Ajax geeft voorsprong weg en houdt return toch nog spannend

7 augustus 2018, 21:57   Bijgewerkt: 7 augustus 2018, 22:12

Ajax heeft vanavond (dinsdag) nagelaten zichzelf een zeer goede uitgangspositie te verschaffen in het tweeluik met Standard Luik. De Amsterdammers kwamen dankzij een weergaloos goede Dusan Tadic op een 2-0 voorsprong, maar gaven deze alsnog weg. In de blessuretijd kwam de thuisclub na een gemakkelijk gegeven strafschop op 2-2 in het Maurice Dufrasnestadion. Volgende week dinsdag zal Ajax aan de bak moeten om de play-offs van de Champions League-voorronde veilig te stellen.

Tadic en Daley Blind waren deze transferzomer dé topaanwinsten van Ajax en vanavond (dinsdag) was het eindelijk zo ver. Voor het eerst stonden beide nieuwelingen in de basisopstelling. Tadic bekroonde vorige week tegen Sturm Graz zijn basisdebuut met een doelpunt, terwijl Blind na twee invalbeurten klaar was om deze wedstrijd te starten. Hierdoor had Frenkie de Jong eindelijk zijn begeerde plek op het middenveld te pakken.

In de 20ste minuut had Tadic namelijk opnieuw de bal aan de voet aan de rechterkant, maar ditmaal ging hij buitenom. Na een snelle schaar slingerde hij met zijn 'mindere' rechterbeen de bal prachtig voor en Huntelaar kopte al vallend binnen. Het spelbeeld was in evenwicht, maar het scorebord niet langer. Dit leek niet lang te duren, ware het niet dat Andre Onana een poging van Orlando Sá wist te keren. De deze zomer bij Standard teruggekeerde spits ontving een strakke lage voorzet, maar probeerde deze achter het standbeen langs te promoveren tot doelpunt en faalde.

De nieuwe samenstelling achterin bij Ajax moet nog een beetje aan elkaar wennen, maar de mannen voorin bleven elkaar mooi vinden. Tadic ontving een bal van Ziyech, maar wilde opnieuw Huntelaar in stelling brengen in plaats van zelf te schieten. Dit mislukte en dus besloot Tadic in het volgende moment maar zelf uit te halen. Na opnieuw een prachtige pass van Ziyech legde David Neres de bal terug. De oud-speler van onder meer FC Groningen en FC Twente schoot strak tegen de binnenkant van de paal en de bal plofte binnen: 0-2.

Ajax had dus voor rust al twee belangrijke uitgoals gemaakt en kon daar bijna een derde aan toevoegen, maar een vrije trap van Lasse Schöne ging over via de lat. In de tweede helft was er lang geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, zo kwam Ziyech nog twee keer dichtbij de volgende treffer, maar sloeg het duel na 67 minuten ineens finaal om. Uit het niets was daar ineens weer Carcela - met afstand de beste bij Standard – die Tadic omspeelde en keihard de 1-2 tegen de touwen schoot.

Opeens geloofde Standard er weer in en ging het thuispubliek achter hun ploeg staan. Invaller Renaud Emond kopte nog geen twee minuten bijna de aansluitingstreffer tegen de binnenkant van de paal. Ajax kwam met de schrik vrij en was gewaarschuwd. Er bleven zich wat hachelijke momenten voordoen voor Onana's goal en dus kwam de drinkpauze in de 71ste minuut als geroepen. Erik ten Hag benutte deze mogelijkheid om zijn elftal opnieuw neer te zetten. Zakaria Labyad kwam erin voor Ziyech en maakte zo zijn officiële debuut, Neres ging vanaf rechts spelen en Tadic vanaf links.

De opstelling en beoordelingen van Ajax*

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 5, Matthijs de Ligt 6, Daley Blind 5.5, Nicolas Tagliafico 6; Hakim Ziyech 6.5 (73. Zakaria Labyad -), Frenkie de Jong 6.5 (79. Donny van de Beek -), Lasse Schöne 5.5 (88. Carel Eiting -); David Neres 5, Klaas-Jan Huntelaar 7.5, Dusan Tadic 8.5.

Man of the match: Dusan Tadic

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen