KNVB lanceert competitie om de nieuwe regels te testen

31 augustus 2018, 09:19   Bijgewerkt: 31 augustus 2018, 11:30

De KNVB komt met een innovatieve competitie, waarin gespeeld gaat worden met de nieuwe spelregels. De 'Future Rules Football League', zoals de competitie gaat heten, borduurt voort op de eerder gespeelde wedstrijd om de Avant Garde Cup tussen FC Lisse en Quick Boys (november 2017) en de Wedstrijd van de Toekomst tussen de Suriprofs en het toen net gepromoveerde Fortuna Sittard (mei 2018).

Dat laat de KNVB weten. Het doel van de nieuwe competitie is simpel: het onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van de spelregelwijzigingen. Ook de opzet is niet zo ingewikkeld: er wordt tussen tien topamateurclubs uit het westen, waarbij ARC uit Alphen aan den Rijn de aanjager is. Het is een officieuze competitie en de resultaten zullen dus geen gevolgen hebben. Elke maand wordt er één speelronde afgewerkt. De nieuwe regels kunnen hier op lange termijn getest kunnen worden: te denken valt aan de self-pass, de intrap en verplicht wisselen bij een gele kaart.

{image[313340][right-half][Gijs de Jong]}Spelregelvernieuwing

"We vinden het prachtig om op deze manier verder te gaan", aldus Gijs de Jong, secretaris generaal van de KNVB. "We faciliteren dit grote experiment op het gebied van spelregelvernieuwing met een aantal mensen van de KNVB. Daarbij leunen we erg op de betrokken personen van Avant Garde Football en de clubs. Het is hun initiatief en een gezamenlijk project."

De KNVB gaat de clubs en initiatiefnemer Avant Garde Football ondersteunen op het gebied van scheidsrechters en om te zorgen dat de wedstrijden gefilmd kunnen worden. De deelnemende elftallen zijn de reserveteams (onder 23) van de topamateurclubs ARC, FC Lisse, Westlandia, Katwijk, Quick Boys, VVSB, Rijnsburgse Boys, Alphense Boys, AFC en de Koninklijke HFC. Er is geen promotie of degradatie aan de competitie verbonden.

Overigens zal deze ontwikkeling in elk geval in Rotterdam-Zuid met gejuich worden ontvangen. Tijdens de Johan Cruijff Schaal werd er een systeem met ABBA uitgeprobeerd, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij Martin van Geel. "Die schaal is een serieuze prijs, hè. Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet", liet hij destijds weten. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen