Ongelofelijk: titelhouder Duitsland verliest en kan naar huis

27 juni 2018, 17:58   Bijgewerkt: 27 juni 2018, 20:17

De regerend wereldkampioen Duitsland is zeer verrassend uitgeschakeld in de groepsfase. Nadat onze oosterburen in de eerste twee duels al niet imponeerden, verloor het woensdag in de blessuretijd van het stugge Zuid-Korea (2-0). Op het andere veld viel het verkeerd voor Duitsland, want Zweden won van Mexico. Die ploegen gaan door naar de achtste finales, terwijl Duitsland de titel niet prolongeert en huiswaarts keert.

Na twee weinig overtuigende wedstrijden, was Duitsland toch dichtbij een plek in de volgende ronde. Nadat het Mexico lukte om Duitslands zwakke plekken bloot te leggen en daarvan te profiteren, wist Duitsland tegen Zweden wél drie punten te pakken. Dit gebeurde met meer geluk dan wijsheid en via een benutte vrije trap van Toni Kroos in de absolute slotfase. Hierdoor was winst tegen het nog puntloze Zuid-Korea in principe genoeg om de achtste finale te behalen.

Zuid-Korea verstoorde de opbouw van Duitsland sporadisch, door bij vlagen gegroepeerd druk te zetten. Na een overtreding van Sami Khedira, die terugkeerde in het elftal maar niet imponeerde, kwam Zuid-Korea zelfs bijna op voorsprong. De vrije trap van Jung Woo-young was hard en Manuel Neuer had de bal niet klem. De Duitse goalie was echter snel genoeg op de been om een rebound te voorkomen. Ook Son Heung-min liet via twee schoten van zich spreken, maar er werd door beide ploegen niet gescoord voor rust.

Daar waar voor de pauze de Duitse voorzetten van de flank simpel verdedigd werden door de Zuid-Koreanen, leverde in de 48ste minuut een prachtige hoge bal van Joshua Kimmich bijna de 0-1 op. De opgekomen rechtsback slingerde de bal voor, de naar binnen getrokken rechtsbuiten Leon Goretzka kopte goed in, maar Korea-doelman Cho Huyn-woo keerde knap. Omdat hierna het nieuws binnen sijpelde dat Zweden op voorsprong was gekomen, nam Joachim Löw meer risico. Thomas Müller en Mario Gómez kwamen in de ploeg om een doelpunt te forceren en uitschakeling te voorkomen.

In de blessuretijd pakte Zuid-Korea de overwinning. Kim Young-gwon scoorde van dichtbij na een corner, maar het doelpunt werd eerst nog afgekeurd. Na overleg met videoref Danny Makkelie ging de goal alsnog door, want Kim ontving de bal van een Duitser. Zo waren het feest van Zuid-Korea en de deceptie van Duitsland compleet. Toen Neuer mee naar voren ging, kon Son zelfs nog de 2-0 maken.

De opstellingen en beoordelingen*

Zuid-Korea: Cho Hyun-woo 8; Lee Yong 7, Yun Young-sun 8, Kim Young-gwon 7.5, Hong Chul 7; Lee Jae-sung 6.5, Jang Hyun-soo 7, Jung Woo-young 7.5, Moon Seon-min 6.5 (69. Se-jong Ju 6); Son Heung-min 7.5, Koo Ja-cheol 6 (56. Hee-chan Hwang 6 / Yo-han Go -).

Duitsland: Manuel Neuer 6; Joshua Kimmich 5, Mats Hummels 5, Niklas Süle 5.5, Jonas Hector 5 (78. Julian Brandt -); Sami Khedira 4.5 (59. Mario Gómez 5), Toni Kroos 5; Leon Goretzka 5 (63. Thomas Müller 5), Mesut Özil 5.5, Marco Reus 5.5; Timo Werner 5.

Man of the match: Cho Hyun-woo

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.