ErediVisie: foeilelijke uitshirts, VAR en de Rotterdamse derby

20 augustus 2018, 12:07

De tweede Eredivisie-ronde zat vol met spektakel: (eigen) doelpunten, rode kaarten, VAR-momenten en genoeg hachelijke situaties. Ajax en PSV hadden het bijzonder moeilijk in Limburg, maar leden uiteindelijk geen schade. AZ schitterde wederom, ondanks dat het deze zomer voor ruim dertig miljoen euro aan aanvallers verkocht. Verder maakten we kennis met de nieuwe uitshirts, ging de discussie opnieuw over de VAR door én was de Rotterdamse derby ook daadwerkelijk een Rotterdamse derby.

VAR: Voorlopig Ajax Redding

De VAR was dit weekend by var het meestbesproken onderwerp. In Almelo hingen de camera's niet op de juiste plaats om buitenspel te beoordelen - tot woede van Alfons Groenendijk, die nu al 'moe werd' van de VAR. In Sittard was er geen rechtstreekse verbinding mogelijk, waardoor Stan Teuben naast vierde official ook even [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/337188/vierde-official-teuben-was-voor-even-var-in-sittard/,_blank,videoscheidsrechter] werd. En ook in Venlo ging het over de VAR: Kevin Blom had het doelpunt van Martin Samuelsen niet afgekeurd zonder videobeelden, terwijl Klaas-Jan Huntelaar in eerste instantie geen strafschop kreeg. Ditmaal was de VAR 'Voorlopig Ajax's Redding', maar het spel c.q. afronding in de Eredivisie moet echt beter. Anders komt er vanzelf weer puntverlies in de Nederlandse competitie.

{image[328182][right-half][]}Foeilelijke uitshirts

Over smaak valt te twisten: afgelopen weekend zagen we een hoop nieuwe uitshirts. Het wit waarin PSV speelt in uitduels dit jaar, is nog zeker geen maagdelijk wit, maar kan er mee door. Het kanariegeel van AZ was vooral even wennen, terwijl ook de tricots van ADO Den Haag, donkerrood met donkergeel, even schrikken was. Ook PEC Zwolle en Vitesse toonden zich in een nieuw, donker shirt. Toch was er één ploeg die er wat lelijke uitshirts bovenuit stak: het geel met grijze broek zal in elk geval niet zijn uitgekozen door Maik de Boer of Fred van Leer. Gelukkig valt over smaak te twisten! 

Rotterdamse derby

Bij de derby van het noorden staan in de regel vaak meer Scandinaviërs op het veld dan Friezen of Groningers, terwijl bij de Limburgse derby in de Eredivisie er dit seizoen meer buitenlanders meedoen dan Nederlanders - laat staan Limburgers. Maar bij de Rotterdamse derby was dat afgelopen weekend anders. Liefst zeven spelers (!) die op het veld stonden bij Feyenoord en Excelsior komen uit Rotterdam, terwijl er nog vier spelers onder de rook van de Havenstad zijn geboren. Als je Schoonhoven, Maassluis, Delft en Spijkenisse, allen op fietsafstand van Rotterdam, meerekent, zit je al bijna op de helft van de spelers.

{image[328170][left-half][]}Breukers

Hoewel Tim Breukers ooit de gevoelige overstap maakte naar FC Twente, kan hij bij Heracles Almelo inmiddels wel benoemd worden tot een van de sterkhouders. Cultuurbewaker, kind van de club. De verdediger speelde ruim tweehonderd Eredivisie-wedstrijden in Almelo, waarin hij tweemaal scoorde. Eenmaal in het goede doel en na dit weekend ook eenmaal in het verkeerde doel. Zijn aantal doelpunten is dus keurig in balans, gelukkig maar dat hij twee keer scoorde in de KNVB Beker...

Nieuwe spelers staan op bij AZ

AZ heeft binnen twee speelrondes antwoord gegeven op de vraag of het vertrek van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh kan worden opgevangen. Niet alleen staat de club uit Alkmaar bovenaan, ook heeft AZ verreweg het beste doelsaldo in de Eredivisie. Liefst zeven verschillende AZ'ers vonden al het net. Ter vergelijking: nummer twee PSV maakte in twee duels zes doelpunten. AZ won vorige week met 5-0 van NAC Breda en versloeg zaterdag Emmen met 1-4. Weghorst en Jahanbakhsh, zij leverden ruim dertig miljoen euro op, worden tot nu toe niet gemist, en dan is de van ADO Den Haag overgekomen Bjørn Johnsen nog niet eens ingepast. Hij zal allereerst de concurrentiestrijd moeten zien te winnen van Myron Boadu (17) die tot nu toe één op één loopt. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen.

En wat verder nog opviel....

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen