WK-dagboek 23: 100ste doelpuntenmaker en concurrent Kuipers

6 juli 2018, 23:01   Bijgewerkt: 9 juli 2018, 09:19

Het wereldkampioenschap zit erop. Niet alleen voor Uruguay en Brazilië, maar eigenlijk in het algemeen. Want na de eerste twee kwartfinales zijn er enkel nog Europese ploegen over en dat was mede te danken aan het feit dat België uitstekend speelde tegen de Brazilianen. Uruguay kon het Frankrijk minder lastig maken, want zonder aanvaller Edinson Cavani en met een blunderende Fernando Muslera waren ze kansloos op dag 23 van het WK.

Kuipers een concurrent erbij, Makkelie een minder

Het duel tussen de Belgen en Brazilië had niet alleen gevolgen voor de buitenlanders, maar óók voor onze Nederlanders die nog actief zijn op het WK. Zou Björn Kuipers wel een finale krijgen als België het haalt? Best optioneel dat de FIFA dat niet aandurft. Milorad Mazic maakte in elk geval een uitstekende indruk vrijdagavond en heeft zich als serieuze concurrent gemeld van de Nederlander. VAR Danny Makkelie kan wel een concurrent wegstrepen: Daniele Orsato had moeten ingrijpen bij de overtreding van Vincent Kompany. 

{image[327285][right-half][]}Veel verschillende doelpuntenmakers bij België

Het tweede Belgische doelpunt van Kevin De Bruyne was niet alleen een hele mooie, ook een bijzondere: de sterspeler van de Belgen was de honderdste doelpuntenmaker van dit wereldkampioenschap en de negende (!) van de Rode Duivels, na Lukaku, Hazard, Januzaj, Batshuayi, Mertens, Vertonghen, Fellaini, Chadli en Mertens. Alleen bij Italië scoorde ooit meer verschillende spelers op een wereldkampioenschap. Dat was in 2006, destijds waren liefst tien spelers trefzeker. 

WK of EK?

Werd in Rusland nou het Europees Kampioenschap of het Wereldkampioenschap gehouden? Wie alleen de laatste overgebleven ploegen bekijkt, kan het antwoord niet met zekerheid zeggen. Met België en Frankrijk in de halve finale en Zweden of Engeland en Rusland of Kroatië daar nog bij, zijn er alleen nog maar Europese ploegen over. Wie had dat op voorhand gedacht?! In Brazilië en Argentinië vermoedelijk in elk geval niet. Voor de vierde keer op rij krijgen we dus een Europese wereldkampioen na Duitsland, Spanje en Italië. 

Elshoff krijgt finale

Niet Frank Snoeks, maar Jeroen Elshoff is de commentator die de WK-finale mag voorzien van commentaar. De afgelopen drie edities was het de beurt aan Snoeks, maar op social-media werd er meermaals een pleidooi gehouden om Elshoff op de finale te krijgen. Met succes dus! Over welke ploegen en welke arbiter - wellicht Björn Kuipers - gaat hij commentaar geven op 15 juli?

{image[327278][right-half][]}José Giminez

Uitgeschakeld worden doet pijn. Zéker in de kwartfinale van het wereldkampioenschap na een duel waarin je eigen keeper een grote blunder maakt. Maar bij sommige spelers doet het héél erg pijn. Verdediger José Giminez voelde nog voor de blessuretijd was ingegaan al dat de uitschakeling eraan zat te komen, waardoor de tranen over zijn wangen vloeiden. Als een echte vertegenwoordiger van Uruguay kon hij het niet langer houden. Na het duel werd hij getroost door zijn medespelers. Liefde voor het vaderland. 

Super Belgen! (met een beetje mazzel)

Dat de Belgen uitstekend speelden met een heerlijke tactische zet van Roberto Martínez klopt volledig. Máár: zonder geluk vaart niemand wel, zagen we al eerder. Voor rust ontsnapte België nog voor de openingstreffer aan een tegengoal; in het tweede bedrijf gaf de VAR géén penalty na een duidelijke overtreding van Kompany en in de slotminuut hield Courtois met een heerlijke redding zijn ploeg op de been. In het tweede bedrijf kreeg Brazilië achttien (!) pogingen op papier tegenover één voor de Belgen. Courtois was, met Guillermo Ochoa en Igor Akinfeev, de enige keeper dit WK met negen reddingen tijdens één duel. Het zat niet tegen.

Opstellingen en beoordelingen

Uruguay - Frankrijk 0-2

Frankrijk: Hugo Lloris 8; Benjamin Pavard 7, Samuel Umtiti 6, Raphaël Varane 8, Lucas Hernández 7; Ngolo Kanté 6, Paul Pogba 7, Corentin Tolisso 6 (Steven Nzonzi); Kylian Mbappé 7 (Ousmane Dembélé), Antoine Griezmann 7 (Nabil Fekir), Olivier Giroud 6

Uruguay: Fernando Muslera 4, José María Giménez 6, Diego Godin 6, Martín Caceres 6, Diego Laxalt 5, Nahitan Nández 5 (73. Jonathan Urretaviscaya), Lucas Torreira 5, Rodrigo Bentancur 5 (60. Cristian Rodríguez 5) , Matias Vecino 5, Luis Suarez 5, Cristhian Stuani 4 (60. Maxi Gómez 5)

Man of the match: Raphaël Varane

Brazilië - België 1-2

Brazilië: Alisson 6; Fágner 5.5, Thiago Silva 6, Joao Miranda 6, Marcelo 7; Fernandinho 5, Philippe Coutinho 4.5, Paulinho 6 (73. Renato Augusto -); Willian 5 (45. Roberto Firmino 5), Gabriel Jesus 4 (58. Douglas Costa 6), Neymar

België: Thibaut Courtois 8; Thomas Meunier 7, Vincent Kompany 6.5, Jan Vertonghen 5.5, Toby Alderweireld 6.5; Axel Witsel 6.5, Kevin de Bruyne 8.5, Marouane Fellaini 7, Nacer Chadli 6.5 (84. Thomas Vermaelen -); Eden Hazard 8, Romelu Lukaku 8

Man of the Match: Kevin De Bruyne

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen