WK-dagboek 26: exit Kroatische scout en Russische 'doping'

9 juli 2018, 23:03

De laatste rustdag in aanloop naar de halve finales zit erop. Morgen gaan we weer los in Rusland, te beginnen met de kraker tussen Frankrijk en België. Op dag 26 van het WK gebeurde niet bijster veel, al was het wel wat onrustig in het Kroatische kamp en kwam er ander, bijzonder nieuws bij de uitgeschakelde Russen vandaan.

Kroatische scout is out

Het WK zit erop voor Ognjen Vukojevic. Wie? Vukojevic, een oud-international en scout van de Kroatische ploeg. De Kroatische bond heeft hem op staande voet ontslagen. Aanleiding voor het ontslag is een video die de scout opnam na de gewonnen kwartfinale tegen Rusland. "Glorie aan Oekraïne", was in de video te horen. De kreet is een verwijzing naar het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Domagoj Vida, die ook in de video voorkwam, kreeg een standje van de FIFA. Vukojevic komt er minder genadig vanaf en mag zijn koffers pakken.

Russen aan de 'doping'

Russische sporters en doping: de laatste jaren worden ze vaker in één zin gebruikt dan iedere sportliefhebber liefheeft. Waren de Russische voetballers helemaal clean op het WK? Ja en nee. Ze hebben geen verboden middelen gebruikt, maar Duitse media Bild en Süddeutsche Zeitung kwamen erachter dat in elk geval één Rus voorafgaand aan een wedstrijd ammonia heeft geroken. Ammonia staat niet op de lijst van verboden middelen, maar zou die fysieke prestaties wel verbeteren.

{image[327151][right-half][Björn Kuipers]}Vraagstuk-Kuipers

Het blijft de gemoederen in Nederland toch een beetje bezighouden: Björn Kuipers, gaat hij nou wel of niet de WK-finale fluiten? De kans dat hij de eindstrijd in goede banen moet leiden, lijkt weer wat kleiner te zijn geworden. Kuipers is namelijk als vierde official aangesteld voor de halve finale tussen Kroatië en Engeland. Zijn collega, Bas Nijhuis, denkt dat de recente aanstelling slecht nieuws is voor Kuipers' finalekansen. Wie weet dat Danny Makkelie als VAR de finale dan nog een Nederlands tintje geeft..

Lofzang Hazard

Niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar N'Golo Kanté is volgens Eden Hazard de beste voetballer ter wereld. De clubgenoten staan morgen in de halve finale van het WK tegenover elkaar. Hazard denkt dat Kanté een team nagenoeg onverslaanbaar kan maken. "Als hij op zijn best is, dan heb je 95% kans om de wedstrijd te winnen", aldus de Belg. De Franse middenvelder werkte vandaag op laatste training in aanloop naar de halve finale een individueel programma af, maar hij is er tegen België 'gewoon' bij. Slecht nieuws dus, voor Hazard.

Unicum Martínez

Roberto Martínez kan geschiedenis schrijven. Wint België het WK, dan is het de allereerste keer dat een land met een buitenlandse coach de wereldtitel verovert. Als Martínez het kunstje flikt, dan doet hij wat Ernst Happel nét niet lukte. In 1978 was de Oostenrijker de bondscoach van het Nederlands elftal dat het schopte tot de WK-finale. Bij een 1-1 stand raakte Rob Rensenbrink in de blessuretijd de paal tegen Argentinië. Nederland verloor de finale uiteindelijk met 3-1, waardoor Martínez nog steeds de eerste kan worden die een ander land aan de wereldtitel helpt.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen