Van Basten: "Dat belagen van scheidsrechters moet echt stoppen"

7 juli 2018, 08:37

Marco van Basten stoort zich tijdens het WK aan het gemekker van spelers tegen scheidsrechters. Volgens de Chief Technical Development Officer van de FIFA wordt dit een belangrijke prioriteit.  "Het gezeik tegen de scheids moet stoppen", zegt hij.

"Dat belagen van scheidsrechters, dat voortdurende gezeik, moet echt stoppen. Dat gaat hoog op de FIFA-agenda komen, geloof me", zegt Van Basten in een interview met het Algemeen Dagblad. "Ik hoop daarbij dat ook de VAR uiteindelijk een positieve invloed gaat hebben, domweg omdat spelers zich realiseren dat het geklaag vaak nergens op slaat."

Daarnaast opteert Van Basten voor een andere formulering van de handsbal. "Als het aan mij ligt, wordt bepalend of je bij een handsbal voordeel haalt uit een situatie. Of dat nu expres gebeurt of per ongeluk: het criterium zou moeten zijn of een spelsituatie wordt beïnvloed. Nu bestaat officieel het criterium 'onnatuurlijke beweging'. Maar wat is nou een 'onnatuurlijke beweging?' Het is pas onnatuurlijk als een speler een sliding maakt met een arm op zijn rug. En ik verwijt dit niet de scheidsrechters, begrijp me goed, het zijn de regels zoals ze nu zijn."

Gedurende het WK kwam een aantal voorbeelden voorbij. "De handsbal van Javier Hernández bij Mexico-Duitsland. Die had duidelijk voordeel toen hij de bal deels aannam met zijn bovenarm. Maar ook een typisch geval, op een andere manier: Marcos Rojo bij Argentinië-Nigeria. Die wilde de bal wegkoppen, maar raakte 'm verkeerd, waardoor de bal tegen zijn arm kwam. In de regels zoals ze nu zijn, oordelen scheidsrechters: de afstand was zo kort, kon hij niks aan doen. Maar ik denk dan: de bal komt toch niet van een tegenstander? Hij maakt zélf een fout door die bal niet goed weg te koppen. Als hij in zo'n geval hands maakt, per ongeluk of niet, is dat volgens mij gewoon een penalty."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen