De WK-balans: wie waren de tops en flops van de achtste finale?

4 juli 2018, 12:00   Bijgewerkt: 5 juli 2018, 12:37

De achtste finales van het WK leverde weer veel gespreksstof op. Spanje sneuvelde, Engeland brak met het penaltytrauma en België kroop door het oog van de naald. Mede op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, hieronder het overzicht van de top's en flop's uit de achtste finales.

Tops

1. Kylian Mbappé

Nog steeds maar negentien jaar, en dan je vaderland naar de kwartfinale op een WK leiden. De Fransen worstelden zaterdag lang met Argentinië. Na de 2-2 van Benjamin Pavard stond Mbappé op. Niet Lionel Messi, maar hij stal met twee doelpunten en een verdiende penalty de show in Kazan. Argentinië wist zich geen raad met de ongrijpbare Mbappé, de jongste speler die nog actief is op het WK. Het is aan Uruguay om vrijdag wél een antwoord te vinden op het megatalent.

2. De fans

De wereld hield zijn hart vast. Na de veldslagen tijdens het EK in Frankrijk tussen Russische en Engelse hooligans, werd dit WK gevreesd voor het ergste. Supporters halen ook inderdaad de krantenpagina's, maar nu omdat ze zich van hun goede kant laten zien. De Japanners lieten na de uitschakeling tegen België de tribunes zo goed als nieuw achter, de hartstocht van de Mexicanen en Colombia ging de hele wereld over en ook van de Russen en Engelsen kunnen we genieten. Gelukkig!

{image[327224][right-half][]}3. Emil Forsberg

Wordt gezien als de beste en belangrijkste speler van Zweden. De buitenspeler van RB Leipzig hield zich tot dusver in de luwte, maar drukte in de achtste finale tegen Zwitserland zijn stempel. Ook al was het met veel fortuin, Forsberg maakte het enige doelpunt tegen de Zwitsers. In de slotfase verrichtte hij nog een heldendaad door een bal van de lijn te halen. De Zweden zullen hem voor altijd dankbaar zijn.

4. Edinson Cavani

Blijft één van de meest dodelijke spitsen op deze aardbol. Edinson Cavani stuurde met twee doelpunten Portugal naar huis en loodste Uruguay naar de kwartfinale, waarin Frankrijk de tegenstander is. Echter is het de vraag of Cavani die clash haalt. Hij viel zaterdag uit met kuitklachten en temperde dat de euforie in het Uruguyaanse kamp. Zonder Cavani verdwijnt een belangrijke pion van het schaakbord van Uruguay, waar Luis Suárez nog altijd de koning is.

5. Takashi Inui

Bij Real Betis was net op tijd met het vastleggen van Takashi Inui. De Spanjaarden pikten de Japanner al vóór het WK op bij Eibar en lijken daarmee spekkoper. In de achtste finale tegen België liet hij de hele wereld zien over welke kwaliteiten hij beschikt. Zijn goal, en vooral hoe hij die zelf voorbereidde, spreekt boekdelen. Bovendien onderscheidde hij zich met heerlijke passes van de meeste teamgenoten, dat vooral harde werken zijn. Met zijn dertig jaar is hij alleen wat te oud om de opvolger van Honda te woren.

Flops

1. Mark Geiger

Geen moment had Mark Geiger het duel tussen Colombia en Engeland in de hand. De Amerikaan maakte er dinsdag een zooitje van in Moskou. Vooral de Colombianen zochten de grens op. Want nadat Geiger in de 41ste minuut Wilmar Barrios geel gaf voor zijn actie die in ieder geval leek op een kopstoot, had de scheidsrechter de zaak niet meer onder controle. Dat hij met kaarten begon te strooien (in totaal trok Geiger acht keer geel), was vooral zijn eigen schuld. Het ontbrak Geiger aan autoriteit. De arbiter had drie minuten nodig om de boel te sussen nadat hij Engeland een penalty gaf. Het kan niet anders dan dat dit Geigers laatste optreden op het WK was.

2. Neymar

Hij kan zo goed voetballen. Niemand zal dat ook maar betwisten. Maar al die trekjes eromheen maken van Neymar een nare speler. In het eerste WK-duel met Zwitserland lag Neymar al telkens op de grond en tegen Costa Rica liep hij alleen maar te jammeren op Björn Kuipers. Maar Neymar blijkt hardleers. In de achtste finale tegen Mexico deed hij er weer een schepje bovenop. Toen Mexicaan Miguel Layún lichtjes op zijn voet stond, schreeuwde moord en brand. Als een klein meisje lag hij gillend op de grond. Zo jammer, want het maakt Neymar alleen maar minder geliefd.

{image[327241][left-half][]}3. Fernando Hierro

Na de uitschakeling, tegen nota bene Rusland, zei bondscoach Fernando Hierro dat hij trots was op de Spaanse ploeg. Waar dat op gebaseerd was? Onder zijn leiding maakte Spanje vrijwel geen moment indruk. La Roja won in de groepsfase ternauwernood van Iran, speelde op de valreep gelijk tegen Marokko en moest in de achtste finale buigen voor Rusland, het gastland waar niemand een stuiver voor gaf. Het is Hierro niet gelukt de favorietenrol waar te maken. Hij kwam twee dagen voor de WK-start als opvolger van de ontslagen Julen Lopetegui, die Spanje met uitstekende (oefen)resultaten naar het eindtoernooi leidde. De druk op Hierro was dan ook immens, maar hij had geen antwoord paraat.

4. Christian Eriksen

De druk van de hele natie rustte op zijn schouders. Maar op het moment suprême had Christian Eriksen zijn zenuwen niet in bedwang. Eriksen beet het spits af in de beslissende penaltyserie van Denemarken tegen Kroatië. Zijn poging belandde op de paal. Eriksen leidde daarmee de uitschakeling van Denemarken in, want ook Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen faalden vanaf elf meter. Ook in de reguliere speeltijd kon de middenvelder van Tottenham Hotspur het verschil niet maken, zoals hem eerder wel lukte. Of lag het meer aan zijn mede-spelers dat ze hem nog konden bereiken?

5. België

België mag nog altijd dromen van hun eerste wereldtitel. Dat is ook het enige, want wie de Rode Duivels maandag tegen Japan aan het werk zag, geeft ze vrijdag tegen Brazilië weinig kans. Tegen Japan liep het wonder boven wonder goed af na een 0-2 achterstand. Een verdwaalde kopbal van Jan Vertonghen hielp de Belgen weer op het juiste spoor tegen de op papier veel zwakkere Japanners. Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Yannick Carrasco, Dries Mertens, Romelu Lukaku en Eden Hazard vielen in de achtste finale allemaal tegen. Het liep allemaal met een sisser af, maar Brazilië wrijft zich ondertussen in de handen.

Lees ook:

- De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van speelronde III?

De WK-balans: wie waren de top's en de flop's van speelronde II?

De WK-balans: wie waren de tops en de flops tot dusver?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen