De Glazen Bol deel V: PSV kampioen, Feyenoord de tegenvaller

10 augustus 2018, 12:03   Bijgewerkt: 10 augustus 2018, 13:22

Prolongeert PSV de titel of krijgen de Eindhovenaren een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. Hoofdredacteur Steven Koelma sluit de vijfdelige serie af.

{image[327855][right-half][]}Kampioen: PSV

De rust, het doordachte beleid en de juiste mix aan spelers maakt PSV dit seizoen opnieuw kampioen. De concurrentie vanuit Amsterdam is heviger dan ooit, maar Ajax danst op een borrelende vulkaan. Door de miljoenenaankopen is de druk op de hele club hoger dan de voorgaande seizoenen. Een paar misstappen op rij - die gaan er komen - en dan gaan al die plannen van Ajax in vlammen op en vallen de ego's weer over elkaar heen. Ook bij PSV zal het wel eens tegenzitten. Maar in Eindhoven blijven ze normaal doen. In de as heeft de ploeg met Jeroen Zoet, Jorrit Hendrix en Luuk de Jong zijn leiders. Angelino is een verbetering ten opzichte van Joshua Brenet, met Denzel Dumfries praten ze straks niet meer over Santiago Arias, Steven Bergwijn zet een reuzenstap in zijn ontwikkeling en Hirving Lozano gaat de Eredivisie dit seizoen ontgroeien. Hoe pijnlijk ook voor Ajax, maar het kampioensfeest zal weer in het zuiden zijn.

{image[327962][right-half][Isitan Gün]}Verrassing: Fortuna Sittard

De wederopstanding van Fortuna Sittard zet ook door in de Eredivisie. Onder eigenaar Isitan Gün blijft de club maar stappen zetten. Dat hij Fortuna uit de krochten van de Eerste Divisie trok en vervolgens de promotie realiseerde is niet zijn laatste kunststukje. Vreemdelingenlegioen of niet, met het geld van Gün werd vorig seizoen een verrassend leuk elftal samengesteld. Daar borduurt Fortuna op verder. Gün en technisch directeur Mustafa Aztopal weten uit hun netwerk de juiste spelers te vissen. Na het promotie-elftal, staat er nu weer een ploeg die zich bovenin het rechterrijtje nestelt.

{image[327961][right-half][]}Tegenvaller: Feyenoord

Na zo'n tegenvallend seizoen zo inkopen, is vragen om problemen. Giovanni van Bronckhorst wil langer meedoen om de titel, maar met het huidige materiaal is een tweede vierde plek op rij realistischer. Het afgelopen seizoen vergoedde de KNVB Beker nog een deel. Martin van Geel heeft nog drie weken om kwaliteit aan de selectie toe te voegen. Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis, Jordy Clasie en - mits fit - Robin van Persie zijn de enigen die boven de middelmaat uitspringen. Eric Botteghin is niet meer de Botteghin van twee jaar geleden, Sam Larsson lijkt steeds meer een mismatch te worden, de eerder tijdelijk weggestuurde Jean-Paul Boëtius staat er ook steeds minder op en wat doet Calvin Verdonk ineens in de basis? Het kon wel eens een vervelend seizoen worden in Rotterdam-Zuid.

{image[327963][right-half][]}Directe degradant: FC Emmen

In de kelder ontloopt het elkaar niet veel. FC Emmen bindt vooral de strijd aan met De Graafschap, maar ook Excelsior, Willem II en VVV-Venlo wacht een moeilijk seizoen. Al die ploegen houden elkaar tot einde in hun greep. Emmen verweert zich kranig, maar aan het einde van de rit komt de ploeg van Dick Lukkien net tekort. Het was een mooi en leerzaam seizoen voor Emmen. Ondanks dat is Drenthe haar eredivisionist wel weer kwijt.

{image[327826][right-half][]}Bekerwinnaar: Vitesse

De Markt in Arnhem stroomt begin mei weer vol. Twee jaar na de eerste bekerwinst in de clubhistorie van Vitesse is het dit seizoen weer raak. De KNVB Beker wordt een beloning voor een goed seizoen, waarvoor deze zomer een stevig fundament werd gelegd. Leonid Slutsky en Vitesse resulteert in een goede combinatie. De Rus raakt in het Gelredome de juiste snaar. Al die spelers die technisch directeur Marc van Hintum uit de hoge hoed toverde, blijken Vitesse in veel gevallen beter te maken. Zo goed, dat dennenappel weer naar Arnhem komt.

{image[327243][right-half][]}Promovendus: Sparta

Een uitstekende trainer, en dito spelersgroep: alles is op Het Kasteel aanwezig voor een promotiefeestje. Sparta ontloopt de play-offs en keert als kampioen van de Eerste Divisie terug naar de Eredivisie, de plek waar de Rotterdammers horen. Voor Eerste Divisie begrippen heeft Sparta met Lars Veldwijk een topspits in de gelederen. Bovendien wil hij zijn naam zuiveren na een vervelend seizoen bij FC Groningen. En wat te denken van Royston Drenthe? Hij had weliswaar een pauze van ruim twee jaar, maar het spelletje is de 31-jarige Rotterdammer nimmer verleerd. Vakman Henk Fraser voegde hem niet voor niets toe aan zijn selectie. Drenthe wordt een openbaring.

Lees ook:

- Deel IV: Fortuna gaat stunten

Deel III: Heerenveen stelt teleur

Deel II: Heracles de surprise

- Deel I: Ajax kampioen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen