Situatieschets Groep G: willen België en Engeland winnen?

28 juni 2018, 18:18   Bijgewerkt: 28 juni 2018, 21:53

Nadat Senegal donderdagmiddag werd uitgeschakeld op basis van het aantal gele kaarten in de groepsfase, wacht er in Groep G mogelijk ook een bizar scenario: België en Engeland strijden beide om de eerste plaats, maar de vraag is of het wel gunstig is om eerste te worden in de poule. Daarnaast kan het tussen beide kaarten ook aankomen op gele of rode kaarten én kan het zelfs loten worden. 

De huidige stand:

1. Engeland 2 - 6p (+8, -2) +6

2. België 2 - 6p (+8, -2) +6

3. Tunesië 2 - 0p (+3, -7) -4

4. Panama 2 - 0p (+1, -9) -8

Zo bepaalt de FIFA de rangschikking:

1. Aantal punten

2. Doelsaldo

3. Gemaakte doelpunten

4. Onderling resultaat (1. aantal punten 2. doelsaldo 3. aantal gescoorde doelpunten)

5. Gele en rode kaarten: voor een gele kaart krijgt een team één minpunt, voor iedere rode kaart staat 5 minpunten. De ploeg met de minste minpunten krijgt voorrang.

6. Loting

1. Engeland: 6 punten, doelsaldo +6

Na twee duels staan de Engelsen bovenaan: niet omdat het tot dusver alles won of omdat het al een doelsaldo van +6 heeft. Nee, omdat het één gele kaart minder pakte dan de Belgen. De vraag is echter of ze daar blij mee zijn: de winnaar van de poule gaat naar de zware 'kant' van het toernooi met onder andere Brazilië, Frankrijk, Argentinië en Portugal. Het potentiële programma voor de nummer twee is makkelijker.

Als Engeland verliest, is het tweede. Als Engeland wint is, is het eerste. Wordt het gelijk tegen België, dan is het doelsaldo, gescoorde aantal goals én het onderling resultaat gelijk. Dan wordt er gekeken naar het aantal gele (1) en rode (5) kaarten. Dat is nu 2 vs 3 in het voordeel van de Engelsen. Wordt het 0-0 en pakt Engeland drie kaarten, België nul, is België groepswinnaar.

Wordt óók dat gelijk - bijvoorbeeld als Engeland twee kaarten pakt en België één - dan blijft er maar één ding over: loting. Dat bepaalt dan wie er eerste en tweede wordt in de groepsfase.

2. België: 6 punten, doelsaldo +6

Voor de Belgen gaat hetzelfde scenario op: winnen ze van Engeland, zijn ze groepswinnaar. Verliezen ze van de Engelsen, dan zijn ze sowieso tweede. Wordt het een gelijkspel, dan wacht hetzelfde scenario als hierboven beschreven: eerst het aantal kaarten, dan doelsaldo. 

België is een heel klein beetje in het voordeel: als beide ploegen niet scoren en geen kaarten pakken, eindigt België namelijk tweede. Vandaar het kleine voordeel, al is een gele kaart natuurlijk simpel gepakt. Zeker is dat het bij een gelijkspel heel lang rekenen - en wie weet - zelfs loten geblazen wordt.

3. Tunesië: 0 punten, doelsaldo -4

Voor Tunesië en Panama is de situatie een stuk simpeler en hoeft er geen enkele rekening gehouden te worden met doelsaldo of gescoorde goals. Wint Tunesië, zijn zij derde. Wordt het gelijk, is Tunesie ook derde op basis van het huidige doelsaldo (dat van beide ploegen dus niet verandert in dat geval) en verliest Tunesië, dan zijn ze vierde. Even overzichtelijk als onbelangrijk: uitzicht op de volgende ronde is er niet meer. 

4. Panama: 0 punten, doelsaldo -8

Voor Panama is de situatie nóg simpeler: zij worden laatste in Groep G, behalve als ze erin slagen om te winnen van Tunesië. Een duidelijke missie.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen