WK-dagboek 30: rol voor Lahm, Griezmann sneert naar Belgen

13 juli 2018, 23:39

De dertigste dag van het WK stond in het teken van stiekem al vooruit kijken naar de finaledag. Ivan Rakitic liet weten dat hij geniet van de WK-gekte in Kroatië en ook Didier Deschamps en Antoine Griezmann deden van zich spreken. Laatstgenoemde sneerde naar België, dat in de halve finale werd verslagen door Frankrijk. 

Lahm gaat beker overhandigen

De rol van Philipp Lahm in het profvoetbal is uitgespeeld, maar de gepensioneerde verdediger keert zondag voor even terug op het veld. De voormalig rechtsachter zal de WK-beker gaan overhandigen aan de aanvoerder van Kroatië of Frankrijk. De Duitser hield in 2014 de prachtige bokaal omhoog toen Duitsland in de finale van het WK in Brazilië afrekende met Argentinië.

Griezmann spreekt harde woorden 

{image[327126][right-half][]}De 26-jarige Antoine Griezmann had vrijdag nog iets recht te zetten. De aanvaller van Frankrijk hoorde na de gewonnen halve finale tegen België van de kritiek van diverse Belgen op het spel van de finalist en was daar niet blij mee. Vrijdag reageerde hij

op zeer scherpe wijze. Hij was niet onder de indruk van Thibaut Courtois, die zei dat België liever had verloren van Brazilië dan van dit Frankrijk. "Hij heeft bij Atlético Madrid gespeeld en hij speelt voor Chelsea, maar denkt hij dat hij bij Barcelona speelt?", sneerde Griezmann. Hoe Frankrijk speelt maakt hem niet uit, als zijn land maar wereldkampioen wordt. "Ik wil die tweede ster op dit shirt. Dat is voor mij alles wat telt."

Troostfinale wordt serieuze aangelegenheid 

De strijd om de derde plaats op het WK is vaak niet heel veel meer dan een treffen om des keizers baard, maar daar denken België en Engeland anders over. Beide landen willen graag winnen, zo hebben Roberto Martinez en Gareth Southgate aangegeven. "We willen hier met een positief gevoel vertrekken en dan is die laatste wedstrijd toch heel belangrijk", zegt Martinez tegen Sporza. "We zijn hier nu een maand en het was een ongelooflijke ervaring. Zeven duels spelen op een WK is op zich al een succes, maar elke fan verdiend het gevoel van een overwinning om mee te eindigen." 

Southgate is een soortgelijke mening toegedaan en wil het WK ook graag op een goede manier afsluiten. Hij gaat zijn opstelling dan ook niet op de schop gooien. "Het gaan niet dezelfde elf namen als tegen Kroatië worden, maar ik wil zo min mogelijk wijzigen", meldt de Brit tegen Sky Sports. "We maken kans op een WK-medaille. Dat is pas een keer eerder gebeurd", is hij strijdbaar.

Rakitic geniet van WK-gekte

{image[327420][right-half][]}Ivan Rakitic schoof vrijdag aan bij de persconferentie van Kroatië en straalde van oor tot oor. "Ik ben er zeker van dat mensen uit de hele wereld ons zondag zullen steunen", zei de middenvelder van FC Barcelona over de aanstaande finale. "Ik heb nu al berichten gekregen uit bijvoorbeeld Argentinië en Spanje, echt uit alle hoeken van de wereld komen berichten. We staan in de finale omdat we het zelf hebben afgedwongen. Veel mensen zullen hopen dat wij winnen." Het is natuurlijk wel de vraag hoe Kroatië er fysiek voor zal staan na drie verlengingen op rij. 

Frankrijk in opperbeste stemming

Waar Kroatië diep moest gaan in de laatste wedstrijden, geldt dat niet voor Frankrijk. De ploeg speelde dit WK geen enkel duel langer dan negentig minuten. Bondscoach Didier Deschamps telt zijn zegeningen en signaleert een uitstekende stemming in zijn ploeg. "De groep heeft het gevoel dat de ploeg bergen kan verschuiven. De spelers zijn jong en sterk, en zullen in de komende jaren alleen nog maar sterker worden", stelt hij vast. "We hebben de mogelijkheid gecreëerd om wereldkampioen te worden, maar we zijn er nog niet. We willen onze tocht nu dolgraag afmaken."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen