zijn al minimaal één keer in actie gekomen en dus kunnen we de balans opmaken: wie waren de uitblinkers en welke spelers vielen heel erg tegen? Op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, hieronder het overzicht.

Top

1. Cristiano Ronaldo (Portugal)

Je houdt van hem of je haat hem: Cristiano Ronaldo. Maar zelfs zijn grootste criticasters moeten hun pet meer dan afnemen voor de prestaties van de Portugees. Na een heel lang seizoen bij Real Madrid waarin hij in de eindfase geblesseerd raakte én later nog de Champions League won, blijft CR7 op inmiddels 33-jarige leeftijd maar verbazen. Want drie doelpunten in het openingsduel met Spanje, waarmee hij zijn ploeg hoogstpersoonlijk een punt bezorgde, had niemand verwacht. En ook tegen Marokko was hij matchwinner met het enige doelpunt. Kan hij de rest van dit toernooi ook doorslaggevend zijn en scoren?

{image[326805][left-half][]}2. Hannes Halldórsson (IJsland)

In Nijmegen zullen ze zich nog weleens achter hun oren krabben waarom ze Halldórsson na zijn zware blessure zo makkelijk hebben laten lopen. In Frankrijk tijdens het EK 2016 maakte hij met IJsland al een prima indruk en ook tegen Argentinië was hij een grote sta-in-de-weg voor Lionel Messi en consorten. De sterspeler van FC Barcelona miste zelfs een strafschop tegen de keeper, die twee jaar geleden nog samenspeelde met Jeffrey Leiwakabessy en Sjoerd Ars. Op het allerhoogste podium ter wereld hield hij Argentinië van de overwinning af en kroonde hij zichzelf meer dan terecht tot matchwinner.

3. Denis Cheryshev (Rusland)

De man die samen met Cristiano Ronaldo bovenaan de topscorerslijst staat, is een van de grote verrassingen in Rusland én van thuisland Rusland. Na twee duels staat de teller qua Russische doelpunten al op acht, waarvan drie op naam van deze voormalig speler van Real Madrid. Niet oud-Feyenoorder Fedor Smolov of Alan Dzagojev nam de hoofdrol op, maar Cheryshev. Hij scoorde in twee WK-duels al meer dan in de 24 optredens in La Liga afgelopen seizoen namens Villarreal (twee), dus die club is blij met de goede optredens. In 2016 hadden ze namelijk nog tien miljoen euro voor hem over en dan moet natuurlijk niet verdampen.

4. Hirving Lozano (Mexico)

Met een groot aantal succesvolle dribbels, gevaarlijke doelpogingen en een goal zoals hij die tegen AZ ook ongeveer maakte, veroverde de PSV'er en überhaupt Mexico de harten van veel voetbalfans in de wereld. Dankzij zijn doelpunt zijn in elk geval de komende duels alle ogen op Lozano gericht, al was dat voor het toernooi ook al het geval. In Eindhoven zullen ze met gemengde gevoelens kijken naar deze ontwikkeling: door het goede spel zal zijn transferwaarde stijgen, maar zijn ook meer clubs geïnteresseerd in de vleugelaanvaller. Nog twee van dit soort duels en hij is onhoudbaar in de Eredivisie. Kan hij wederom scoren de komende duels?

{image[326885][right-half][]}5. Harry Maguire (Engeland)

Debuteerde minder dan een jaar geleden bij de nationale ploeg van Engeland en ging in Frankrijk nog als supporter mee met de Engelsen. Toch is deze 1.93 meter lange verdediger vooralsnog uitstekend gebleken bij de ploeg van Gareth Soutgate. Heeft weliswaar nog niet de uitstraling van een John Terry of Rio Ferdinand, maar doet gewoon zijn ding zonder al te veel poespas. Bovendien is hij zeer kopsterk en dat bewees hij bij de winnende treffer van Harry Kane, waar hij de bal doorkopte richting de aanvaller van Tottenham Hotspur. Tussen alle sterren is Maguire vooralsnog de meest onopvallende, opvallende speler.

Krijg voor elke euro die je inzet op Iran tegen Spanje er 24 (!) terug bij Bettinginsiders

Flop

{image[326831][left-half][]}1. Lionel Messi (Argentinië)

Tegenhanger van Cristiano Ronaldo. Alle ogen zijn dit toernooi gericht op de kleine Argentijn, die voor zijn laatste serieuze kans staat om zijn ploeg de wereldtitel bezorgen. Tegen IJsland werd een overwinning verwacht om een slechte WK-start te voorkomen. Messi kon zijn stempel amper drukken en miste tot overmaat van ramp ook nog eens een strafschop. Omdat de eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo wel meteen een hoofdrol had opgeëist met Portugal, viel Leo nog eens extra tegen. Laten we hopen dat hij zint op een revanche die zijn weerga niet kent.

2. Mats Hummels (Duitsland)

Welke Duitse verdediger stapte kinderlijk eenvoudig in bij de counter van Mexico waaruit Hirving Lozano scoorde? Juist: Mats Hummels. Vervolgens gleed de Bayern München-verdediger als Bambi in zijn beste jaren onderuit, waardoor de tegentreffer - naast de falende Duitse restverdediging - voor een groot gedeelte op zijn conto geschreven mag worden. Hij straalde geen seconde zekerheid uit achterin bij Die Mannschaft en werd door de rappe aanvallers van Mexico gered tot een verdediger met wie je bijna medelijden had. Opeens was Hummels een oude man. Was het een incident of wordt dit niet het toernooi van Hummels?

3. Yannick Carrasco (België)

De voormalig Atlético Madrid-speler is weliswaar zeer multifunctioneel, maar hij is in elk geval géén linksachter. Of linkermiddenvelder in een 3-4-3-systeem. Hoogstpersoonlijk liet hij Murillo van Panama uit zijn rug weglopen en hij mocht van geluk spreken dat die fout geen tegendoelpunt opleverde. Sowieso stond hij continu erg hoog, wat achterin voor veel problemen zorgde. Dat hij werd gewisseld zal zelfs Carrasco zelfs niet erg hebben gevonden: het lijkt ondenkbaar dat hij zich wél prettig voelde op deze plek. Tegen een ploeg met meer kwaliteit voorin, is dit eigenlijk geen optie voor Roberto Martínez.

{image[326852][right-half][]}4. Neymar (Brazilië)

Maandenlang revalideerde de buitenspeler van Brazilië om te kunnen spelen tijdens de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap in Rusland. Dat lukte, maar na afloop sprak iedereen voornamelijk over zijn kapsel en het feit dat hij vaker op de grond lag dan wielrenners tijdens de Tour de France. Een serieuze stempel kon de duurste voetballer ter wereld niet drukken op het duel tegen Zwitserland en dat terwijl iedereen de Goddelijke Kanaries als grote titelfavoriet zag. Gaat hij nog meer laten zien of blijven randzaken de overhand houden bij de aanvaller van Paris Saint-Germain?

5. Corentin Tolisso (Frankrijk)

Had in de slotfase tegen Australië misschien wel een rode kaart verdiend toen hij de doorgebroken Australische spits onderuit schoffelde. Een overtreding die een honderd procent kans voorkwam, maar ook waar de irritiatie van de middenvelder van Bayern München meer dan in naar voren kwam. Niet veel later werd hij gewisseld en dat was niet alleen uit voorzorg. Tolisso zou de motor van het elftal moeten zijn bij de Fransen, maar hij kreeg zijn team absoluut niet aan de praat. Vanaf de bank zag hij hoe het zeer tegenvallende Frankrijk uiteindelijk toch nog met een zege naar huis ging.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen