WK-dagboek 32: Own goal, Pitana, Grabar-Kitarovic en AS Monaco

15 juli 2018, 23:00

Frankrijk is de nieuwe wereldkampioen. Luka Modric de beste speler van het WK en Kylian Mbappé het grootste talent. Dag 32 van het WK was de dag waarop de belangrijkste beslissingen vielen, maar niet altijd de beste beslissingen werden genomen. Het optreden van arbiter Néstor Pitana zorgde voor nogal wat ophef in de voetbalwereld. In België zullen ze er wellicht allemaal wat minder van hebben meegekregen, want zij werden nog voor de eindstrijd in Moskou gehuldigd met de nodige Belgische pintjes. 

Bijzondere aanwezigheid van Grabar-Kitarovic

Kolinda Grabar-Kitarovic is de president van Kroatië en anders dan bijvoorbeeld haar collega Emmanuel Macron - hij was strak in pak - droeg ze een Kroatisch shirt tijdens de WK-finale en daarna. Met die actie om af te wijken van het kledingvoorschrift veroverde ze heel veel harten in de voetbalwereld. Bovendien was ze naar Rusland gevlogen in de economy class met de door haar zelfbetaalde tickets. Klasse! 

{image[322389][right-half][]}Uit bijna alle hoeken felicitaties

Vanuit bijna alle denkbare hoeken kreeg wereldkampioen Frankrijk felicitaties via Twitter, Instagram of Facebook. Van de Spaanse voetbalbond, bondscoach Ronald Koeman tot aan Shakira. Iedereen stuurde een berichtje de wereld in om de Fransen te feliciteren, toch bleef het uit de hoek van de thuisblijvers erg stil. Middenvelder Adrien Rabiot, die niet te spreken was over het feit dat hij niet was opgeroepen door Didier Deschamps, feliciteerde de Fransen niet via de social media. Een even opmerkelijke als kinderachtige stilte, wat dat betreft.

'Own goal' topscorer

Het aantal eigen doelpunten dit WK was al historisch hoog en al meermals kwam voorbij dat 'Own Goal' ongetwijfeld een mooie transfer zou verdienen, met zoveel treffers tijdens dit toernooi. Maar omdat Mario Mandzukic zelfs in de finale een eigen doelpunt maakte - de eerste in een eindstrijd van het WK ooit - is dit wereldkampioenschap er definitief een van de eigen doelpunten geworden. Al werd Harry Kane uiteindelijk echt de [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/335624/kane-als-tweede-engelsman-ooit-topscorer-op-wk/,_blank,topscorer], natuurlijk.

{image[326858][left-half][]}Alderweireld ziek

In plaats van in Moskou stond de nationale ploeg van België vandaag tijdens de WK-finale alweer in eigen land. Daar werd de derde plaats groots gevierd tijdens de huldging. Alleen Toby Alderweireld ontbrak bij de groep van Roberto Martínez, de voormalig Ajacied was ziek. Een kater van het feestje na de gewonnen kleine finale of echt hoge koorts? Hoe dan ook heeft hij een mooi feestje gemist in Brussel. 

AS Monaco-keepers

Een bijzonder feitje: in de laatste vier WK-finales deed er telkens een keeper mee met een verleden bij Olympique Marseille. Fabien Barthez (2006), Maarten Stekelenburg (2010), Sergio Romero (2014) en Danijel Subasic (2018) dienden allemaal voor de Franse club. Als je als land de WK-finale wilt halen, is het heel verstandig om een keeper te kiezen met een verleden in Monaco. Maar als je de WK-finale wilt winnen, kun je hen wellicht beter niet opstellen. Alle doelmannen verloren namelijk in de finale...

Hard gelag voor Kuipers en Danny Makkelie

Het hele WK floot de Argentijn Néstor Pitana uitstekend, maar uitgerekend in de finale overtuigde hij zeker niet. De vrije trap bij het openingsdoelpunt werd makkelijk gegeven, evenals de penalty voor Frankrijk. Ook stond Paul Pogba bij het openingsdoelpunt hinderlijk buitenspel voor keeper Danijel Subasic. Een hard gelag voor Björn Kuipers, die als vierde man enkel in actie kwam door het bord met de rugnummers omhoog te houden. Ook Danny Makkelie kon als derde assistent zijn stempel niet drukken: wellicht had hij als VAR wel gezien dat Pogba buitenspel stond, zoals hij dat eerder dit WK ook goed had bij Duitsland - Zuid-Korea...

Feest in de perszaal

Journalisten zouden in principe neutraal moeten zijn en dus is het in perszaken bijzonder rustig en serieus. Maar na de finale in Moskou niet. De Franse spelers zetten na de WK-winst de perszaal op zijn kop door een feestje te vieren. Voor even was men in de media-ruimtes niet meer objectief en werd ook daar het feestje gevierd. De uitzondering die de regel bevestigt, zullen we maar zeggen. Want over het algemeen zijn de spelers niet zo blij met de mannen van de media.

Uitslag en beoordelingen

Frankrijk - Kroatië 4-2

Frankrijk: Hugo Lloris 7; Benjamin Pavard 6,5, Raphaël Varane 7, Samuel Umtiti 7, Lucas Hernández 7; Paul Pogba 8, N'Golo Kanté 6; Kylian Mbappé 7, Antoine Griezmann 7, Blaise Matuidi 6; Olivier Giroud 6.

Kroatië: Danijel Subasic 6, Sime Vrsaljko 6, Dejan Lovren 5, Domagoj Vida 7, Ivan Strinic 6,5; Ivan Rakitic 6,5, Marcelo Brozovic 6,5, Luka Modric 7; Ivan Perisic 7,5, Mario Mandzukic 6,5, Ante Rebic 6,5

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen