Teruggedraaide penalty wordt gefrustreerd Brazilië niet fataal

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

22 juni 2018 – Brazilië heeft vrijdagmiddag in Sint-Petersburg op het nippertje een 2-0 zege geboekt op Costa Rica, dat daarmee uit het toernooi ligt. Met een beetje geluk en de VAR hield Costa Rica lang stand, maar in blessuretijd tikte Philippe Coutinho de bal onder de uitblinkende Keylor Navas door. Neymar, die boos was op de uitstekend fluitende Björn Kuipers omdat hij een penalty op advies van de VAR toch niet gaf, maakte er ook nog 2-0 van.

Teruggedraaide penalty wordt gefrustreerd Brazilië niet fataal

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het gelijkspel tegen Zwitserland was voor Brazilië een flinke valse start, tegen Costa Rica moest het dan echt gaan gebeuren. Natuurlijk waren daarbij alle ogen op Neymar gericht. De vedette aan Braziliaanse kant had eerder in de week de training verlaten met pijn aan de enkel, de vraag was hoe fit hij zou zijn. Voor Costa Rica was het nu of nooit: het zou bij een nederlaag uitgeschakeld zijn. Dus speelden beide ploegen voorzichtig.

Van de aspiraties van Brazilië kwam in de eerste helft helemaal niets terecht. Neymar oogde niet helemaal fit en Brazilië kwam geen moment echt in de wedstrijd. Dat was ook te danken aan het agressief spelend Costa Rica, dat fel in de duels zat en de nodige tikken aan onder andere Neymar uitdeelde. Scheidsrechter Kuipers greep in waar nodig was. Brazilië kwam niet verder dan twee schoten van Marcelo. Costa Rica kreeg de grootste kans, na een kwartier spelen schoof Celso Borges de bal in kansrijke positie naast het doel.

Bondscoach Tite had ook gezien dat Brazilië in de eerste helft niets voorstelde en slachtofferde Willian aan het begin van de tweede helft voor Douglas Costa. Een heel ander Brazilië kwam uit de kleedkamer, binnen de vijf minuten waren er al twee reuzekansen geweest. Daarbij ontbrak het de Goddelijke Kanaries aan geluk: een kopbal van Gabriel Jesus spatte uiteen op de lat en een schot van Coutinho werd vlak voor de lijn geblokt. Weer leek er geen overwinning te komen voor het op voorhand tot favoriet gebombadeerde Brazilië. 

Na deze grote kansen zakte Brazilië weer weg, pas in de slotfase drong het weer aan. Eerst knalde de ongelukkig Neymar nog naast en kreeg hij géén penalty van Kuipers terwijl de arbiter die eerst wel gegeven had. Op basis van video-beelden besloot hij zijn beslissing terug te draaien en dus was iedereen ziedend op Kuipers. Het bleek overigens wel de juiste beslissing om geen strafschop te geven.

Tot grote opluchting van heel Brazilië bevrijdde Coutinho iedereen van zijn spanning en frustraties. In de eerste minuut van de blessuretijd won invaller Roberto Firmino een kopduel, waarna de bal precies voor de voeten van Coutinho kwam. Hij tikte raak en bracht Brazilië daarmee in extase. Het betekende de nekslag voor Costa Rica, dat wist dat het uitgeschakeld ging worden. Het moest ook nog de 2-0 incasseren: invaller Costa gaf Neymar een niet te missen kans en zo zette de soms erg vervelende vleugelspeler de eindstand van 2-0 op het scorebord.

Opstellingen en beoordelingen:*
Brazilië: Alisson Becker 6, Fagner 5.5, Thiago Silva 7, Miranda 6, Marcelo 5, Casemiro 6.5, Paulinho 6 (68. Roberto Firmino 6.5), Philippe Coutinho 6, Willian 4.5 (46. Douglas Costa 6.5), Gabriel Jesus 5.5 (90+3. Fernandinho -), Neymar 5.

Costa Rica: Keylor Navas 7, Christian Gamboa 6 (75. Francisco Calvo -), Giancarlo González 6, Johnny Acosta 5.5, Oscar Duarte 5, Bryan Oviedo 5, Johan Venegas 5.5, David Guzmán 6 (84. Yeltsin Tejeda -), Celso Borges 5, Bryan Ruiz 5.5, Marcos Urena 5 (55. Christian Bolanos 6).

Man of the match: Philippe Coutinho
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  • USA - Nederland, actie Adv

    Scoort Nederland tegen Argentinië? Win €50 bij een inzet van €1 via Jacks.nl.

    Jacks pakt vrijdag wederom uit met een WK-actie. Ditmaal hoeft Nederland niet eens te winnen maar is één euro op 'Nederland scoort' voldoende om vrijdag misschien vijftig euro rijker te zijn.

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd