WK-dagboek 20: dramatische Geiger, Subasic in tranen

3 juli 2018, 23:38   Bijgewerkt: 4 juli 2018, 00:16

Alle kwartfinalisten zijn bekend. Zweden en Engeland voegden zich dinsdag bij de laatste acht. Zweden won in een saai duel van Zwitserland (1-0), Engeland had tegen Colombia (1-1) de gevreesde penaltyserie nodig om de kwartfinale te bereiken. Maar wat kwam er verder nog voorbij tijdens de twintigste dag van dit WK?

Kuipers kan een concurrent wegstrepen

Voor een WK-finale kan Björn Kuipers één naam doorstrepen. Het optreden van Mark Geiger (foto) bij Colombia - Engeland zorgde voor een storm aan kritiek. De Amerikaan straalde geen enkele autoriteit uit, strooide met kaarten en hield de opgefokte Colombianen niet in toom. Acht kaarten trok Geiger, waarvan zes voor Colombia. Het is niet de eerste keer dat Geiger dit WK in opspraak raakt. Tijdens Portugal - Marokko zou hij volgens Nordin Amrabat om het shirt van Pepe hebben gevraagd. Toen hield de FIFA hun scheidsrechter de hand boven het hoofd, maar kan dat na vanavond nog langer?

{image[327235][right-half][]}Engels penaltytrauma voorbij

Heel Engeland hield zijn hart vast bij de penaltyserie in de achtste finale tegen Colombia. Sinds 1990 werd Engeland op een eindtoernooi zes keer uitgeschakeld dankzij een mislukte strafschoppenreeks. Op de WK's van 1990, 1998 en 2006 viel het doek. Ook op de EK's van 1996, 2004 en 2012 ging het mis. Maar vanavond maakte Engeland korte metten met het penaltytrauma. Jordan Henderson miste nog, maar Harry Kane, Marcus Rashford, Kieran Trippier en Eric Dier bleven wel koel. Omdat de Colombianen Mateus Uribe en Carlos Bacca faalden, weet ook Engeland dat ze een penaltyreeks kunnen winnen.

{image[327219][left-half][]}Voetbal is bijzaak

Hoe groot de belangen ook, voetbal blijft (misschien de belangrijkste) bijzaak. John Obi Mikel ondervond dat vorige week. Terwijl hij zich met Nigeria voorbereidde op het cruciale WK-duel met Argentinië, hoorde Mikel vier uur voor de aftrap dat zijn vader was ontvoerd. Met een telefoontje naar de Nigeriaanse captain eisten de ontvoerders 24.000 euro losgeld voor zijn vrijlating. Als Mikel zijn mond los zou trekken, schoten de ontvoerders zijn vader dood. De middenvelder gehoorzaamde, ook om onrust rondom de Super Eagles te voorkomen. Gelukkig liep maandag alles met een sisser af. Na een vuurgevecht bevrijdde de politie Mikels vader, die met zijn verwondingen nog wel in het ziekenhuis ligt. Een dag erna deed Mikel zijn bizarre verhaal uit de doeken.

{image[327223][right-half][]}Zwitserse vloek op achtste finale

Zweden leek de ideale tegenstander voor Zwitserland om voor het eerst sinds 1954 de kwartfinale van een WK te bereiken. Na de achtste finales van 1994 (Verenigde Staten), 2006 (Duitsland) en 2014 (Brazilië) wilde het Alpenland in Rusland eens afrekenen met deze vloek. De Zwitsers overleefden een zware poule met Brazilië, Servië en Costa Rica. Maar ook Zwitserland ondervond hoe moeilijk Zweden te kloppen is. Na Nederland, Frankrijk en Mexico moest ook Zwitserland (1-0) buigen en heeft La Nati het antwoord op de WK-vloek nog steeds niet gevonden. Over vier jaar in Qatar, als Zwitserland al 68 jaar wacht op een kwartfinale, wacht een nieuwe mogelijkheid.

{image[327236][left-half][]}Kroatië-held Subasic in tranen

Kroatië-held Danijel Subasic hield het vandaag op een persconferentie niet droog. De doelman toonde na de gewonnen penaltyreeks tegen Denemarken, waarin hij drie strafschoppen stopte, een shirt met daarop zijn overleden vriend Hvroje Custic. In hun gezamenlijke tijd bij NK Zadar kwam Custic tijdens een wedstrijd met zijn hoofd op een betonnen muurtje net buiten het veld. Een paar dagen later overleed hij. Sindsdien draagt Subasic al jaren een shirt met de beeltenis van zijn vriend. Die toonde hij zondag voor de ogen van de hele wereld. Daarom werd Subasic dinsdag op het perspraatje gevraagd naar zijn eerbetoon, maar hield de Kroaat het niet droog.

De Japanse kleedkamer

Het regende complimenten voor Japan. De Aziaten verrasten al in de poulefase, en waren gisteren dichtbij een stunt tegen kanshebber België. Niet alleen hun optredens op het veld leverden lof op. Ook buiten lijnen toonde Japan zich voorbeeldig. Vandaag ging de kleedkamer van Japan viral. Hoe wreed de uitschakeling ook was,  de spelers lieten hun kleedkamer spik en span achter  en bedankten gastland Rusland.

Opstellingen en beoordelingen

Colombia - Engeland 1-1 (Engeland wint na strafschoppen)

Colombia: David Ospina 6.5; Santiago Arias 6.5 (116. Cristian Zapata -), Davinson Sanchez 7, Yerry Mina 7.5, Johan Mojica 6; Wilmar Barrios 4.5, Carlos Sanchez 4.5 (79. Mateus Uribe 6.5), Jefferson Lerma 5 (61. Carlos Bacca 6); Juan Cuadrado 5, Juan Quintero 5 (88. Luis Muriel 6), Radamel Falcao 5.5.

Engeland: Jordan Pickford 7; Kyle Walker 5.5 (113. Marcus Rashford -), Harry Maguire 6, John Stones 6; Kieran Trippier 6.5, Jordan Henderson 6.5, Dele Alli 6 (81. Eric Dier 6), Jesse Lingard 5.5, Ashley Young 6.5 (102. Danny Rose -); Raheem Sterling 6 (88. Jamie Vardy 6.5), Harry Kane 6.5.

Man of the match: Yerry Mina

[a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/335088/zweeds-wk-sprookje-duurt-voor-na-overwinning-op-zwitserland/,_blank,

Zweden - Zwitserland 1-0]

Zweden: Robin Olsen 7; Mikael Lustig 6 (83. Emil Krath -) Victor Lindelöf 6, Andreas Granqvist 6,5, Ludwig Augustinsson 6; Viktor Claesson 6,5, Gustav Svensson 5,5, Albin Ekdal 5, Emil Forsberg 7,5 (83. Martin Olssen - ); Ola Toivonen 6, Marcus Berg 6,5 (90. Isaac Thelin -)

Zwitserland: Yann Sommer 7; Michael Lang 6, Johan Djourou 5, Manuel Akanji 4,5, Ricardo Rodriguez 7; Valon Behrami 6,5, Granit Xhaka 5; Xherdan Shaqiri 6,5, Blerim Dzemaili 5 (74. Haris Seferovic -), Steven Zuber 5 (74 Breel Embolo -); Josip Drmic 5.

Man of the match: Emil Forsberg

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen