Onafhankelijke BDO: de stemming voor WK 2026 eerlijk verlopen

24 juli 2018, 11:22

In het kader van de transparantie van de FIFA liet de voetbalbond de aanwijzing van de organisatie van het WK 2026 volgen door het toonaangevende controlebureau BDO. In een onafhankelijk rapport laat die organisatie weten dat er 'geen aanwijzigingen zijn gevonden dat de FIFA niet aan de regels van het bidproces voldeed' en de stemming dús eerlijk is verlopen.

Dat maakt het bedrijf bekend. Zij moesten toezien op de integriteit van het bidproces en op het feit dat de regels correct werden nageleefd door de voetbalbond. Alle deelnemers moesten een eerlijke en gelijke behandeling krijgen van de voetbalbond. Dat is volgens de BDO gebeurd. En dat het zo openlijk werd uitgesproken had voornamelijk te maken met het feit dat er in voorgaande jaren schimmig werd gedaan rondom dergelijke aanwijzingen. 

Dat toernooi wordt overigens georganiseerd door de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Zij versloegen – zo bleek uit een transparante stemming – met 134 stemmen Marokko, dat 65 stemmen haalde, waaronder die van Nederland. Slechts één land stemde neutraal tijdens de stemming. Het is een primeur dat het eindtoernooi door drie landen georganiseerd werd: in 2002 deden Zuid-Korea en Japan wel gezamenlijk de organisatie.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen