WK-dagboek 27: Franse verdedigers maken het verschil en Walker

10 juli 2018, 23:00

De eerste halve finale van het wereldkampioenschap in Rusland heeft België een enorme kater bezorgd. Alles haalde de ploeg van Roberto Martínez uit de kast voor een goed resultaat, maar de verdedigende Fransen raakten geen seconde écht in paniek. Sowieso speelden de verdedigers van Frankrijk een hoofdrol, ook aanvallend gezien. En er was meer dan voetbal alleen op dag 27 in Rusland. 

Walker leeft mee

Het was de mooiste overwinning van een team deze hele maand maand: na negen dagen werden dinsdag alle twaalf Thaise jongens en hun trainer uit de grot gehaald. Ze brachten het er wonderwel allemaal levend van af. Dat er meer is dan alleen de halve van het WK, snapte Kyle Walker na deze reddingsactie ook. De verdediger liet via Twitter blijken mee te leven met de knaapjes en wilden hen graag een t-shirt opsturen als morele ondersteuning. Een fraaie actie op deze WK-dag, daags voor de halve finale tegen Kroatië. 

{image[327348][right-half][]}Franse verdedigers maken het verschil

In de halve finales van het WK kunnen de Fransen vertrouwen op hun vededigers. Ditmaal gaf spits Olivier Giroud qua doelpunten niet thuis, maar dat was niet de eerste keer dat achterhoedespelers scoorden. Marius Trésor (1982) en Lilian Thuram (1998, 2x) gingen de Barça-verdediger voor. Van de laatste zes treffers in de halve finale van de Fransen kwamen er liefst vier op naam van een verdediger. Dit toernooi was bovendien het al de derde treffer die van een Franse verdediger, na Benjamin Pavard en Raphaël Varane. En dat was voor het eerst sinds het WK van 1998.

Rust de beste heelmeester?

De vier halvefinalisten van het WK in Rusland waren stuk voor stuk ploegen die zich na twee speelrondes in de groepsfase al hadden geplaatst. Engeland en België spaarden veel spelers tegen elkaar, terwijl Frankrijk tegen Denemarken met de handrem op speelde. Ook Kroatië, waar Luka Modric werd gewisseld en Ivan Rakitic slechts invaller was, kon zich een slap duel met IJsland permitteren. Is het toeval of is rust daadwerkelijk de beste heelmeester tijdens een toernooi waar de ene wedstrijd de ander razendsnel opvolgt.

{image[327231][left-half][]}Klein feestje bij Kane

Groots zal Harry Kane het niet vieren, maar toch zal de Engelse aanvaller stiekem blij zijn met het feit dat Romelu Lukaku géén doelpunt maakte tegen de Fransen. Met zijn zes treffers staat de aanvaller van Tottenham Hotspur bovenaan de WK-topscorerslijst, gevolgd door Lukaku - de enige nog actieve speler op het WK. Met een duel meer te spelen kan hem te topscorerstitel bijna niet meer ontgaan. Ook Kylian Mbappé en Antoine Griezmann (beide 3 treffers) scoorden niet. Nu die WK-finale nog met Engeland voor Kane en het toernooi kan niet meer stuk! 

Van der Sar steunt België

Edwin van der Sar heeft er alles aan gedaan om onze zuiderburen te steunen tijdens de halve finale van het WK. In Rusland zag de Ajax-directeur weliswaar Thibaut Courtois schitteren, maar het was niet genoeg voor het bereiken van de finale. België legde het af tegen de verdedigende Fransen, waarbij ook Hugo Lloris uitblonk. Van der Sar kon van de keepers dus genoeg genieten, maar een feestje zat er niet in voor de doelman. Of zou hij - na de afzegging van Lisandro Magallán - stiekem aan het scouten zijn geweest in Rusland?

Heerlijke assist Mbappé

Het is dat Olivier Giroud al acht wedstrijden droog staat en dit toernooi minder makkelijk scoort dan René van Rijswijk in zijn nadagen, anders was tegen België de mooiste treffer van het WK gemaakt. Met een weergaloze hakbal veroordeelde Mbappé verdediger Vincent Kompany tot toeschouwer en zette hij Giroud voor de keeper. Thibaut Courtois redde, niet voor het eerst dit WK, België oog in oog met een aanvaller. Zonde, deze assist had een beter lot verdiend dan het uiteindelijk kreeg. Braziliaans sambavoetbal bij de verdedigende Fransen.

Opstellingen en beoordelingen

Frankrijk: Hugo Lloris 7, Benjamin Pavard 5,5, Lucas Hernández 6, Raphaël Varane 6,5, Samuel Umtiti 7, Blaise Matuidi 6,5 (85. Corentin Tolisso -), N'Golo Kanté 6,5, Paul Pogba 6,5, Antoine Griezmann 7, Kylian Mbappé 7,5, Olivier Giroud 4,5 (84. Steven N'Zonzi -)

België: Thibaut Courtois 7,5, Jan Vertonghen 6, Toby Alderweireld 6, Vincent Kompany 6, Axel Witsel 5, Kevin De Bruyne 6, Marouane Fellaini 5 (80. Yannick Carrasco -), Moussa Dembélé 4 (59. Dries Mertens 6.5), Nacer Chadli 6 (90. Michy Batshuayi -), Eden Hazard 7, Romelu Lukaku 5

Man of the match: Kylian Mbappé

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen