Vijf conclusies na opgetogen afscheid van Marokko

25 juni 2018, 22:33   Bijgewerkt: 25 juni 2018, 23:56

Marokko kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het WK. Bijna vertrokken de Leeuwen van de Atlas met een overwinning op Spanje uit Rusland. Het bleef uiteindelijk bij een punt (2-2), toch werden de eerste goals gemaakt en was het eerste WK-punt een feit. Voor de laatste keer dit toernooi trekt FCUpdate.nl vijf conclusies over de WK-wedstrijd van Marokko.

Gewogen en te licht bevonden

De Atlasleeuwen vochten voor wat ze waard waren, hadden het geluk niet aan hun zijde, maar zijn dit WK gewogen en te licht bevonden. Ook met de loting trof Marokko het bepaald niet. Toch kreeg de ploeg van Hervé Renard zijn kansen en daar sprong Marokko toch iedere keer slordig mee om. In de eerste wedstrijd tegen Iran zag Marokko zijn droom al in rook opgaan. Een makkelijk scorende spits in de selectie is voor een volgend WK zeker geen overbodige luxe.

{image[327078][right-half][]}Licht ontvlambaar

In eerdere wedstrijden liet de ploeg van Hervé Renard al zien over het nodige temperament te beschikken door zich meermaals rondom de arbiter te verzamelen bij discutabele beslissingen. Hoewel het al uitgeschakeld was, werd het als ploeg niet minder ontvlambaar. Nadat Gerard Piqué het bal opende met een harde overtreding, ging Marokko er harder in. Niet alleen op het veld, maar ook in woord en gebaar. Mbark Boussoufa kreeg geel wegens praten en Manuel Da Costa voor een overtreding. Dat - vier gele kaarten - gebeurde allemaal binnen tien minuten. In de slotfase, na de 2-2 van Iago Aspas, vlogen de spelers van Marokko en Spanje elkaar ook flink in de haren. Het temperament van de Afrikanen werd in hun laatste wedstrijd voor het oog van de hele wereld nog even goed duidelijk. Uitgeschakeld of niet.

Scheidsrechter meet met twee maten

Arbiter Ravshan Irmatov was nogal selectief in het uitdelen van kaarten. De man uit Oezbekistan slingerde Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat, Mbark Boussoufa, Manuel Da Costa, Mounir en Achraf Hakimi allemaal op de bon. De kaarten voor Spanje hield de leidsman op zak. Toch had minimaal één Spanjaard een kaart verdiend: Gerard Pique. Spijkerhard, met twee benen vooruit, schoffelde hij Khalid Boutaib onderuit, maar deed Irmatov helemaal niets. Niet eens een gele prent, waar wellicht rood op zijn plaats was.

{image[327077][left-half][]}Ziyech en Amrabat krijgen een nieuwe kans

Marokko krijgt over vier jaar en nieuwe kans, mits ze zich kwalificeren voor het WK in Qatar. Voor Hakim Ziyech (25) betekent dat ook een mogelijkheid op revanche. Hij kon zijn stempel niet drukken. Voor Sofyan Amrabat (21) ligt er misschien dan wél een basisplaats in het verschiet. De Feyenoorder kwam maar tot veertien minuten aan speeltijd. Misschien kan broer Nordin (31) als routinier nog een keer mee. Voor de 33-jarige Karim El Ahmadi was dit normaalgesproken zijn eerste en laatste WK.

{image[327072][right-half][]}Spanje swingt nog niet

Spanje legde ook tegen Marokko niet het spel van een aanstaande wereldkampioen op de mat. Marokko, dat tegen Iran en Portugal niet wist te scoren, haalde plots tegen La Roja twee keer de trekker over. Bij de 1-1 van Isco liet Spanje heel even zien hoe het kan voetballen, maar daar bleef het bij. Spanje mag in deze staat van geluk spreken dat het zondag in de achtste finale tegen Rusland speelt. Onder Fernando Hierro loopt het nog niet zoals onder de ontslagen voorganger Julen Lopetegui.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen