Ajax erkent de volledige aansprakelijkheid in zaak Nouri

25 juni 2018, 18:43   Bijgewerkt: 25 juni 2018, 19:26

Ajax erkent de volledige aansprakelijkheid in de zaak rondom Abdelhak Nouri. Directeur Edwin van der Sar heeft in een speciaal belegde persconferentie laten weten dat de behandeling op het veld in Oostenrijk niet adequaat is toegepast. "Op basis van nieuwe inzichten die wij helaas pas zeer onlangs hebben kunnen vergaren, komen wij tot nieuwe conclusies", sprak Van der Sar. 

"Wij erkennen dan ook aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan. Als eerste wil ik op deze plaats de familie Nouri onze verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd", aldus Van der Sar, die een uitgebreide verklaring voorlas. 

"Wij hebben afgelopen jaar met betrekking tot Abdelhak's ongeval veel aandacht besteed aan de medische behandeling op het veld in Oostenrijk. Daar is veel over gezegd en geschreven. Helaas zijn we in een situatie terecht gekomen waarin -tot voor kort- onze conclusies en die van de familie en haar adviseurs uiteen zijn gaan lopen. Ik wil benadrukken dat wij betreuren dat dit zo is."

Ajax baseerde zich in eerste instantie op informatie van de eigen mensen, maar ook op de tv-beelden en andere medische gegevens om de behandeling van Nouri op het veld te analyseren. "Een externe medisch adviseur, die zich heeft laten bijstaan door een intensive care arts, heeft alle beschikbare informatie van dat moment voor ons beoordeeld en een professionele second opinion gegeven. Op een gegeven moment was de situatie deze: nadat alle beschikbare informatie door Ajax is voorgelegd aan zijn medische en juridische adviseurs, zijn deze tot de conclusie gekomen dat de behandeling op het veld adequaat was en dat op grond van die conclusie geen reden is om aansprakelijkheid van de club aan te nemen."

"Dit oordeel is ook op de televisiebeelden gebaseerd en op het uitlezen van de hartslagmeter die Abdelhak om had. Door de behandelaars op het veld is een hartslag geconstateerd en dit is achteraf bevestigd door de resultaten van de hartslagmeter. Op basis van die informatie en externe opinie hebben wij als club dan ook het standpunt ingenomen dat er geen reden was om te veronderstellen dat niet goed gehandeld is op het veld."

Nadat de familie Nouri een het verzoekschrift indiende bij de KNVB kreeg Ajax nieuwe informatie. Voor de clubleiding was het een belangrijke aanleiding om bij andere experts een third opinion op te vragen. "Wij zijn namelijk gaan twijfelen aan de conclusies van onze adviseurs. En wij wilden uiteraard 100% zeker weten dat ons standpunt juist was. Er rezen dus vragen over de informatie die ten grondslag lag aan de eerdere medische adviezen en het op basis daarvan ingenomen standpunt. Dit moest nader onderzocht worden. In het belang van Abdelhak en zijn familie. En van de overige spelers, medewerkers en supporters van Ajax."

Nieuwe bevindingen

Professor Douwe Atsma en professor Martin Schalij, hoogleraren cardiologie van het LUMC, beoordeelden de (nieuw beschikbaar gekomen) informatie en tv-beelden. Van der Sar: "Wij wilden gewoon duidelijkheid hebben, waar twijfels waren ontstaan." De bevindingen van de cardiologen waren helder. "Eén: men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Abdelhak. Twee: de aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. Drie de behandelaars hadden, na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen omdat de situatie niet verbeterde. Laat ik op dit moment zeggen: als er iemand is geweest die Appie op dat moment de meest adequate zorg had willen geven, dan waren dat de verzorgers om hem heen wel."

Volgens de cardiologen was het verder niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Nouri nog daadwerkelijk enige sprake was van een effectieve bloedcirculatie. "Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Lees ook: Ajax treedt opnieuw in overleg met de familie Nouri

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen