Vijf conclusies na het verlies van België tegen Frankrijk

10 juli 2018, 23:24   Bijgewerkt: 10 juli 2018, 23:42

Vol vertrouwen ging België de halve finale tegen Frankrijk in. In eigen land werden ze gezien als misschien wel de favoriet in de tweestrijd met de finalist van het EK 2016. Hoewel ze wel aanvielen alsof ze in de favorietenrol zaten, kwam er niet het resultaat dat past bij dat van een favoriet. Er had meer ingezeten, als België een beter antwoord had op het verdedigende spel van Frankrijk en wellicht meer ervaring had opgedaan met het spelen van wedstrijden zoals deze.

De Fransen blijven zéér verdedigend

België speelde met onder ander Nacer Chadli, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Eden Hazard en Marouane Fellaini zéér aanvallend. Frankrijk zakte terug, wachtte af en greep de momenten dat kon aan om te counteren. Het afwachtende spel, het weinige balbezit en de laffe spelopvatting Didier Deschamps komt de ploeg op veel kritiek te staan, onder meer in Nederland. Ook Thibaut Courtois vond het een waardeloze manier van spelen. Maar ze staan wel in de WK-finale, dát wel. En België heeft bijna geen uitgespeelde kans gehad.

{image[327347][right-half][]}Het gebrek aan ervaring breekt België op

De gewonnen kwartfinale tegen Brazilië zette België in vuur en vlam. Heel het land ging als een man achter de Rode Duivels staan. Opeens was er een gekte zoals ze die niet kennen in België en dat was misschien wel een van de problemen. Tijdens het EURO 2016 was die gekte al voorbij door de uitschakeling tegen Wales, voordat deze goed en wel was ontstaan. En ook in Brazilië in 2014 lag België er al vroeg uit. In 2012 waren ze er niet bij. Het gemis van die cruciale ervaring heeft ze wellicht opgebroken. Waar Frankrijk rustig afwachtte en zich niet naar voren liet drukken - een tactiek die ook Portugal twee jaar terug geen windeieren legde -, had België die neiging wel wat meer. En dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat dit de eerste keer is dat ze zo'n wedstrijd spelen. Die ervaring hadden ze in 2014, maar zéker in Frankrijk twee jaar terug al op moeten doen...

België verloor de slag op het middenveld

Brazilië kan goed voetballen, maar doet dat meer op basis van individuele kwaliteit. Franrkrijk had een veel beter antwoord op het spel van België, die bij balverlies met onder andere Axel Witsel en Marouane Fellaini gingen jagen op de bal. Blaise Matuidi, Paul Pogba en N'Golo Kanté waren niet onder de indruk en speelden zich daar her en der met drie hoekjes onderuit. Vervolgens werd Antoine Griezmann of Kylian Mbappé gelanceerd. Alle gele kaarten die België pakte, waren voor het foutief afstoppen van een counter. Op het middenveld lukte dat niet om de slag op voorhand al te winnen.

{image[327351][left-half][]}Martínez wel heel erg opgehemeld

De Belgische bondscoach Roberto Martínez kreeg na het treffen met Brazilië terecht grote complimenten. Met tactische grepen won hij van de Brazilianen en draaide hij het duel met Japan nog volledig om, maar tegen Frankrijk lukte zijn experiment niet. Het inzetten van Moussa Dembélé bracht zeker niet het gewenst effect. Ook werkte de coach niet aan zijn verdedigende hoekschoppen, waar ze tegen Brazilië al een paar keer [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/335236/vijf-conclusies-na-de-knappe-zege-van-belgie-op-favoriet-brazilie/,_blank,ontsnapten] aan een tegengoal uit een corner. Martínez kreeg terecht de complimenten, maar werd in eigen land misschien wel iets té veel opgehemeld.

Het is nog niet over!

Ongetwijfeld is het op dit moment nog zeker geen doekje voor het bloeden, maar het 'nu of nooit' waar ze in België vaak over spraken de afgelopen weken is wellicht iets te veel. Van alle spelers in de basisopstelling was de gemiddelde leeftijd 28,5 jaar, waarbij uitblinkers als Hazard (27), De Bruyne (27) en Romelu Lukuku (25) minimaal nog een WK kunnen spelen. Alleen achterin zal de spoeling weer wat dunner worden: Vincent Kompany (32) en Jan Vertonghen (31) zullen Qatar als voetballer vermoedelijk niet halen. Het Europees Kampioenschap in 2020 is wél realistisch, waardoor het 'nu of nooit' zeker een te negatief scenario is.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen