Amrabat: brullende leeuw vergat met Marokko te bijten

20 juni 2018, 18:30

"Van de eerste minuut tot ik wakker werd, weet ik niets meer", sprak Nordin Amrabat na de nederlaag tegen Portugal (1-0) over het duel tegen Iran waar hij een hersenschudding opliep. Tóch stond de voormalig PSV-aanvaller in de basis voor het tweede WK-duel en was samen met Karim El Ahmadi de uitblinker aan Marokkaanse zijde. Hij stichtte veel gevaar aan de rechterkant en bezorgde Raphaël Guerreiro een zware middag.

Volgens veel Marokkaanse aanhangers had zelfs niet Cristiano Ronaldo, maar Nordin Amrabat verkozen moeten worden tot speler van de wedstrijd. Binnen drie minuten was hij aan de rechterkant al tweemaal voorbij Guerreiro, die overigens geen sterke indruk maakte. "Guerreiro maakt van Amrabat een goede aanvaller", was de veelzeggende kritiek van BBC-analist Martin Keown. Toch is dat te weinig eer voor de man op de rechterflank, die ook los van het voetbalgedeelte een hoofdrol speelde.

{image[326927][right-half][]}Na een kwartier uur gooide hij namelijk de helm, die hij op had vanwege zijn hersenschudding, af. Hij kon er niet lekker mee spelen, toch was niet iedereen blij met die actie. De spelersvakbond vond het zeer onverstandig, en ook Edwin Goedhart (chef-arts bij de KNVB) en de Hersenstichting raadden af, zo lieten zij weten bij Radio 1. Het dragen van een helm heeft namelijk een preventieve functie, aldus de specialisten.

Zonder helm had Amrabat het overigens niet moeilijker tegen Guerreiro. Halverwege de eerste helft claimde hij een strafschop, nadat de linksback hem naar beneden trok. Toch had Amrabat andersom ook de verdediger flink beet en niet alleen bij zijn shirt. Zoals een ware Atlasleeuw betaamt, zette hij zijn klauwen in zijn opponent. En die hield daar de nodige schade aan over.

Hoewel Amrabat, die niet veel later weer een penalty claimde nadat hij licht werd aangetikt en daarna nog een voorzet tegen de arm van een Portugese verdediger schoot  in de zestien, hoopte op de video-scheidsrechter, zou die geen penal hebben toegekend op het moment dat de voormalig PSV'er werd beetgehouden. Maar krabbend, vallend, duwend en met of zonder helm: Amrabat vocht als een brullende leeuw voor zijn land.

{image[326929][left-half][]}Maar het bleef bij brullen. Maar brullende leeuwen bijten niet. Hoe gevaarlijk Amrabat ook met zijn klauwen zwaaide en zijn tanden liet zien, echt doorbijten kon hij niet. Ook was er geen hulp van het arbitrale kwartet. "Ik hoorde van Pepe dat 'ie in de eerste helft naar Pepe's shirt vroeg", vertelde de hoofdrolspeler na het duel. Meermaals maakte de arbiter géén gebruik van de video-scheidsrechter, waar heel Marokko daar wel om vroeg. En omdat verder geen van de 23 (!) schoten dit WK - het hoogste van alle teams - raak was, ging Marokko onderuit.

"Wij voetbalden, hadden meer balbezit, kregen meer opgelegde kansen. In de tweede helft verdedigde Portugal alleen maar. Als je ziet dat zelfs Ronaldo op de eigen helft staat", duidde Amrabat het sterke spel van de Marokkanen. Zelf had hij ook een groot aandeel, stichtte veel gevaar. Maar aan een brullende beer die niet bijt, heb je uiteindelijk vrij weinig. En dat merkt heel Marokko op dit moment.

Lees ook: Zes conclusies na WK-exit van Marokko tegen Portugal

Boekt Spanje vanavond tegen Iran hun eerste overwinning van dit WK?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen