Bibberend Mexico samen met sterk Zweden naar laatste zestien

27 juni 2018, 18:04

Ondanks een 0-3 nederlaag tegen Zweden heeft Mexico alsnog de achtste finales gehaald. Omdat Duitsland in de slotseconden met 0-2 verloor van Zuid-Korea, is de nu nog regerend wereldkampioen uitgeschakeld. Zweden kwam woensdagmiddag in Jekaterinenburg pas na rust op voorsprong tegen Mexico en liep uit naar 0-3, waardoor Mexico lang moest vrezen. In de slotminuten kwam het bevrijdende bericht over Duitsland, dus werd Zweden eerste en het bibberende Mexico tweede.

Alles lag voorafgaande aan deze wedstrijd nog open in poule F. Zelfs Mexico, dat al van Duitsland en Zuid-Korea had gewonnen, kon nog uitgeschakeld worden bij een ruime nederlaag en wanneer Duitsland zou winnen van Zuid-Korea. Zweden ging als nummer drie het beslissende duel in, op onderling resultaat legden de Scandinaviërs het af tegen Duitsland. De late 2-1 van Toni Kroos zaterdag had ervoor gezorgd dat Duitsland met drie punten de nummer twee in de groep was.

Ook tegen Mexico overkwam Zweden dit scenario. Na een half uur spelen maakte Javier Hernández hands in de eigen zestien door de bal met de bovenarm mee te nemen. De VAR wees scheidsrechter Nestor Pitana op het moment, maar de Argentijn besloot de bal niet op de stip te leggen. Dat de arm van Hernández langs het lichaam hing, gaf mogelijk de doorslag.

Zweden was gedurende de eerste helft de betere partij geweest en had naast het penaltymoment kansen gehad om te scoren. Zo was voormalig PSV'er en Groninger Marcus Berg twee keer dicht bij een goal, maar zijn omhaal na een kopbal van Andreas Granqvist ging naast en later redde de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa op zijn inzet. Ook middenvelder Emil Forsberg kwam in kansrijke positie, zijn schot vloog net over.

Waar de 0-1 in de eerste helft niet viel, kwam die er in de tweede helft wel. Mexico, dat voor rust alleen via Carlos Vela gevaarlijk was geworden, moest de 0-1 slikken van Ludwig Augustinsson. Nadat Viktor Claesson de bal helemaal verkeerd had geraakt, kwam de bal terecht voor de voeten van de linksback van Zweden. Zijn volley trof doel via Ochoa. Zweden kwam daarmee verdiend op 0-1, het was veel sterker dan het povere Mexico.

Voor Mexico had de tegentreffer geen consequenties, want bij deze stand was Duitsland de pineut. De regerend wereldkampioen had nog niet gescoord tegen Zuid-Korea, dat overigens ook nog kans maakte op de achtste finales. Dan moest Zweden wel verliezen en dat leek na de 0-2 van Andreas Granqvist helemaal niet meer te gaan gebeuren.

Zweden maakte Mexico met nog twintig minuten te gaan nog zenuwachtiger, want ook de 0-3 moesten de Mexicanen nog incasseren. Op hele ongelukkige wijze werkte rechtsback Edson Álvarez de bal achter zijn eigen doelman. Doorgaan op doelsaldo werd voor Mexico zo ook een lastige klus, het moest nu echt hopen dat Duitsland niet zou scoren.

Dat gebeurde niet, in de blessuretijd kregen de Mexicanen het bevrijdende bericht dat Zuid-Korea in blessuretijd twee keer scoorde. Het betekende exit voor Duitsland en dat Mexico de nummer twee van poule E zou worden.

Opstellingen en beoordelingen:*

Mexico: Guillermo Ochoa 5, Edson Álvarez 4.5, Carlos Salcedo 5, Héctor Moreno 4.5, Jesus Gallardo 5 (65. Marco Fabian 6), Andrés Guardado 6 (75. Jesus Corona -), Héctor Herrera 5, Miguel Layún 5 (89. Oribe Peralta -), Carlos Vela 6, Hirving Lozano 6.5, Javier Hernández 5.

Zweden: Robin Olsen 6.5, Mikael Lustig 6.5, Victor Lindelöf 5.5, Andreas Granqvist 8, Ludwig Augustinsson 7.5, Sebastian Larsson 6.5 (57. Gustav Svensson 6), Albin Ekdal 7.5 (80. Oscar Hiljemark -), Emil Forsberg 6, Viktor Claesson 5.5, Ola Toivonen 6.5, Marcus Berg 7 (68. Isaac Kiese Thelin 5.5).

Man of the match: Andreas Granqvist

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.