WK-dagboek 31: Belgische historie, Kane kan bijna juichen

14 juli 2018, 23:00

Een dag voor de finale richten we natuurlijk de blik op finalisten Kroatië en Frankrijk. Ook werd er weer gevoetbald in Rusland: België en Engeland streden om het brons en de Belgen sloten die wedstrijd terecht met een 2-0 overwinning af. Daardoor is België derde geworden, de beste prestatie in de geschiedenis van het land. Na de wedstrijd had uitblinker Eden Hazard een bijzonder grote mond over zichzelf en moest een elektrozaak de portemonnee trekken.

Trots Kroatië is klaar voor confrontatie met Frankrijk

{image[327394][right-half][]}Kroatië beschikt voor de finale over een vrijwel fitte selectie. Enkele spelers van het land kampen met lichte blessures, maar bondscoach Zlatko Dalic verwacht dat iedereen er zondag bij is. De statistieken spreken niet in het voordeel van Kroatië. In de afgelopen vijf onderlinge ontmoetingen trok Frankrijk driemaal aan het langste eind en tweemaar werd het gelijk. Dat doet echter niks af aan het zelfvertrouwen van Kroatië. "Statistieken zeggen mij voor een WK-finale helemaal niks", is Dalic nuchter.

Kane pakt toch nog een prijs

Door de nederlaag tegen België heeft Engeland de laatste twee wedstrijden op het WK met een nederlaag afgesloten. Toch viel er vandaag nog iets te vieren voor Harry Kane. De aanvoerder van de Engelse ploeg heeft de topscorerstitel namelijk zo goed als binnen. De Tottenham Hotspur-speler staat op zes doelpunten en zag Romelu Lukaku (vier) niet tot scoren komen in de troostfinale. Mits Kylian Mbappé, die op drie goals staat, geen wonder bewerkstelligt in de finale is Kane in veilige haven. Een mooie eer voor de aanvaller. 

Engeland stelt best wel teleur

{image[327430][left-half][]}We werden de afgelopen weken doodgegooid met het jolige liedje 'It's coming home', dat gaat over een wereldtitel voor Engeland. The Three Lions begonnen zeer imponerend aan het toernooi in Rusland, maar gleden daarna ver weg. De eerste WK-titel sinds 1966 is er door de verloren halve finale tegen Kroatië niet van gekomen, terwijl er zaterdag ook verloren werd van België. Als we nu de cijfers van Engeland erbij pakken, kunnen we toch niet heel positief zijn. 

Engeland heeft samen met slechts twee andere landen drie keer verloren op het WK, won alleen van Panama, Tunesië en Zweden en kreeg Colombia pas na penalty's op de knieën. Bovendien wist het slechts drie keer te scoren uit open spel, de andere zeven doelpunten vielen uit standaardsituaties. We zijn benieuwd of Engeland de hoge verwachtingen over twee of vier jaar wel kan waarmaken. Southgate is in ieder geval trots

Hazard vindt zichzelf de beste 

{image[327436][right-half][]}De FIFA zal kort na de WK-finale wereldkundig maken welke spelers de invididuele prijzen hebben gewonnen. Eden Hazard kijkt terug op een goed WK en vindt dat hij de prijs voor de beste speler hoort te krijgen. Dat zei hij na de troostfinale tegen Engeland, waarin hij de beslissende 2-0 maakte. "Ik zou die titel aan mezelf geven, maar ik mag niet kiezen", zei hij eerlijk tegen Het Laatste Nieuws. Hij verwacht echter niet dat hij er met eremetaal vandoor gaat. "Ik denk dat ze hem aan iemand gaan geven die de finale speelt." Hazard was op het WK goed voor drie goals en twee assists.

Belgische elektrozaak moet diep in buidel tasten

We sluiten dit dagboek af met een humoristisch bericht. Het doelpunt dat Hazard vanavond maakte tegen de Engelsen (2-0), kost de Belgische elektrozaak Krëfel namelijk meer dan een miljoen euro. De winkel beloofde voorafgaand aan het WK dat de klanten die in aanloop naar het WK een tv van 55 inch kochten, hun geld terug zouden krijgen als de nationale ploeg meer dan vijftien doelpunten zou maken. Dat is dus gebeurd, door het late doelpunt van Hazard. Via Twitter reageerde de zaak meteen sportief. "We did it! Dat wil zeggen dat we de duizenden klanten die een tv hebben gekocht, gaan terugbetalen!", reageerde het bedrijf uitbundig. Of Krëfel echt blij is met de financiële dreun, valt te betwijfelen.  

Uitslag en beoordelingen

België - Engeland 2-0

België: Thibaut Courtois 6.5, Toby Alderweireld 7, Vincent Kompany 6, Jan Vertonghen 6.5, Thomas Meunier 7, Axel Witsel 6.5, Youri Tielemans 6 (78. Mousa Dembélé -), Kevin De Bruyne 7.5, Nacer Chadli 7 (39. Thomas Vermaelen 6), Eden Hazard 7.5, Romelu Lukaku 5 (60. Dries Mertens 6)

Engeland: Jordan Pickford 6, John Stones 5.5, Harry Maguire 6, Phil Jones 4.5, Kieran Trippier 5, Fabian Delph 6.5, Eric Dier 6, Ruben Loftus-Cheek 6 (84. Dele Alli -), Danny Rose 4 (46. Jesse Lingard 5.5), Harry Kane 5.5, Raheem Sterling 4.5 (46. Marcus Rashford 5).

Man of the match: Kevin de Bruyne

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen