Zes conclusies na WK-exit van Marokko tegen Portugal

20 juni 2018, 16:12   Bijgewerkt: 20 juni 2018, 16:44

Het wereldkampioenschap in Rusland zit er voor Marokko na honderdtachtig minuten al op. De ploeg van Hervé Renard verloor tweemaal met 1-0 en kan daarom de volgende ronde definitief vergeten. Een enorme deceptie voor alle voetbalfans in Marokko én de Marokkaanse Nederlanders. Wat zijn de conclusies die - los van de uitschakeling - getrokken kunnen worden na het duel met de Portugezen? FCUpdate.nl trekt zes conclusies.

Zes punten verdiend, maar einde WK voor Marokko 

Na het duel met Iran waren de analitici helder: Marokko was beter, kreeg de beste kansen, maar een zeer verdedigend spelend Iran ging er met de zege vandoor. En na de ontmoeting van woensdagmiddag tegen Portugal was de conclusie niet veel anders: na de openingsgoal van Cristiano Ronaldo was er slechts één ploeg die de meeste drang naar voren had en ook goede kansen kreeg: Marokko. Maar na dertien schoten tegen Iran en talloze kansen tegen Portugal moet je uiteindelijk een doelpunt maken om te winnen. En dat was het grote manco van de ploeg van Hervé Renard.

{image[326763][right-half][]}Ziyech kan het ook een niveautje hoger

In de Eredivisie laat Hakim Ziyech wekelijks zien over een geweldige techniek te beschikken en creëert de meeste kansen van elke speler in Nederland. Ook op het wereldkampioenschap liet hij tegen Portugal de mooiste dingen zien aan de bal. En dat viel de Twitterende voetbalwereld meer dan op. Tottenham Hotspur, Arsenal, Newcastle United, Liverpool: elke club werd wel getagd met de vraag of ze de prestaties van Ziyech in de gaten hielden tegen Portugal. Vooral de manier waarop hij de bal onder controle heeft, maakte veel indruk, al kon ook hij uiteindelijk niet beslissend zijn. AS Roma moet in elk geval haastmaken met de transfer. 

Gebrek aan fysieke kracht

Beide tegentreffers op dit WK vielen - geheel in de trend van dit hele wereldkampioenschap - uit dode spelmomenten. Beide met het hoofd, hoewel een van hen een eigen doelpunt was. Maar vrijwel elke corners van Portugal was wederom gevaarlijk, terwijl het zelf veel voorzetten (of een van de zestien corners (!)), simpel verdedigd zagen worden of opgepakt door Rui Patricio. Alleen uit perfect afgesneden vrije trappen van Ziyech waren er gevaarlijke kopkansen, met die van Younes Belhanda als uitblinker. Het was niet genoeg.

{image[326925][left-half][]}Benatia is geen spits

Als de aanvoerder van Marokko iets scherper was geweest voor het Portugese doel, dan had niet Cristiano Ronaldo, maar Medhi Benatia zomaar bovenaan de topscorerslijst kunnen staan. Maar de 31-jarige verdediger is nou eenmaal geen spits van beroep en hielp al zijn kansen om zeep. Zijn mogelijkheid in de slotminuten tegen Portugal, na een afgeslagen bal, was de allergrootste: had hij vanaf een meter of elf de bal in het doel geramd in plaats van erover heen, dan hadden alle Marokkaanse supporters in elk geval nog een kansje gehad op de volgende ronde. Overigens ontbrak het sowieso aan een spits op niveau in de huidige selectie: aan de hoeveelheid kansen lag het namelijk niet.

Portugal = Cristiano Ronaldo

Vier doelpunten bij dit wereldkampioenschap voor Portugal. Viermaal Cristiano Ronaldo. De Portugezen zijn nog meer dan tijdens het Europees Kampioenschap 2016 afhankelijk van de sterspeler van Real Madrid. Binnen drie minuten had CR7 er alweer een goal inliggen en dat hadden er wellicht twee of drie kunnen zijn. Niet veel na zijn openingsgoal schoot hij namelijk voorlangs en daarna benutte hij nog tweemaal een vrije trap van dichtbij niet. In de tweede helft schoot hij nog een open bal huizenhoog over: maar als hij níet scoort, maakt Portugal überhaupt geen goals.

Amrabat een letterlijke 'Atlas Leeuw'

Doktoren zeggen dat de helm van Nordin Amrabat alleen helpt als je nog géén hersenchudding hebt, de spelersvakbond vond het zeer onverstandig dat de rechtsbuiten zijn helm weggooide. Na een klein half uur was Amrabat zijn helm, die hij op had vanwege de tik op zijn hoofd in het duel met Iran, beu en gooide hem weg. Niet veel later zette hij zijn nagels de rug van directe opponent Raphaël Guerreiro, die hij sowieso het leven meer dan zuur maakte. Alles voor het resultaat, dát is heilig. Al was het uiteindelijk niet genoeg.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen