Clubs mogen niets meer melden over blessures van spelers

9 augustus 2018, 08:23

De nieuwe privacywet zorgt voor een merkwaardige wending binnen de voetbalwereld. Clubs mogen namelijk niet meer melden met wat voor blessure een speler kampt, iets wat in de voetballerij voorheen zeer gebruikelijk was.

De nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt clubs om medische informatie te delen met supporters, sponsors en media. "Als de speler zelf aangeeft wat zijn blessure is, is er geen probleem. Als iemand van de club dat doet, is dat niet toegestaan", zegt Barry Dopmeijer, jurist van de werkgeversorganisatie van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) tegen het Algemeen Dagblad. De nieuwe regel geldt voor alle Europese landen en alle Europese competities. "Een medewerker van de club mag een speler niet naar zijn medisch dossier vragen. En een werkgever mag niet vragen wat jij als werknemer mankeert. Het is de wettelijke plicht daaraan te voldoen."

Spelersvakbond VVCS houdt zich op de vlakte over de kwestie. "De blessure is iets tussen de voetballer en de dokter", zegt de vakbond. "De dokter op zijn beurt heeft zich te houden aan een geheimhoudingsplicht en de speler heeft het recht om de informatie voor zichzelf te houden."

Je zou zeggen dat de situatie van een bekende speler anders is dan die van een normale werknemer bij een regulier bedrijf, maar die vlieger gaat volgens FBO niet op. "Het klopt dat de voetbalwereld onder een vergrootglas ligt. Voetballers zijn veel in de media, maar het verstrekken van medische gegevens is ten strengste verboden. Daar staan aanzienlijke boetes tegenover, tot drie procent van de jaaromzet. Wij adviseren clubs om het niet zomaar te doen, het mag gewoon niet. Het is hetzelfde als met drank op achter het stuur. Daar loop je een groot risico mee."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen