WK-dagboek 28: Kroatië speelt het langste, huldiging België

11 juli 2018, 23:12

Kroatië is definitief dé grote sensatie van dit wereldkampioenschap. Zo sprankelend als tegen Argentinië was het nooit meer, maar de enorme fitheid, bereidheid en gedrevenheid heeft de ploeg van Zlatko Dalic in de finale van het WK in Rusland gebracht. Voor het eerst in de historie hebben ze dat bereikt op dag 27 in Rusland. Wie had dat verwacht? De Engelsen in elk geval niet: it's not coming home.  

Kroatië speelt langer dan wie dan ook dit WK

Voor de spelers van Kroatië is het wereldkampioenschap een groot feest. Niet alleen presteren ze geweldig, ook spelen ze langer dan elke andere ploeg. Door de derde verlenging op rij (!) op het WK, spelen ze feitelijk géén acht, maar liefst negen duels op dit WK. Een record is het nog niet: ook België (1986), Engeland (1990) en Argentinië (2014) hadden driemaal een verlenging op één WK. Als de finale ook verlenging wordt tegen Frankrijk, is het overigens wél een record.

{image[327378][right-half][]}Engelse spelhervattingen

De spelhervattingen van Engeland zijn dit toernooi befaamd. De vrije trap van Kieran Trippier betekende het negende (!) doelpunt dit WK uit een spelhervatting. Geen ploeg deed dat ooit vaker en John Stones had in de eerste verlenging zelfs de tiende treffer uit een spelhervatting op zijn hoofd. Het was aan Sime Vrsaljko te wijten dat de kopbal van de lijn werd gehaald. Dan was het football wellicht home gekomen. 

Huldiging België

Op het moment dat Frankrijk - opponent in de halve finale - speelt om de wereldtitel, wordt België in eigen land gehuldigd voor de derde, danwel vierde plaats in Rusland. Zaterdagnacht arriveren ze na het duel om de derde/vierde plaats en vervolgens krijgen ze meteen een huldiging. Zoals Oranje ooit werd gehuldigd na de verloren finale tegen Spanje - vandaag exact acht jaar geleden - krijgt België dus ook een plechtig moment. Aanstaande maandag kunnen de internationals dan met vakantie.

{image[327379][left-half][]}Kleine Kroaten in de finale

Kroatië is de grote verrassing van dit wereldkampioenschap. Dat waren ze al, maar na de uitschakeling van Engeland helemaal. En daarmee zijn ze bijna het kleinste land ooit dat de WK-finale haalt. Alleen Uruguay in 1930 (ongeveer 1,9 miljoen mensen) had een kleinere bevolking dan Kroatië (4,2 miljoen) op dit moment. Ook sinds de invoering van de FIFA Ranking zijn ze het laagst geklasseerde land (20ste) dat de WK-finale heeft gehaald. De kleine Kroaten verrassen dus echt op welk gebied.  

Kane scoort niet op woensdag

Op elke dag van de week maakte Harry Kane al een doelpunt namens de nationale ploeg van Engeland. Maandag tot en met zondag, behalve op woensdag. En ook tegen Kroatië lukte dat niet. Bij een hoge bal kreeg hij zijn hoofd niet tegen de bal, in buitenspelpositie schoot hij voorlangs en zelfs één op één met Danijel Subasic kreeg hij de bal niet in het doel. Toeval of niet: weer geen doelpunt voor Kane op een woensdag. En dat was wel precies wat zijn ploeg ditmaal zo hard nodig had...

Opstellingen en beoordelingen

Kroatië: Danijel Subasic 6; Sime Vrsaljko 6, Dejan Lovren 6.5, Domagoj Vida 4.5, Ivan Strinic 5 (95. Josip Pivaric -); Marcelo Brozovic 5; Ante Rebic 5.5 (101. Andrej Kramaric -), Luka Modric 5.5, Ivan Rakitic 4.5, Ivan Perisic 7; Mario Mandzukic 6 (115. Vedran Corluka -).

Engeland: Jordan Pickford 5; Kyle Walker 5.5 (112. Jamie Vardy -), John Stones 6, Harry Maguire 7; Kieran Trippier 7, Jesse Lingard 5, Jordan Henderson 6 (97. Eric Dier 6), Dele Alli 5.5, Ashley Young 5 (90. Danny Rose 5); Raheem Sterling 4 (74. Marcus Rashord 5.5), Harry Kane 5.

Man of the Match: Ivan Perisic

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen