Situatieschets Groep B: Iran, Portugal en Spanje in actie

25 juni 2018, 18:28

In Groep B is het laaiend spannend: Iran, Spanje en Portugal kunnen alle drie nog door naar de volgende ronde. De volgorde kan in deze poule nog worden bepaald op basis van wedstrijdpunten, doelsaldo, onderling resultaat, gele en/of rode kaarten én zelfs op basis van loting. Daarom zullen de rekenliefhebbers ook met veel interesse de ontwikkeling op de velden volgen. Één ding is zeker: Marokko gaat niet door. 

{image[326939][right-half][]}Spanje: vier punten, doelsaldo +1 (minder kaarten dan Portugal)

Ondanks dat Spanje gelijkspeelde tegen Portugal én slechts met 0-1 won van Iran, is het momenteel koploper van de groep. Het doelsaldo is gelijk met de Portugezen, maar Spanje pakte één gele kaart minder (1 om 2). Toch is Spanje er alles aan gelegen om te winnen: bij een nederlaag met meer dan één doelpunt, kan het zelfs nog worden uitgeschakeld. Bij een gelijkspel zijn de Spanjaarden sowieso geplaatst, maar is bij een overwinning in het andere duel (of gelijkspel met meer doelpunten) 'slechts' tweede. En dat betekent een duel met Uruguay, die ze vermoedelijk minder liever treffen dan Rusland.

Overigens kan ook in deze poule loting uitkomst bieden: als Spanje en Portugal met hetzelfde aantal doelpunten voor en tegen winnen én Spanje één gele kaart meer pakt dan Portugal, is alles gelijk in Groep B. Dan bepaalt loting wie nummer één en twee worden.

{image[326923][right-half][]}Portugal: vier punten, doelsaldo +1 (meer kaarten dan Spanje)

Portugal heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Dan houdt het namelijk sowieso Marokko en Iran onder zich. Zelfs bij een nederlaag kan Portugal door: dan moet Spanje ook verliezen met meer cijfers óf gelijke cijfers en twee gele kaarten meer. Een directe rode kaart telt overigens voor vijf gele kaarten.

Voor de groepswinst kan een overwinning genoeg zijn, als die met meer doelpunten is dan een eventuele zege van Spanje. Winnen ze even dik als hun buurland, dan moeten ze bij minimaal twee kaarten minder pakken voor de groepswinst. Bij een gelijkspel van Portugal moet Spanje ook maximaal gelijkspelen met evenveel doelpunten voor en twee kaarten minder.

{image[326938][right-half][]}Iran: drie punten, doelsaldo +-0

Iran kan er gewoon vanuit gaan dat het moet winnen om de volgende ronde te halen. In dat geval zijn ze sowieso geplaatst, omdat ze Portugal en Marokko onder zich houden. In het scenario waarin Spanje in elk geval niet wint, zijn ze zelfs nummer één van de poule. Als Spanje wel drie punten pakt, staat Iran bij een zege tegenover Uruguay.

Kan Iran ook met een gelijkspel door? Ja, in theorie zéker. Spanje moet in dat geval verliezen met twee doelpunten verschil. Dan is Iran op doelsaldo (+- 0 tegenover -1) door. Als Spanje met één goal verschil verliest - en Iran nog steeds met één verschil wint, komt het aan op onderling resultaat met Spanje: dat is negatief (0-1).

{image[326954][right-half][]}Marokko: 0 punten, doelsaldo -2

Marokko speelt in feite alleen nog voor de eer tegen Spanje, maar ze kunnen ook nog derde worden. Dan moeten ze zelf in elk geval winnen van Spanje en Portugal moet winnen van Iran. Ze moeten zorgen dat het doelsaldo in elk geval beter is dan dat van Iran, want het onderling resultaat is minder met de ploeg van Alireza. Een 1-0 overwinning op Spanje en een 2-0 nederlaag van Iran is genoeg om de derde plek over te nemen. Maar of ze daar nog heel erg mee bezig zijn, is zeer twijfelachtig.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen