Vijf conclusies na de bizarre ontsnapping van België tegen Japan

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

2 juli 2018 – Het wereldkampioenschap in Rusland voor België leek ruim twintig minuten voor het einde van de wedstrijd voorbij. De ploeg van Roberto Martínez oogde inspiratieloos en was het geloof in een goed resultaat tegen Japan verloren. Een verdwaalde kopbal van Jan Vertonghen bracht ze alsnog op het juiste spoor. Wat zijn de conclusies die we kunnen trekken na deze knotsgekke zege?

Vijf conclusies na de bizarre ontsnapping van België tegen Japan

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Te veel (aanvallende) sterren
Roberto Martínez zal keuzes moeten maken voorin bij de Belgen. Wie wil hij achter Romelu Lukaku hebben? Én Kevin De Bruyne, én Dries Mertens, én Eden Hazard lijkt te veel van het goede. Bij balverlies zijn er - ook gezien de twee backs - te vaak heel veel spelers voor de bal, die (bijna) niets doen. Tegen Tunesië kwam er al een paar keer een waarschuwing, tegen Japan meer dan dat. Tegen Brazilië zal Martínez een keuze moeten gaan maken.

De voorzet is géén vies wapen voor België
De voorzet. Het lijkt wel een vies woord als je kijkt naar hoe het uitgeschakelde Spanje, Argentinië en Duitsland speelde. Maar soms kan opportunistisch de bal vanaf de flanken inbrengen, bijzonder veel gevaar opleveren. Zeker met mannen als Romelu Lukaku en invaller Marouane Fellaini in de ploeg. Tegen Tunesië en Panama leverden voorzetten (indirect) al doelpunten op en ook tegen het kleine Japan was het een wapen dat het verschil maakte. Hoewel de luchtmacht van Brazilië een stuk sterker is dan van de Aziaten, durft België het 'vieze' wapen in elk geval te gebruiken.

Onrust achterin blijft
De eerste weken ging het over de achterhoede vooral over de afwezige Thomas Vermaelen en Vincent Kompany, waardoor het onrustig was bij de Rode Duivels. Maar met de terugkeer van het duo, zou het rustiger moeten worden en zou Jan Vertonghen linkshalf Yannick Carrasco bijvoorbeeld meer moeten kunnen ondersteunen. Dat bleek vooralsnog niet het geval. En omdat zelfs Thibaut Courtois niet zeker oogde, bleef het achterin - op voorhand toch de zwakste linie - zeer onrustig. Al begint verdedigen uiteindelijk ook van voren…

Plan B present
Marouane Fellaini wordt in Engeland nog weleens belachelijk gemaakt vanwege zijn uiterlijk en soms meer dan onbehouwen acties. Maar hij kan behoorlijk functioneel zijn, zeker tegen kleine Japanners. Was het een domme kracht en een oersimpele tactiek? Ja. Waren de wisselingen van Martínez functioneel? Óók ja. In vergelijking met Spanje, dat haar Waterloo vond in de achtste finales, heeft België dus wél een goed alternatief.

Soms moet je geluk hebben
Zonder geluk vaart niemand wel. Ook onze zuiderburen niet. Want de kopbal van Jan Vertonghen was eigenlijk geen doelpoging. En het balletje van Thibaut Courtois had er ook in kunnen rollen. En waarom had Japan iedereen naar voren gestuurd, terwijl er nog een kleine halve minuut (genoeg tijd voor een counter...) te spelen was? Meermaals zat het België een beetje mee tegen Japan, voornamelijk na de pauze. Maar goed: ook geluk - en tegelijkertijd een wake-up call - heb je nog om wereldkampioen te worden.

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Eredivisie

  gerelateerd