Zo verging het de laatste Johan Cruijff Schaal-winnaars

5 augustus 2018, 14:13   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord prolongeerde zaterdagavond na strafschoppen de Johan Cruijff Schaal. Nadat het vorig jaar via pingels in De Kuip van Vitesse won, bleken de Rotterdammers in Eindhoven het nemen van elf meters nog niet te zijn verleerd. Ondanks het nieuwe ABBA-systeem, want ze kunnen de strafschoppenserie wel veranderen, het blijft nog altijd the winner takes it all.

Nu is een goed begin vaak het halve werk, maar dat wil niet direct zeggen dat Feyenoord vanwege de JCS-winst ook meteen titelfavoriet nummer één is. Vorig jaar beleefde Feyenoord in competitieverband namelijk een matig seizoen, terwijl ze de JC-Schaal hadden gewonnen. FCUpdate.nl werpt een blik op het verleden en kijkt wat de laatste Johan Cruijff Schaal-winnaars er later dat voetbalseizoen van bakten.

2017: Feyenoord (vierde plaats)

We beginnen met de Rotterdammers. Nadat landskampioen Feyenoord via pingels Vitesse de baas was, volgde een moeizaam seizoen. In verdedigend opzicht waren er veel blessures en mede daardoor werden er in de competitie veel punten verspeeld in de wintermaanden. Het Champions League-avontuur werd ook geen succes, aangezien Feyenoord alleen de laatste wedstrijd van Napoli wist te winnen toen het al lang en breed was {image[327872][right-half][]}uitgeschakeld. In januari werd al duidelijk dat Feyenoord geen kans zou maken op de titel. De KNVB-beker winnen werd het nieuwe doel, en dat lukte waardoor Feyenoord het seizoen begon en eindigde met een prijs.

2016: PSV (derde plaats)

PSV pakte de Johan Cruijff Schaal door de latere kampioen Feyenoord met 0-1 te verslaan dankzij een goal van Davy Pröpper. Het bleek de enige prijs van de Eindhovenaren dat seizoen. In de Champions League behaalde het slechts twee punten en al snel bleek dat Feyenoord en Ajax weinig steken lieten vallen in de competitie. Het feit dat PSV maar liefst tien keer gelijkspeelde, droeg ook niet bij aan het 

puntentotaal. De regerend kampioen eindigde als derde op een handvol punten van Ajax en Feyenoord, dat voor het eerst sinds 1999 kampioen werd. Ook het bekeravontuur werd geen succes, want PSV blameerde zich in de tweede ronde tegen Sparta Rotterdam.

2015: PSV (kampioen)

Alles leek er op dat PSV net als in 2016 ook géén kampioen zou worden. Nadat het de JC-Schaal overtuigend met 0-3 won van bekerwinnaar FC Groningen, ging Ajax bijna het hele seizoen aan kop in de Eredivisie. Totdat de Amsterdammers op de laatste speeldag een uitwedstrijd speelden tegen De Graafschap.{image[327874][right-half][]}Het resultaat is bekend: Ajax speelde gelijk, waardoor PSV tegen alle verwachtingen in op bezoek bij PEC Zwolle alsnog kampioen werd.

Ook Europees gezien deed PSV het toen prima. In een poule met Wolfsburg, Manchester United en CSKA Moskou pakte het tien punten. Het leverde een bloedstollende achtste finale tegen Atlético Madrid op, die na twee doelpuntloze gelijke spelen en pingels verloren werd. Het bekeravontuur in Nederland strandde in de kwartfinale, toen FC Utrecht met 1-3 te sterk was.

2014: PEC Zwolle (zesde plaats)

Voor PEC kon het seizoen eigenlijk al niet meer stuk voordat het begonnen was na de fenomenale bekerwinst tegen Ajax. Het versloeg de Amsterdammers in de Arena ook toen ze elkaar weer troffen voor de Johan Cruijff Schaal. Stef Nijland was dankzij zijn goal het goudhaantje. Het bleek de opmaat voor wederom een prima seizoen van PEC. De Zwollenaren eindigden keurig op een zesde plaats en ze stootten wederom door tot de bekerfinale. FC Groningen was daar met 0-2 te sterk. In Europa wisten ze niet te stunten, want Sparta Praag bleek over twee wedstrijden te sterk in de kwalificatierondes.

2013: Ajax (kampioen)

Ajax knokte zich tegen AZ knap terug van een 2-0 achterstand en pakte daardoor de Johan Cruijff Schaal. Vervolgens lieten de Amsterdammers een seizoen lang redelijk goed voetbal zien. Het kwam één punt te kort voor overwintering in de Champions League, waarna het keihard uit door Red Bull Salzburg uit de Europa League werd gekegeld. Het pakte wederom het landskampioenschap met vier punten voorsprong op Feyenoord en reikte tot de bekerfinale. Daar willen Frank de Boer en co het niet meer over hebben, want PEC ging zoals hierboven al gemeld met een 5-1 overwinning en de beker naar huis.

Het is natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar de winnaar van de Johan Cruijff Schaal gaat zeker niet persé met de titel aan de haal. Wat betreft dit seizoen lijkt het het financieel sterkere Ajax lijkt na jaren van droogte dan toch de titelfavoriet. Feyenoord zal in ieder geval hoop putten uit de defensie, die nauwelijks iets weggaf en de schaal een mooi plekje in de prijzenkast geven.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen