'Qatar betaalde om concurrentie voor WK 2022 zwart te maken'

29 juli 2018, 09:34

Qatar huurde voormalig CIA-agenten en een pr-bureau in om de concurrentie voor de organisatie van het WK 2022 zwart te maken. Dat schrijft The Sunday Times. De krant baseert zich op gelekte e-mails en documenten die het kreeg van een klokkenluider die aan het WK-bid van Qatar heeft gewerkt.

Voornamelijk de Verenigde Staten en Australië moesten in een slecht daglicht worden gesteld. Doel was onder andere om te suggereren dat in deze landen geen draagvlak was voor de organisatie van het WK. De CIA agenten schreven volgens The Sunday Times in rapporten dat bestuurders betrokken zouden zijn bij omkoping. Een hoog aangeschreven wetenschapper zou zelfs 9000 dollar hebben gekregen voor het opstellen van een negatief rapport over de hoge kosten voor een WK in de Verenigde Staten.

Het WK in Qatar, dat in 2022 vanwege de hitte in de winter wordt gespeeld, is al vanaf het begin omstreden. Het Qatarese WK-bid wordt constant in verband gebracht met corruptie en de erbarmelijke werkomstandigheden baren zorgen. Dit zou al geresulteerd hebben in honderden doden.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen