Dit is Zirkzee (17), Nederlands spitsen-hoop van Bayern München

22 juli 2018, 08:00   Bijgewerkt: 21 juli 2018, 23:11

Hij was zaterdagmiddag de meest besproken voetbaltiener van Nederland: de pas zeventienjarige Joshua Zirkzee droeg met een doelpunt bij aan de 3-1 overwinning van zijn club Bayern München op Paris Saint-Germain tijdens de 'International Champions Cup'. In Duitsland is de ster van de jeugdinternational rijzende, maar in eigen land is de oud-spits van ADO Den Haag en Feyenoord bij het merendeel een onontdekte parel. Wat moet je in elk geval van deze hoop in Nederlands bange dagen weten?

Zirkzee zag het levenslicht op 22 mei 2001, de geboortedag van George Best. Zijn voetbalcarrière begon bij ADO Den Haag. De aanvaller maakte indruk vanwege zijn sterke postuur, vele doelpunten en veelzijdigheid. De nummer negen is snel, kan als rechtspoot ook met links een goal maken en lijkt de ideale kapstok om je elftal aan op te hangen. Dat zagen de jeugdscouts in Rotterdam-Zuid ook. Feyenoord was aan het eind van het seizoen 2015/16 dan ook bijzonder geïnteresseerd in de toenmalig vijftienjarige spits. Zirkzee stemde in met een transfer en verruilde de Haagse grasmat in voor de velden op Valkenoord.

Ook zo'n dertig kilometer van Den Haag bleef de aanvaller indruk maken. In Feyenoord Onder 16 bleek de doelpuntenmachine zich moeiteloos aan te passen aan het niveau. De ploeg van Edwin de Graaf werd zonder nederlaag kampioen en mocht daar de spits geregeld dankbaar voor zijn. Zirkzee maakte ook zijn minuten in Onder 17 en zou het volgende seizoen al meetrainen met Feyenoord Onder 19, dat getraind werd door Roy Makaay.

De oud-spits van Feyenoord en, jawel, Bayern München. Een jarenlange carrière als Feyenoord-spits lag in het verschiet, maar Zirkzee en zijn vader besloten in de zomer van 2017 - tot teleurstelling van de Rotterdamse club - anders. "Bij mij en bij Feyenoord zijn we er zeker van dat we er echt alles aan hebben gedaan", verzekerde hoofd jeugdopleiding Richard Grootscholten destijds. 

Zonder medeweten van Feyenoord trainde de jeugdspeler plots mee bij Everton. Richard Grootscholten, hoofd jeugdopleiding van Feyenoord, gaf in het Algemeen Dagblad aan er niet blij mee te zijn: "We hebben Joshua en Everton via diverse mails laten weten dat zoiets helemaal niet kan. Zirkzee staat nog altijd bij ons en bij de KNVB ingeschreven. Ook verzekeringstechnisch is het dan op z'n minst heel onhandig om zo maar ergens te gaan spelen of trainen."

Na Rajiv van La Parra (Caen), Nathan Aké (Chelsea), Karim Rekik (Manchester City), Jeffrey Bruma (Chelsea), Kyle Ebecilio (Arsenal), Rodney Kongolo (Manchester City) en Tahith Chong (Manchester United) was Zirkzee dus de volgende tiener die Feyenoord verliet voor ook maar één seconde in het Feyenoord 1 te spelen. Grootscholten reageerde teleurgesteld op het nieuws dat de spits niet akkoord ging met de aanbieding van Feyenoord. Maar Zirkzee bleek niet te handhaven. 

{image[327555][right-half][]}Het talent ging dus de landsgrenzen over: niet Everton, maar Bayern München werd zijn nieuwe werkgever. Ook daar baarde hij opzien: 16 goals en 9 assists in zijn eerste seizoen bij Bayern Onder 17. Ook in de Nederlandse jeugdelftallen Onder 16 en 17 wist Zirkzee doel te treffen. Het zorgde voor tevreden gezichten, ook bij de nieuwe coach Niko Kovac. Hij liet de nog altijd pas zeventienjarige geregeld meetrainen met het eerste elftal.

Plots liep er een jeugdspeler met (met enige fantasie) Gullit-achtige krullen tussen sterren als Manuel Neuer, Arjen Robben en Robert Lewandowski op het veld van Der Rekordmeister. "Het was wel een soort jongensdroom die uitkomt", zei Zirkzee in gesprek met Touzani TV. "Maar dit is pas het begin. Ik hoop dat er meer trainingen en wedstrijden komen." Robben had weer een landgenoot bij Bayern. 

 

En die wedstrijd waar Zirkzee van droomde kwam er. De tiener ging mee op trainingskamp in de voorbereiding op het huidige seizoen en mocht zowaar invallen tegen het flink uitgedunde miljoenenensemble van Paris Saint-Germain. De rest is bekend, want Zirkzee deed wat hij overal al deed: scoren. De spits tikte beheerst de 3-1 binnen en toverde een bescheiden glimlach op het gezicht van coach Kovac. Wie weet is dit het begin van een van de vele doelpunten die volgen voor Bayern én Oranje.

Zijn landgenoot Robben, die met zijn ervaring komend seizoen wellicht een belangrijk onderdeel kan hebben in de ontwikkeling van Zirkzee, had mooie woorden over voor de jonge spelers van Bayern in de wedstrijd tegen PSG. "Ze doen het goed. Het is niet makkelijk tussen de profs om zich te bewijzen. Wij proberen ze te helpen, hopelijk zal dat over een paar jaar effect hebben." Als Zirkzee blijft doen wat hij de afgelopen jaren al zo veelvuldig deed, namelijk scoren, hoeft hij wellicht geen jaren meer te wachten. Wie weet welke kansen hij dan al krijgt van Kovac, 

Door: Teun Stiphout

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen