Frankrijk neemt met WK-titel de ultieme revanche op EURO 2016

15 juli 2018, 18:51

Frankrijk is de nieuwe wereldkampioen voetbal. De ploeg van Didier Deschamps was in een zinderende finale veel te sterk voor Kroatië (4-2), van wie het dankzij het eigen doelpunt van Mario Mandzukic ook nog hulp kreeg. Voor rust kwam er ook een beetje hulp van arbiter Néstor Pitana die de Fransen een makkelijk gegeven strafschop én vrije trap gaf. Al viel er op de zege in Moskou zondagavond niets af te dingen en dus heeft Frankrijk de perfect revanche op het verloren EURO 2016.

Wie het grootste gedeelte van het WK in Rusland had gemist, kreeg een alleraardigste samenvatting van de elementen die de laatste weken veel terugkwamen. Frankrijk speelde namelijk zoals het gehele toernooi al ver naar achteren en liet het balbezit aan Kroatië. Een spelbeeld waarvoor Didier Deschamps veel kritiek kreeg te verduren over de hele wereld, maar waarmee het wél uiterst effectief de finale had behaald.

Op dat moment was het overigens even daarvoor al gelijk geworden. Diezelfde Perisic schoot na een vrije trap - weer een treffer uit een spelhervatting - heerlijk binnen in de verre hoek (1-1). Meteen na de pauze had het opnieuw gelijk kunnen worden, zij het niet dat de Kroaat Ante Rebic zijn volley gekeerd zag worden door Hugo Lloris. Ook dat is niet gek: de Franse goalie kende een geweldig WK en hield zijn ploeg in de knock-outfase vaak op de been.

Dat geldt zeker niet voor middenvelder Paul Pogba, die in eigen land met name in het begin de nodige kritiek kreeg te verduren. De middenvelder zorgde echter wel voor de beslissing in het duel: met een heerlijke pass lanceerde hij Griezmann in de Franse counter om vervolgens zelf aan te sluiten. Vanaf het randje van het zestienmetergebied kreeg hij twee keer een schotkans, waarbij de tweede poging geplaatst in de hoek achter Subacic vloog: 3-1.

En wat Kroatië tegen Denemarken, Rusland, Engeland en ook in de finale tegen Frankrijk een keer lukte, namelijk terugkomen van een achterstand, ging na Pogba's treffer niet meer lukken. Het verzet was gebroken, de ploeg van Zlatko Dalic was na drie verlengingen en een achterstand op. Hoewel ze nog vooruit probeerden te voetballen, was Frankrijk veel te sterk. Mbappé schoot van buiten het zestienmetergebied zes minuten na de 3-1 ook nog de 4-1 binnen. Een heerlijke treffer, waarmee hij na Pelé de tweede tiener ooit is die scoort in de WK-finale.

Opstellingen en beoordelingen:*

Frankrijk: Hugo Lloris 7; Benjamin Pavard 6,5, Raphaël Varane 7, Samuel Umtiti 7, Lucas Hernández 7; Paul Pogba 8, N'Golo Kanté 6; Kylian Mbappé 7, Antoine Griezmann 7, Blaise Matuidi 6; Olivier Giroud 6.

Kroatië: Danijel Subasic 6, Sime Vrsaljko 6, Dejan Lovren 5, Domagoj Vida 7, Ivan Strinic 6,5; Ivan Rakitic 6,5, Marcelo Brozovic 6,5, Luka Modric 7; Ivan Perisic 7,5, Mario Mandzukic 6,5, Ante Rebic 6,5

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen