De Graafschap jaagt met Eerste Divisie-ploeg op 'CL-winst'

12 augustus 2018, 09:04

De euforie was gigantisch toen De Graafschap op 20 mei tegen Almere City FC na twee jaar absentie weer terugkeerde naar de Eredivisie. Fans konden zich weer gaan verheugen op tripjes naar Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, maar in het voorportaal van het nieuwe seizoen reist de vraag of De Superboeren wel klaar zijn voor de Eredivisie. FCUpdate.nl zoekt het uit.

Eén ding is zeker: aan de supporters van De Graafschap zal het niet liggen. Zij verkeren sinds de promotie in een onafgebroken staat van euforie. "Sinds 20 mei leeft het volledig in de Achterhoek", zegt Michiel Fukking, De Graafschap-watcher van REGIO8. "Dat is ook goed te zien aan de seizoenskaartverkoop, want er zijn al negenduizend verkocht. De losse kaarten voor Feyenoord-thuis waren binnen twintig minuten uitverkocht, dus je merkt dat het volledig leeft. Toch denk ik niet dat De Graafschap er klaar voor is."

Een Eerste Divisie-selectie

De promovendus trok niet alleen spelers aan, maar raakte ook onder meer Tarik Tissoudali en Mark Diemers kwijt. Diemers, uitblinker in het afgelopen seizoen, koos nota bene voor mede-promovendus Fortuna Sittard. "Hij kan daar simpelweg veel meer gaan verdienen", zegt de journalist. De Graafschap zal het dan ook echt moeten hebben van het collectief. "Henk de Jong zal er echt een team van moeten smeden, dat is waar de ploeg het van zal moeten hebben. Vorig seizoen is dat gelukt in de nacompetitie. Die hele Vijverberg moet erachter staan, de spelers moeten dat voelen en het moet echt een team worden. Ik verwacht ook niet dat De Jong heel veel gaat wijzigen ten opzichte van zijn ploeg van vorig seizoen."

Handhaving is Champions League-winst

Het is nog enigszins de vraag hoe de oefenmeester zijn elftal zal laten spelen. Volgens de De Graafschap-watcher is het uitgesloten dat De Jong een vijfmansdefensie het veld in gaat sturen. "Er zit nog niet echt een lijn in en De Graafschap is ook echt nog zoekende, dat geeft De Jong ook aan. Er wordt wel met vier verdedigers gespeeld en niet met vijf. Dat kwam vorig seizoen in het begin nog wel voor, maar dat gaat nu niet gebeuren. Supporters vonden dat er te weinig spektakel was en toen is De Jong overgeschakeld op 4-3-3. Ik verwacht dat hij daar niet veel in gaat wijzigen."

Een heksenketel tegen Feyenoord

Het tot dusver laatste optreden van De Graafschap in de Eredivisie was de bizarre 1-1 remise tegen Ajax op 8 mei 2016. Bryan Smeets zette het Nederlandse voetbal in vuur en vlam door met zijn gelijkmaker de Amsterdammers van de titel te houden. Vanmiddag, ruim twee jaar na dato, maakt De Graafschap een rentree in de Eredivisie en wederom is het affiche fraai. Bekerwinnaar Feyenoord, dat donderdag met 4-0 verloor bij AS Trencín, komt op bezoek.

Fukking voorspelt dat De Graafschap ondanks de goede bedoelingen tekort zal komen. "Ik verwacht dat Feyenoord erover heen loopt. Voor heel veel jongens wordt het hun debuut op het hoogste niveau. Het zal een volledige heksenketel worden met alles erop en eraan. Maar als er een resultaat gehaald wordt, dan zou dat bijzonder knap zijn." Voor de supporters is hard werken het belangrijkste. "Stel ze gaan er met 0-6 af, maar de spelers hebben er wel alles aan gedaan dan gaan ze nog met applaus van het veld."

Door: Remco Jacobi[photo,115821,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen