De WK-balans: wie waren de tops en flops van de kwartfinale?

8 juli 2018, 14:00

Geen Brazilië en überhaupt geen enkel niet-Europees land is meer over in de halve finale van het WK. De kwartfinale kende dan ook winnaars en verliezers, toppers en floppers. Mede op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, hieronder het overzicht van die top's en flop's uit de achtste finales. Met uiteraard Belgen, Brazilianen, Engelsen en Kroaten. 

Tops

1. Engelse spelhervattingen

Dat er veel gescoord wordt uit hoekschoppen en andere stilstaande spelsituaties wit WK, is al bekend. Maar Engeland is daar toch wel voortrekker in dit WK. Bondscoach Gareth Southgate introduceerde onder meer 'het treintje' bij hoekschoppen, waar meermaals uit gescoord werd en tegen Colombia een penalty mee werd verdiend. Ook in de kwartfinale was het wederom raak uit een corner. Harry Maguire kopte knap binnen tegen Zweden.

{image[327285][right-half][]}2. De voorste drie van België

Door de tactische wijziging van Roberto Martínez verraste België de uitgesproken favoriet Brazilië en konden vooral de voorste drie spelers wél dan toch eindelijk schitteren. De ene vond Kevin de Bruyne met een heerlijke goal en geweldige passes de beste. Anderen loofden Eden Hazard die de Braziliaanse back Fagner meer dan kansloos liet, terwijl sommigen juist Romelu Lukaku vanaf links de sensatie vonden. Feit is dat de voorste drie van België eindelijk echt konden vlammen en - zoals we eerder al concludeerden - dat vier aanvallende sterren in een team te veel is.

3. Pickford

Dat een goede keeper, met spelritme en in vorm belangrijk is op dit WK, blijkt eens te meer als je naar de vier halve finalisten kijkt. Thibaut Courtois, Danijel Subasic, Jordan Pickford en Hugo Lloris spelen stuk voor stuk een bijzonder sterk toernooi. Pickford blonk eerder uit bij de penalty's tegen Colombia, terwijl hij tegen Zweden knap redde op de kopbal van Marcus Berg, een lage inzet van Viktor Claesson en wederom op de inzet van Berg. Hij loodste Engeland naar de halve finale: eerst was er vooral twijfel rondom zijn positie, nu is hij een van de helden. 

{image[327176][left-half][]}4. Cheryshev

Viel tijdens de eerste speelrondes ook al op met meteen drie treffers na twee wedstrijden. En de smaakmaker van de Russen blijft maar verrassen. Met zijn vierde, prachtige, WK-goal, daarmee staat hij op de gedeelde tweede topscorersplaats achter Harry Kane, maakte hij wederom indruk. Ter vergelijking: voor dit wereldkampioenschap maakte hij nog geen enkel doelpunt voor zijn land én afgelopen jaar had hij zeker geen vaste plaats bij Villarreal. De kans is nu best groot dat hij niet meer te houden is voor de Spaanse subtopper. 

5. Subasic

Tijdens het duel met Denemarken werd zijn prestatie nog een beetje overschaduwd door Kasper Schmeichel, maar ditmaal kreeg de Kroatische goalie de eer die hij verdiende. Wederom pakte hij de eerste penalty in de reeks en speelde zo een belangrijke rol voor zijn ploeg dit toernooi. Twee keer een strafschoppenserie winnen als keeper moet veel vertrouwen geven. Als Harry Kane tegenover hem een penalty moet nemen, zal hij dat niet gerust doen.

Flops

1. Fagner

Gezien zijn Nederlandse voorgeschiedenis was de back de laatste weken veelbesproken. Bij afwezigheid van Daniel Alves en Danilo kreeg hij dit WK een basisplaats, maar tegen België was weer iets meer te zien waarom de rechtsback destijds werd afgetest in Eindhoven. Hazard had geen kind aan hem en alleen met een overtreding kon de Braziliaan zijn directe opponent tegenhouden. Opeens was het gemis van Daniel Alves en Danilo erg zichtbaar.

{image[327274][right-half][]}2. Muslera

De normaliter zo betrouwbare sluitpost van Uruguay kende tegen Frankrijk een offday. Met een gruwelijke fout leidde hij de tweede treffer van de Fransen - en daarmee de overwinning - in. Onervarenheid of spanning kan het met zijn 102 interlands bijna niet zijn. Ongelukkig, was het woord dat het beste paste bij de reactie op de enorme zwabberbal van Antoine Griezmann. Maar juist dat kun je niet gebruiken op het moment suprême op een wereldkampioenschap.

3. De fopduik van Mbappé

De Franse tiener werd - geheel terecht - alom geloofd na het treffen met Argentinië in de achtste finale. Maar een ronde later deed hij opeens iets dat niemand kon waarderen: een zéér overdreven valpartij na een heel lichte overtreding van Diego Godin. Een truc die hij wellicht heeft afgekeken van zijn PSG-teamgenoot Neymar. Een hele slechte ontwikkeling, voor een van de sensaties dit toernooi. Ook het onnodig vernederen van Uruguay paste niet in het spel van de Fransman tot dusver. Laten we hopen dat het een incident was.  

4. Kroatisch veldspel

Na de prachtoverwinning op Argentinië leek Kroatië met al haar sterspelers het dan eindelijk waar te maken. In het laatste half uur was het zeer overtuigend wat ze lieten zien tegen Lionel Messi en co., maar dat was ook meteen de laatste keer dat ze echt hot waren. Het frivole spel kwam er tegen Denemarken geen seconde uit en ook tegen Rusland ging het moeizaam. Hoewel op de prestaties weinig is af te dingen, zal het tegen Engeland in de reguliere speeltijd een stuk beter moeten qua veldspel om de finale te halen.

5. VAR Daniele Orsato

In België zul je niemand horen klagen dat de Italiaan een offday had in de videokamer in Moskou. Na de overtreding van Vincent Kompany op Gabriel Jesus besloot Orsato zijn collega Milorad Mazic niet eens naar de kant te roepen voor een second opinion. En dat terwijl het een duidelijke strafschop had moeten zijn. Nee, een sterk optreden van Orsato was het niet, die zijn prima leidende collega keihard in de steek liet. Compleet onbegrijpelijk.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen