De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van speelronde III?

29 juni 2018, 12:00

Ook in de derde speelronde van het wereldkampioenschap viel er weer genoeg op: spelers, teams en zelfs scheidsrechters eisten een hoofdrol op in de beslissende ronde van de groepsfase. Mede op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, hieronder het overzicht van de top's en flop's uit de derde speelronde.

Top's

1. Danny Makkelie

Als video-scheidsrechter is onze landgenoot vooralsnog foutloos. Sterker nog: hij voorkwam juist een aantal keer dat collega's een misstap maakten. Ook in de derde speelronde greep hij weer uitstekend in: ditmaal bekeek hij het doelpunt van Zuid-Korea nogmaals en kwam tot de conclusie dat het een geldig doelpunt was. Gevolg? Duitsland is uitgeschakeld op het wereldkampioenschap. Makkelie kan dat land voorlopig beter mijden als hij met vakantie gaat.

2. Philippe Coutinho

De Braziliaanse selectie puilt uit van de grote sterren, maar FC Barcelona's Coutinho is vooralsnog de enige man die het écht waarmaakt. De eerste twee duels maakte hij het openingsdoelpunt namens de Goddelijke Kanaries en tegen Servië brak hij opnieuw de ban, ditmaal met een heerlijke assist op Paulinho. Niet Neymar, maar Coutinho is vooralsnog de ster van Brazilië.

3. Diego Godín

Als enige land van het hele wereldkampioenschap kreeg Uruguay nog geen enkel doelpunt tegen. Gek is het dan ook niet dat de Zuid-Amerikanen samen met België en Kroatië ook de nog enige teams zijn die alles wonnen. Achterin staat het met ervaren rotten Diego Godín en Martin Cáceres uitstekend, waarbij met name de captain een rots in de branding is achterin.

{image[327137][right-half][]}4. Wahbi Khazri

Dat Tunesië uitgeschakeld is op het wereldkampioenschap, zal niet bijzonder veel voetballiefhebbers doen treuren. Toch gaan we Khazri wél echt missen. De spelmaker maakte twee doelpunten en gaf twee assists deze poulefase. In het eerste duel met Engeland heerste hij op het middenveld met prima combinaties. Prima voetballer!

5. Andreas Granqvist

Zweden mag toch wel met recht een van de grootste verrassingen van het toernooi heten. Met voormalig FC Groninger Granqvist als een van de sterkhouders. Niet alleen staat hij zijn mannetje, ook is hij absolute leider van de ploeg én topscorer. Met twee strafschoppen staat hij bovenaan de topscorerslijst van Zweden. Met name de manier waarop hij zijn penalty binnenschoot tegen Mexico was zeer indrukwekkend.

Flop's

1. Duitsland

In de vorige twee edities kwamen Mats Hummels en Jerome Boateng al langs, ditmaal moet de hele ploeg worden benoemd. Van Manuel Neuer, Mesut Özil tot aan Timo Werner: onze oosterburen waren gewoon niet in vorm. En als alle spelers een toernooi lang niet in goede doen zijn, dan is uiteindelijk de trainer verantwoordelijk. Joachim Löw geniet desondanks nog altijd veel vertrouwen van de voetbalbond, maar de vraag is of hij zelf zijn positie nog houdbaar vindt.

2. Jorge Sampaoli

Dat Lionel Messi de baas is bij Argentinië dit wereldkampioenschap is wel duidelijk. Na de 0-3 nederlaag tegen Kroatië leek de druk op Sampaoli al dusdanig groot dat hij ontslagen zou worden. Hoewel Javier Mascherano dat ontkende, deed Messi vlak voor de cruciale tweede helft een toespraak aan zijn ploeggenoten. Ook bemoeide hij zich actief met de wissels van de Argentijnse coach. De benauwde winst op Nigeria lijkt dan ook niet echt het gevolg van Sampaoli's coaching, maar meer van de spelers zelf.

{image[327079][left-half][]}3. Confédération Africaine de Football

Een even pijnlijke als opmerkelijke constatering is het feit dat alle Afrikaanse landen zijn uitgeschakeld tijdens dit toernooi in Rusland. Hoewel Nigeria en Senegal nog goede kansen hadden op de achtste finales, vielen (ook) zij in speelronde III tegen. Ook Egypte met Mohamed Salah kon in de laatste ronde niet overtuigen. Marokko en Tunesië boekten dan wel een positief resultaat: toch is er voor het eerst geen enkel Afrikaans land door op het WK. En dat is een forse tegenvaller voor de Afrikaanse voetbalbond.

4. Marcus Rashford

De aanvaller werd lang gezien als misschien wel de ideale aanvalspartner van Harry Kane, maar kwam tijdens het eerste duel niet in actie. Tegen Tunesië viel hij ongelukkig in en tegen België kreeg hij tegenover Thibaut Courtois de ideale kans op de gelijkmaker. Oog-in-oog met de Belg faalde hij echter en schoot naast. Hoewel de Engelsen op het oog niet wilde winnen, had de spits van Manchester United graag zijn stempel meer gedrukt dan hem uiteindelijk lukte.

5. Antoine Griezmann

Tijdens het eerste duel van de Fransen viel Corentin Tolisso erg tegen, waarna hij zijn basisplaats verloor. Dat zal voor de aanvaller van Atlético Madrid niet gelden, maar feit is dat Griezmann nog niet in goede doen is, is wel duidelijk. Slechts één treffer uit een penalty, driemaal voortijdig gewisseld en nog weinig overtuigend. Tegen Denemarken - waarin het dan weliswaar niet meer hoefde - kwam hij helemaal zeer matig voor de dag en mocht hij na ruim een uur al naar de bank komen. Dat moet tegen Argentinié wel anders.

Lees ook:

- De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van speelronde II?

- De WK-balans: wie waren de tops en de flops tot dusver?

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen