Koningskoppel Ziyech en Tadic leidt Ajax naar zege tegen Kiev

22 augustus 2018, 22:49   Bijgewerkt: 22 augustus 2018, 22:56

Tegen een tegenstander die dit seizoen nog geen minuut had achter gestaan, heeft Ajax woensdagavond in de eigen Johan Cruiff ArenA een belangrijke stap richting de Champions League-groepsfase gezet. Het swingende duo Hakim Ziyech en Dusan Tadic zette opnieuw de lijnen uit: ze kregen twee van de drie goals achter hun naam. Uit een corner pakte Dinamo Kiev, dat aardig meedeed maar simpelweg een maatje te klein was, nog wel een belangrijke uittreffer mee: 3-1.

Daar waar Tadic gehaald leek te worden als vervanger van Ziyech, vormen de twee linkspoten nu juist een ijzersterk duo bij Ajax. Tot vanavond (woensdag) was Tadic in zes wedstrijden direct betrokken bij vijf goals en Ziyech bij drie. Nu de transferperiodes in enkele gebieden al gesloten zijn en de andere deadlines naderen lijkt het steeds aannemelijker dat na 1 september het koningskoppel ook nog samen onder contract {image[328277][right-half][]}staat bij de Amsterdammers.

Ook in deze wedstrijd lieten de beide heren al snel van zich spreken: in de tweede minuut veegde Ziyech een bal het doelgebied van Dinamo Kiev in, waarna Tadic de bal teruglegde. Donny van de Beek, die dankzij David Neres zijn afwezigheid in de basis begon, schoot van dichtbij raak. Dinamo-doelman Denys Boyko zag er niet goed uit bij die tegentreffer, maar dat maakte de feestvreugde in Amsterdam er niet minder op.

Ajax had dus een vroege voorsprong te pakken en domineerde de wedstrijd. Via uitblinkers Ziyech en Tadic scoorde het nóg twee treffers voor rust, maar moest het eerst eentje slikken. Na vijftien wankele minuten was daar ineens gevaar namens de gasten, maar wist Andre Onana een schot uit een corner te keren. Een minuut later was het alsnog raak, toen Onana opnieuw redding bracht maar geen antwoord had op de rebound van Tomasz Kedziora.

De Ajax-fans waren in hun nopjes en ook voor neutrale fans was het een erg fijne wedstrijd om naar te kijken. Naast de technische klasse van Tadic en Ziyech was er veel te beleven: in hoog tempo golfde het spel op en neer en ondanks dat Ajax de overhand had was het zeker geen eenzijdige wedstrijd. Dinamo verloor dit seizoen nog geen een van haar zeven officiële duels en stond zelfs nog geen minuut achter, en toonde ook in Amsterdam bij vlagen een stug ploegje te zijn.

In de tweede helft ging Ajax steeds compacter spelen en liet het de bezoekers aan de bal. Op enkele hachelijke momenten na ging dit de mannen van trainer Erik ten Hag heel aardig af. Op de counter miste Ajax de snelheid en diepgang van Neres, waardoor er minder kansen te noteren waren dan voor de pauze. In de 66ste minuut kwam Klaas-Jan Huntelaar dichtbij de 4-1. Tadic legde de bal knap af, maar de hardwerkende spits kreeg de bal er net niet in. Het zat Huntelaar niet mee, want nog geen tien minuten later kopte hij op de lat.

In de slotfase kwam Ajax nog een aantal keer met de schrik vrij en slikte het dus geen extra uitdoelpunt. Omdat ook driemaal voor Huntelaar geen scheepsrechts bleek - Boyko keerde knap op zijn harde schot - en Ziyech de paal trof,  werd de einstand 3-1. Een prima uitgangspositie voor de terugwedstrijd van aanstaande dinsdag in Oekraïne. Zaterdag wacht de Amsterdammers eerst nog een thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

De opstelling en beoordelingen van Ajax*

Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6; Frenkie de Jong 6, Lasse Schöne 6.5, Donny van de Beek 7 (87. Dani de Wit -); Hakim Ziyech 8, Klaas-Jan Huntelaar 6, Dusan Tadic 7.5.

Man of the match: Hakim Ziyech

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.