Engeland rekent af met penaltytrauma en staat in kwartfinale

3 juli 2018, 23:00   Bijgewerkt: 6 juli 2018, 13:38

De Engelse titeldroom is nog steeds in leven. De ploeg van Gareth Southgate was dinsdagavond Colombia -zonder de geblesseerde James Rodriguez - de hele wedstrijd de baas, maar had niet genoeg aan een benutte penalty van Harry Kane. In de blessuretijd kopte Yerry Mina de 1-1 binnen en dus kwam er een verlenging en uiteindelijk penalty's. The Three Lions hebben veel op penalty's getraind en trokken uiteindelijk ook tegen Colombia aan het langste eind.

Twaalf jaar. Meer dan een decennium was het geleden dat Engeland een knock-outwedstrijd won op een EK of WK. Voor het land dat de sterkste en meest bekeken clubcompetitie in de wereld herbergt, is de nationale ploeg al sinds mensenheugenis het zorgenkindje. Een prijzenkast met maar één wereldbeker, van meer dan vijftig jaar geleden, is het trieste resultaat van de matige prestaties van de trotse voetbalnatie. Met Gareth Southgate als innovatieve coach moet er nu dan eindelijk weer eens succes geboekt worden.

Nadat Big Sam Allardyce na slechts één wedstrijd werd ontslagen als bondscoach van Engeland, nadat hij aan undercover-journalisten probeerde vertrouwelijke informatie te verkopen, zette Southgate gelijk een vernieuwingsproces in werking. Jonge spelers kregen de kans en er werd een moderne speelwijze ingeslepen. Zonder al te veel moeite plaatste Engeland zich voor het WK en op het eindtoernooi sloeg het tot nu toe nog geen modderfiguur, mede dankzij slim doordachte en geoefende standaardsituatie-varianten.

In de achtste finale trof Engeland het Zuid-Amerikaanse Colombia, dat sinds 2012 onder leiding staat van Argentijn José Pekerman. Pekerman verloor sindsdien nog geen één van zijn acht wedstrijden tegen Europese ploegen en heeft ook geen misselijke selectie tot zijn beschikking. Zelfs zonder Rodriguez, is er met het jonge centrale duo Mina (FC Barcelona) en Davinson Sanchez (ex-Ajax, nu Tottenham Hotspur), PSV'er Santiago Arias, ultieme toernooispeler en spelmaker Juan Quintero en topschutter Radamel Falcao nog genoeg kwaliteit aanwezig. Tegen Engeland beloofde het dus een interessante ontmoeting te worden, maar er werd in de eerste helft niet gescoord.

Mark Geigner

Mark Geigner

Na een lange periode van Colombiaanse protesten ging Kane zelf achter de bal staan en faalde niet. Hij maakte zo zijn derde WK-treffer vanaf de stip en zijn zesde treffer in totaal. Colombia had de hele wedstrijd nog niet veel aan aanvallen gedacht en het lukte met de achterstand op zak niet ineens om het spel te maken. Engeland voetbalde prima van achteruit en Colombia kreeg er geen druk op. Ook het slotoffensief van de Zuid-Amerikanen kwam geen moment echt van de grond: in de blessuretijd maakte Jordan Pickford zijn eerste redding, door een heerlijk schot van Mateus Uribe. Deze ging er niet in, maar tegen alle verhoudingen in werd het toch 1-1.

De opstellingen en beoordelingen*

Colombia: David Ospina 6.5; Santiago Arias 6.5 (116. Cristian Zapata -), Davinson Sanchez 7, Yerry Mina 7.5, Johan Mojica 6; Wilmar Barrios 4.5, Carlos Sanchez 4.5 (79. Mateus Uribe 6.5), Jefferson Lerma 5 (61. Carlos Bacca 6); Juan Cuadrado 5, Juan Quintero 5 (88. Luis Muriel 6), Radamel Falcao 5.5.

Engeland: Jordan Pickford 7; Kyle Walker 5.5 (113. Marcus Rashford -), Harry Maguire 6, John Stones 6; Kieran Trippier 6.5, Jordan Henderson 6.5, Dele Alli 6 (81. Eric Dier 6), Jesse Lingard 5.5, Ashley Young 6.5 (102. Danny Rose -); Raheem Sterling 6 (88. Jamie Vardy 6.5), Harry Kane 6.5.

Man of the match: Yerry Mina

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen