ErediVisie: Ten Hag op glad ijs, Boëtius en Pereiro

13 augustus 2018, 12:00   Bijgewerkt: 13 augustus 2018, 12:35

De eerste speelronde van de Eredivisie stond direct garant voor spektakel. PEC Zwolle en sc Heerenveen openden het seizoen met twee penalty's, een rode kaart en vijf doelpunten, van de top-drie won alleen PSV en de promovendi schoten uit de startblokken. Het is voldoende voer voor onze traditionele rubriek ErediVisie.

{image[327993][right-half][]}Ten Hag speelt met vuur

Onder de noemer 'Ajax heeft meer dan elf basisspelers' wijzigde Erik ten Hag zijn elftal tegen Heracles Almelo (1-1) op vier plaatsen. Klaas-Jan Huntelaar, Frenkie de Jong, Nicolas Tagliafico en Lasse Schöne kregen rust van Ten Hag. Zonder dit viertal was Ajax zaterdagavond geen schim van de ploeg die tegen Sturm Graz en Standard Luik in ieder geval in gedeeltes goed voetbal liet zien. Het proces, waar Ten Hag zijn mond vol van heeft, werd tegen Heracles ruw verstoord. Waarom startte Ten Hag niet met zijn sterkste basiself? Met de return tegen Standard Luik voor de deur bevindt hij zich op zeer glad ijs.

{image[328040][left-half][]}Boëtius gooit weer zijn glazen in

Oliedom was de rode kaart van Jean-Paul Boëtius tegen De Graafschap. De Feyenoorder, die zelf niets klaarspeelde, applaudisseerde voor de gele kaart die hij kreeg van Pol van Boekel. Meteen kon hij inrukken. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat Boëtius in opspraak raakt. In de voorbereiding werd de linksbuiten voor een week verbannen, omdat hij geen zin had in een extra training. Omdat het met zijn concurrent Sam Larsson niet wil vlotten in Rotterdam, kreeg Boëtius in in Doetinchem een nieuwe kans. In plaats van die te grijpen, besmeurde hij het vertrouwen van Giovanni van Bronckhorst. Steeds meer wordt de linksbuitenpositie een probleem voor Gio.

{image[327996][right-half][]}Pereiro: afscheid van grilligheid?

Mark van Bommel heeft grote plannen met Gaston Pereiro. Dat de Uruguayaan kan voetballen weten we. Maar sinds hij in Eindhoven speelt was het telkens te grillig. De Zuid-Amerikaan kan vooral in topwedstrijden pieken, tegen minder aansprekende tegenstanders laat hij het te vaak op z'n beloop. Dat moet anders, weet Pereiro zelf ook. Van Bommel dicht Pereiro een belangrijke rol toe in het elftal van PSV. Pereiro moet de creatieve man zijn op het middenveld, die met passjes strooit en met zijn traptechniek het verschil maakt. Als het duel met FC Utrecht zaterdag een test was, is Pereiro geslaagd. Met een afgemeten vrije trap zette hij de 4-0 overwinning in de steigers. En Van Bommel zag dat het goed was.

{image[328042][left-half][]}Russische tv op bezoek in Arnhem

Ook de Russische televisie heeft Arnhem ontdekt. De nationale tv was zondag in het Gelredome om het Eredivisie-debuut van hun landgenoot Leonid Slutsky in beeld te brengen. Dat beloven mooie beelden te worden, want Slutsky leidde Vitesse naar een 5-1 overwinning op FC Groningen. De trainer wordt ook steeds populairder Arnhem zelf. Slutsky's naam galmde zondagmiddag door het stadion. In ieder geval was nooit eerder een Rus zo populair bij Vitesse.

{image[328012][right-half][]}Promovendi beginnen uitstekend

De promovendi konden zich bijna geen betere start van de Eredivisie wensen. 'Daor bunt wi-j weer', stond op een groot spandoek in De Vijverberg. Daar kwam het zieltogende Feyenoord achter. De zege van De Graafschap was sensationeel, historisch was de start van FC Emmen. Na SVV in 1969 wist een Eredivisie-debutant nooit te winnen in hun eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Dankzij het uitblinkende broekie Kjell Scherpen (18) in de goal, de uithaal van Glenn Bijl en regisseur Anco Janssen schreef Emmen in Den Haag historie. Bijna zou je Fortuna Sittard vergeten. De andere promovendus speelde gelijk op bezoek bij Excelsior (1-1). 5949'dagen na het laatste Fortuna-doelpunt in de Eredivisie van René van Dieren, scoorde Jorrit Smeets met een verdwaalde voorzet.

{image[327994][left-half][]}VAR-primeur voor Sol

Fran Sol werd dit weekend het eerste 'slachtoffer' van de VAR. De Willem II-spits dacht de gelijkmaker te maken tegen VVV-Venlo. Maar videoref Kevin Blom had daar een andere kijk op. Hij zag dat de Spanjaard de bal met zijn arm raakte. Scheidsrechter Rob Dieperink nam het advies over en keurde de gelijkmaker af. Tot ongeloof van Sol, die vond dat het leder zijn schouder toucheerde. "Ik ben voor de VAR, maar als na vijf à zes keer kijken niet de juiste beslissingen worden genomen, ben ik straks tegen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen