Terugblik: de negen seizoenen van Ronaldo als Galáctico

11 juli 2018, 13:15   Bijgewerkt: 14 juli 2018, 01:17

Na 438 wedstrijden, 450 goals, 119 assists en negen seizoenen is het tijdperk Cristiano Ronaldo bij Real Madrid ten einde gekomen. De 33-jarige aanvaller betrad in 2009 als toptalent de grasmat van het Estadio Santiago Bernabéu en verlaat het Spaanse strijdtoneel in de zomer van 2018 als topspeler met een karrenvracht aan prijzen. FCUpdate.nl blikt aan de hand van zeven kenmerkende momenten terug op de Madrileense periode van de clubtopscorer aller tijden.

De entree in 2009

{image[327361][right-half][]}De Engelse en Spaanse dagbladen raken in de zomer van 2009 niet uitgeschreven over de geruchten rondom Cristiano Ronaldo. De op dat moment 23-jarige buitenspeler van Manchester United wordt al maandenlang in verband gebracht met Real Madrid en begin juli is er in de Spaanse hoofdstad witte rook te zien. Onder toeziend oog van 80.000 Real-fans presenteert de nieuwe superster zichzelf in Bernabéu, waar hij met het rugnummer negen spreekt van 'een jongensdroom'. Zijn geliefde nummer zeven is vanwege de aanwezigheid van Raúl nog niet beschikbaar. Met de transfer is 94 miljoen euro gemoeid, op dat moment een record dat later nog meermaals zou worden verbroken. Bij de presentatie zijn Real-iconen Alfredo di Stefano en Eusebio van de partij. 

De prijsdroge start

{image[269146][left-half][]}Ronaldo is niet de enige speler die in 2009 naar Madrid komt: ook Káka, Karim Benzema en Raul Albiol worden aangetrokken, waardoor de club een slordig 200 miljoen euro spendeert op de markt. Tot prijzen leidt dit echter niet. Real doet lang mee in de titelrace, maar blijkt in de slotfase niet opgewassen tegen FC Barcelona. Ook in alle andere competities trekt de ploeg van Manuel Pellegrini niet aan het langste eind. Ronaldo maakt zich geen zorgen. "Bij Manchester United won ik de eerste twee seizoenen ook niets, waarna we de Champions League grepen." Persoonlijk kijkt hij terug op een sterk debuutseizoen. Hij maakt in alle competities 33 goals in 35 duels. Prima cijfers, die later pas echt bizar worden. Het blijkt namelijk verreweg zijn minst productieve seizoen in Madrid te worden. 

De zeer zwaarbevochten landstitels 

Voor zijn transfer naar de Spaanse hoofdstad wordt Ronaldo drie keer op rij kampioen met Manchester United. Uiteraard wil hij dat kunststukje graag overdoen in Madrid, maar dit blijkt moeilijker dan gedacht. Pas in zijn derde seizoen, 2011/2012, kroont Ronaldo zich met Real tot landskampioen. Dit gebeurt overtuigend: 32 van de 38 duels worden gewonnen, waardoor het seizoen wordt afgesloten op honderd punten. Ronaldo heeft met 46 treffers een gigantisch aandeel in die titel en scoort in één wedstrijd een keer drie keer in vijf minuten.

{image[283017][right-half][]}De vreugde na die titel is groot, maar vervolgens duurt het wederom vijf jaar voordat Real weer eens kampioen wordt. Vaak is Real dichtbij, maar is Barcelona net te sterk. In Europa zijn De Galácticos iedereen de baas, in eigen land zitten Barcelona en ook stadgenoot Atlético Madrid de ploeg dwars. In 2016/2017 viert Ronaldo zijn tweede en laatste landstitel met Real. In dat seizoen raakt Real met Barcelona verwikkeld in een spannende strijd, die pas op de laatste speeldag beslist wordt in Madrileens voordeel. Ronaldo treft doel in de kampioenswedstrijd tegen Malaga (0-2), maar komt niet verder dan 25 doelpunten in La Liga. Concurrent Lionel Messi maakt er veertien meer. Toch is het een rijke periode voor de superster, die in die periode tussen 2013 en 2017 vier van de vijf edities van de Gouden Bal op zijn naam schrijft. 

De Champions League-zegetocht

Wie aan de Real Madrid-periode van Cristiano Ronaldo denkt, denkt meteen aan het Champions League-toernooi. Dit wordt gedurende zijn Spaanse periode zijn natuurlijke habitat waarin hij zich kiplekker voelt. Met Real krijgt hij het voor elkaar om tussen 2013/2014 en 2017/2018 maar liefst vier van de vijf Champions League-toernooien te winnen. Een ongelofelijke prestatie gezien het feit dat het daarvoor nog nooit een ploeg gelukt is om twee keer achter elkaar te zegevieren. Omdat hij met Manchester United in 2008 ook al het prestigieuze toernooi won, komt hij als eerste voetballer ooit op vijf CL-eindzeges.  [photo,115206,left,]

In zijn eerste Champions League-finale met Real tegen Atlético maakt Ronaldo in de 120ste minuut de 4-1 die hij uitgebreid viert. Twee jaar later moet Atlético er na penalty's wederom aan geloven. Ronaldo benut een penalty in de serie, maar beleeft zijn echte gloriemoment een jaar later. In de Champions League-finale tegen Juventus (4-1) kroont hij zich met twee treffers tot man van de wedstrijd. Hij wordt de eerste speler die in drie verschillende Cl-finales tot scoren komt. Tegen Liverpool (3-1) bekleedt hij mei van dit jaar geen hoofdrol op het veld, maar pakt hij wel zijn historische vijfde beker in zijn favoriete toernooi waarvan hij topscorer aller tijden is. De teller staat momenteel op het waanzinnige aantal van 121 Champions League-treffers. 

Dat ene krankzinnige seizoen

{image[293861][right-half][]}De cijfers van Ronaldo tijdens zijn negen seizoenen in Madrid zijn absoluut duizelingwekkend en van al die jaren spant het seizoen 2014/2015 de kroon. De Portugees speelt in dat voetbaljaar 54 wedstrijden in alle competities, waarin hij 61 keer scoort. In La Liga komt hij in 35 wedstrijden tot 48 (!) doelpunten, wat een gemiddelde van 1,37 doelpunt per wedstrijd betekent. Ronaldo scoort in zijn eentje vaker dan veertien van de twintig La Liga-ploegen. Tegen Granada en Espanyol produceert hij in dat voetbaljaar vijf doelpunten. In de laatste drie duels van het seizoen maakt hij een hattrick, wat hij in dat La Liga-seizoen in totaal acht keer flikt. 

De twijfels en teleurstelling

{image[324157][left-half][]}Wat niemand voor aanvang van het seizoen 2017/2018 weet, is dat de 33-jarige buitenspeler voor zijn laatste Madrid-seizoen staat. Dat voetbaljaar begint met een enorme domper. Ronaldo krijgt een schorsing van vijf duels aan zijn broek vanwege zijn rode kaart en duw tegen de scheidsrechter tijdens de Supercopa tegen FC Barcelona. Daardoor begint zijn seizoen pas in september. Voor de winterstop komt hij in La Liga slechts tot vier doelpunten. Ronaldo baalt van de kritiek die oplaait. "Het lijkt erop dat ik me elke wedstrijd moet bewijzen. Ik verbaas me over de publieke opinie over mij. Nogmaals: de cijfers spreken voor zich", reageert hij. De doelpuntendroogte van Ronaldo gaat hand in hand met de prestaties van Real. De club ligt halverwege de competitie al een straatlengte achter op Barcelona en vist daardoor achter het net. Ook na de winterstop gaat het opvallend vaak mis tegen 'kleine' ploegen in eigen stadion.

Ronaldo schenkt zijn ploeg nog wel de Wereldbeker in december, maar komt pas na de winterstop echt op stoom. In de competitie weet hij zijn doelpuntentotaal met 24 doelpunten in de tweede seizoenshelft nog op te krikken naar 26. Toch is Ronaldo geprikkeld en lijkt hij zijn afscheid uit Madrid al te plannen. Eerder zegt hij zijn loopbaan bij Real te willen afsluiten, later draaien zijn gedachten bij.

Historische goal tegen Juventus

{image[325168][right-half][]}Eén keer treedt Ronaldo in de laatste weken als Real-speler nog écht voor het voetlicht. Dat doet hij op 3 april van dit jaar tegen Juventus. In de 64ste minuut bij een 0-1 stand zet de Portugees een omhaal van ongekende schoonheid in. De aanvaller zweeft hoog door de lucht, zet zijn rechterwreef tegen de bal en maakt een wereldgoal. Het doelpunt doet Juventus de das om, maar dat deert de fans van Juventus niet. Ronaldo krijgt applaus van de aanhang van de thuisploeg, iets wat zelden gebeurt in het topvoetbal. De Portugees is onder de indruk. "Dit was een unieke ervaring en ik zal het applaus van de fans van Juventus altijd bij me dragen. Mijn dank is groot. Hij noemt het doelpunt 'misschien wel de mooiste goal van mijn carrière'. Een week later beslist hij de return met een penalty in blessuretijd. 

Ruim twee maanden later wordt op een dinsdagavond bekend dat Ronaldo voor honderd miljoen euro de overstap gaat maken naar Turijn. Het is nu al de grootste transfer van deze zomer en een toch wel opmerkelijke transfer. We zouden kunnen zeggen dat het zaadje van de Juventus-transfer al gepland werd op die dinsdagavond in april.

Cristiano Ronaldo bij Real Madrid in cijfers

4x Champions League-winst

2x landskampioen

2x Copa del Rey

2x Spaanse Supercopa

4x Gouden Bal

3x Gouden Schoen

438 wedstrijden

450 doelpunten

119 assists

Door: Remco Jacobi [photo,113232,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen