Oppermachtig Ajax plaatst zich in Kiev voor CL-groepsfase

28 augustus 2018, 22:59

Met goed voetbal en veel kansen maar zonder doelpunten heeft Ajax dinsdagavond een plek in de groepsfase van de Champions League veiliggesteld. Legio kansen troffen geen doel, maar Dinamo Kiev was simpelweg te zwak om de gemiste kansen af te straffen. Een 0-0 eindstand was door de zege in de Johan Cruijff ArenA van vorige week genoeg om het tweeluik te winnen. Zodoende plaatst er eindelijk weer een Nederlandse ploeg zich via een voorronde voor het miljoenenbal van de UEFA Champions League.

Acht jaar geleden plaatste voor het laatst een Nederlandse ploeg zich via een voorronde voor de Champions League-groepsfase. Het lukte Ajax als laatste, onder leiding van Martin Jol in 2010. Toevalligerwijs was ook toen Dinamo Kiev de tegenstander. Ondanks dat de mannen van Erik ten Hag vanavond (dinsdag) niet wisten te scoren, hebben Jol en consorten nu dus eindelijk opvolgers. Voor het Nederlandse voetbal te hopen is dat PSV morgen ook een plek in de Champions League-groepsfase zekerstelt.

Vorige week had Ajax zich een goede uitgangspositie verschaft, door op overtuigende wijze met 3-1 te winnen. In vergelijking met die wedstrijd speelde Maximilian Wöber in plaats van de geschorste Nicolas Tagliafico op de linksback positie. David Neres was fit genoeg om op de bank plaats te nemen, Donny van de Beek speelde vanaf het middenveld en vervulde in de eerste helft een belangrijke rol.

Na tien moeizame minuten, waarin Dinamo furieus begon en via Benjamin Verbic bijna de voorsprong greep, rechtte Ajax haar rug. Dankzij Andre Onana stond het nog 0-0 toen de Amsterdammers in de veertiende minuut een penalty kregen, nadat Matthijs de Ligt aan zijn shirtje was getrokken. Vlak hiervoor had Van de Beek bijna zijn ploeg op 0-1 gezet na een mooie voorzet van Dusan Tadic. Dezelfde Tadic ging bij de penalty achter de bal staan, maar schoot het leer keihard op de paal. Omdat de rebound ook geen doel trof kwam Dinamo met de schrik vrij.

Ajax bleef niet te lang hangen in de gemiste strafschop en kwam steeds beter in de wedstrijd. Via mooi positiespel kwamen Tadic, Van de Beek en Huntelaar in goede schietposities, maar Dinamo-goalie Denys Boyko werd door de Ajacieden niet kansloos gelaten. De belangrijke uitgoal Verdedigend had Ajax de zaakjes goed voor elkaar, waardoor 0-0 de ruststand was. Na een heerlijke voorzet van Tadic lukte het in de 52ste minuut ook Mazraoui niet om de zeer goed keepende Boyko te passeren.

Ajax domineerde de wedstrijd, maar in de afronding zat het niet mee. Hakim Ziyech poeierde enkele minuten na de kopbal van Mazraoui een vrije trap snoeihard op de lat. Omdat de bal er maar niet in wilde was het voor Ajax zaak om het achterin compact te houden en geen tegentreffers te slikken. Dit ging onder leiding van De Ligt de Amsterdammers goed af.

Dinamo begon aan een waar slotoffensief en meldde zich met steeds meer mensen in het doelgebied van Ajax, maar de mannen van Ten Hag wisten keer op keer het gevaar in de kiem te smoren. Huntelaar miste nog twee grote kansen, maar het chagrijn trok snel weg: Ajax plaatste zich voor het meest prestigieuze clubtoernooi in Europa.

De opstelling en beoordelingen Ajax*

Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6.5, Matthijs de Ligt 7, Daley Blind 6.5, Maximilian Wöber 6.5 (79. Carel Eiting -); Frenkie de Jong 7, Lasse Schöne 7, Donny van de Beek 7 (85. Dani de Wit -); Hakim Ziyech 8, Klaas-Jan Huntelaar 5.5, Dusan Tadic 5.

Man of the match: Hakim Ziyech

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.