De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van speelronde II?

25 juni 2018, 16:13

De tweede week van het wereldkampioenschap zit erop. Alle teams zijn al minimaal twee keer in actie gekomen en dus kunnen we de balans opmaken: wie waren de uitblinkers en welke spelers vielen heel erg tegen? Op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, volgt een overzicht.

Top's

1. Harry Kane

Hij maakt de eerste Engelse hattrick op een WK sinds Gary Lineker in 1986 tegen Polen. Bovendien kan hij ook de eerste WK-topscorer worden sinds Lineker tijdens dat toernooi. Kane nam van de acht Engelse treffers vijf voor zijn rekening, waarvan de eerste drie. Het contrast met het EK in Frankrijk van twee jaar geleden kan bovendien niet groter: toen werd hij nog belachelijk gemaakt vanwege zijn bizar slechtgenomen corners. Ditmaal is hij de held en scoort Engeland juist aan de lopende band uit corners.

{image[326980][right-half][]}2. Luka Modric

Deed van grote afstand definitief de das om bij het zeer zwakke Argentinië. Vooralsnog is hij met zijn ploeg een van de verrassingen dit toernooi, mede vanwege zijn ijzersterke spel op het middenveld. Niet voor niets vond teamgenoot Dejan Lovren - die in de Champions League-finale nog van hem verloor - dat Modric het wel verdient om de Ballon d'Or nog eens te winnen. Wellicht als hij met Kroatië echt ver komt dit toernooi?

3. James Rodríguez 

Zonder James Rodríguez en met een man minder ging Colombia nog af tegen Japan, maar in de tweede wedstrijd tegen Polen maakte de ploeg veel indruk. Een van de uitblinkers was James, die het duel besloot met een geniale steekpass op Juan Cuadrado, die Colombia's derde maakte. Voor de Zuid-Amerikanen is het te hopen dat de middenvelder helemaal fit blijft dit toernooi: dan kan hij nog veel mooie dingen doen voor zijn land.

{image[327007][left-half][]}4. Romelu Lukaku

Romelu Lukaku voelt zich vooralsnog als een vis in het water tijdens het WK in Rusland. De sterke spits vuurde in de eerste wedstrijd al twee keer raak tegen Panama en haalde tegen Tunesië wederom twee keer succesvol de trekker over. Hij heeft daardoor Marc Wilmots geëvenaard als Belg met de meeste doelpunten op een WK. Beide spelers staan op vijf. Dat is niet het enige record die de spits, die al veertig keer heeft gescoord voor De Rode Duivels, heeft gegrepen. De teller van Lukaku staat op zeven WK-goals, terwijl Jan Ceulemans op zes blijft steken. Het volgende doel van de spits? Een hattrick maken. Dat is nog nooit een Belg gelukt op het WK.

5. Aaron Mooy

Springt wellicht niet zo in het oog bij Australië, maar is wel de motor van de ploeg die het Frankrijk lastig maakte en tegen Denemarken uiteindelijk meer dan een punt had verdiend. Niet voor niets zijn er opeens heel veel teams geïnteresseerd in de voormalig speler van Manchester City. Kan hij ook in de laatste speelronde van grote waarde worden voor Australië? Bert van Marwijk is zeker van wel, want hij voorspelde dat zijn ploeg - onder aanvoering van Mooy - de volgende ronde gaat halen.

Flop's

1. Willy Caballero

Hier had overigens ook de naam van de keeper van Japan, Senegal, Zuid-Korea of Tunesië kunnen staan. Het niveau van de keepers valt ook dit toernooi weer tegen. Maar met zijn blunder tegen Kroatië leidde de ervaren Willy Caballero - die speelt vanwege de blessure van Sergio Romero - de Argentijnse nederlaag in. Van een simpele terugspeelbal maakte hij een niet te missen kans voor Ante Rebic. Daarna stortte het zwakke Argentinië volledig in.

{image[327054][right-half][]}2. Jerome Boateng

Stond in het eerste WK-duel met Mexico te schutteren naast Mats Hummels. Zijn collega kampt momenteel met een blessure en Boateng viel voortijdig uit tegen Zweden. Een oliedomme en onnodige tweede gele en dus rode kaart kreeg de achterhoedespeler voorgehouden. Daarmee bracht hij Duitsland op het randje van de uitschakeling, dat uiteindelijk nog wel werd voorkomen. Maar het duo Hummels/Boateng valt vies tegen tot dusver, al zal Joachim Löw hopen dat eerstgenoemde weer helemaal fit is voor de laatste groepswedstrijd. Boateng is er in elk geval níet bij.

3. Robert Lewandowski

Kun je een aanvaller verwijten dat hij niet scoort als hij weinig ballen krijgt? Wellicht niet. Toch kreeg Lewa tegen Colombia een levensgrote kans op de gelijkmaker, maar stuitte op David Ospina. Uit wanhoop ging hij het later ook van afstand proberen, maar wederom lag de Colombiaanse doelman vakkundig in de weg. Bij een zeer tegenvallend Polen kon zelfs de topschutter van Bayern München het verschil niet maken. En dus zit het toernooi er voor Lewandowski en zijn land alweer op.

4. Michy Batshuayi

Voor het toernooi hadden sommige Belgische voetbalkenners een verrassende basisplaats voorspeld voor de spits van Chelsea, maar Roberto Martínez lijkt vooralsnog met Romelu Lukaku de goede keuze te hebben gemaakt in de spits bij de Belgen. Tijdens zijn invalbeurt maakte Michy Batshuayi niet bepaald een sterkte indruk: hij kreeg drie honderd procent kansen in twintig minuten tijd en hielp ze allen om zeep. Dat hij uiteindelijk wel op het scoreformulier kwam, was slechts een heel klein doekje voor het bloeden.

{image[326758][left-half][]}5. Ayoub El Kaabi

Was in aanloop naar het WK een van de grote sensaties in Marokko en scoorde in het nationale team aan de lopende band. Zelfs Atlético Madrid zou interesse hebben in de spits, maar dat zal na het wereldkampioenschap wel over zijn. Want hij deed het zo matig in het eerste duel, dat hij tegen Portugal niet eens meer in de basis stond. Als invaller kon hij echter ook geen potten breken. Kansen kreeg Marokko - net als tegen Iran - genoeg, maar het ontbrak de ploeg aan een echte afmaker. En dat had vooraf niemand gedacht, gezien de scoringsdrift van El Kaabi.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen