Blind is alleen centraal achterin nodig bij Ajax

14 juli 2018, 09:01   Bijgewerkt: 14 juli 2018, 09:13

Daley Blind wordt op zeer korte termijn Ajacied. Omdat de overgang van Lisandro Magallán niet meer doorgaat, heeft Marc Overmars alle peilen gericht op de speler van Manchester United. Blind kan naast centrale verdediger echter ook als linksback of verdedigende middenvelder uit de voeten. Waar kan Erik ten Hag hem het beste gebruiken? In samenwerking met Remiqz duikt FCUpdate.nl in de statistieken.

De veelzijdigheid van Blind is al zijn hele leven een issue: de ene coach ziet in hem een verdedigende middenvelder, de volgende een linksback en weer een andere trainer wil hem centraal achterin hebben. Handig voor elke coach, vervelend voor Blind die als een kameleon zonder vaste plaats door het elftal gaat. Ook in Manchester acteerde hij in die drie rollen. Zijn statistisch beste seizoen was 2014/15, toen hij 21 duels als verdedigende middenvelder speelde, waar hij voor Chris Smalling en Phil Jones de opbouw moest verzorgen.

Daarnaast kunnen Noussair Mazraoui (die wellicht bij afwezigheid van Joël Veltman als rechtsback dient), Carel Eiting, Siem de Jong en Daley Sinkgraven ook op het middenveld uit de voeten. Wat gaat er met vooral die laatste twee gebeuren? Voor hen lijkt er weinig uitzicht, zeker als Sinkgraven niet meer in aanmerking komt voor de linksbackpositie. De Jong heeft met Labyad en Tadic nog eens twee concurrenten erbij gekregen deze zomer.

{image[325895][left-half][]}Achterin

Blind zal dus achterin opereren. Een positie als zes zit er in bijna geen geval in. Met Matthijs de Ligt is de eerste centrale verdediger al gekozen en dus zal Blind spelen voor de plek naast De Ligt. En dat komt goed uit: als centrumverdediger in de Premier League was het belangrijkste minpunt van Blind namelijk dat hij kopduels verloor. Gemiddeld won hij slechts één luchtduel, dat in geen vergelijk staat met bijvoorbeeld Smalling, die dat bijna vier keer zo vaak lukte per duel. José Mourinho kiest het liefst voor slopers achterin: dus is het niet gek dat Blind uit de basis verdween onder de Portugese coach.

De Ligt won, in de Eredivisie en Europa League, echter wel een hoop luchtduels, waardoor het duo complementair is aan elkaar. In de passing, balveroveringen en tackles scoorde Blind in Engeland als verdediger net iets hoger dan De Ligt in de Eredivisie. De Frenkie de Jong-rol naast De Ligt lijkt Blind te kunnen invullen, waardoor Ten Hag Maximilian Wöber eventueel op links kan gebruiken. Perr Schuurs lijkt in beginsel de ideale stand-in voor De Ligt, waardoor de meeste opties dubbel zijn ingevuld.

Cijfers

Centrale verdediger dus. Dat is de enige positie waar Ajax Blind nodig heeft en waar hij gaat spelen onder Ten Hag. Zijn veelzijdigheid lijkt ditmaal niet te worden gebruikt, want op de linksbackplek en het middenveld zijn er alternatieven genoeg. Dus duiken we in de cijfers van Blind als centrale verdediger, waar hij het hele seizoen zal spelen. En dat wordt wennen: niet veel speelde hij een heel seizoen op die positie.

Wedstrijden als centrale verdediger:

08/09 - 0

09/10 - 3

10/11 - 0

11/12 - 4

12/13 - 1

13/14 - 1

14/15 - 1

15/16 - 47

16/17 - 15

17/18 - 1

Aangezien het seizoen 2015/16 eruit springt qua wedstrijden als verdediger, duiken we daar nog even dieper in. Gemiddeld voerde hij bijna drie tackles uit per duel en had hij een hoge passnauwkeurigheid.

- Luchtduels gewonnen per wedstrijd: 0,97

- Tackles: 2.7 (waarvan 1,91 succesvol)

- Balveroveringen: 1.7

- Passnauwkeurigheid: 84% (gemiddeld 56 passes, met een lengte van 21,83)

Ook had Blind weinig overtredingen nodig, kreeg hij slechts tweemaal een gele kaart voorgehouden en had hij elk duel meerdere nuttige intercepties. Niet alleen op basis van de aanwezige Ajacieden en EPI's, maar ook op basis van zijn eigen cijfers lijkt Blind bij Ajax het beste te renderen centraal achterin. En zijn multifunctionaliteit? Wellicht kan Ronald Koeman nog wel een linksback gebruiken...

[photo,79845,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen