ErediVisie: zuivere Ziyech, Comedy Capers in Sittard en El Khayati

3 september 2018, 11:06

Voor het ingaan van de interlandperiode viel er nog genoeg te genieten in speelronde IV van de Eredivisie. Nasser El Khayati liet de mooiste dingen zien, evenals Hakim Ziyech - al was eigenlijk heel Ajax uitstekend. Ook koploper PSV kent onder Mark van Bommel een uitstekende start. Bij Fortuna Sittard ging het iets minder, mede vanwege invaller Amadou Ciss, die de verkeerde schoenen droeg. Zoals de Senegalees in dienst van de Limburgse club glijden we in onze wekelijkse rubriek ErediVisie door het afgelopen speelweekend.

Speelronde 4

De vierde speelronde in de Eredivisie was ook écht speelronde vier: dat getal kwam op bijna elk veld terug. Feyenoord en Ajax (dat dit seizoen in de Eredivisie vier verschillende doelpuntenmakers heeft) scoorden vier treffers, El Khayati - de grote man van dit weekend - maakte vier doelpunten in zijn eentje en deed dat als vierde speler van ADO ooit. PSV scoorde haar vierde treffer in minuut 44. NAC Breda stelde met Benjamin van Leer zijn vierde doelman van het seizoen op; in vier duels vielen minimaal vier gele kaarten en gemiddeld vielen er bijna vier treffers per duel (3,88). Wat deze statistieken betreft is het vooral op naar speelronde vijf! 

{image[328504][right-half][]}Comedy Capers bij Fortuna roept herinneringen op

Bij Fortuna Sittard ging het na de remise tegen FC Utrecht maar weinig over het gelijke spel. De merkwaardige invalbeurt van debutant Amadou Ciss ging meer over de tong. De Fransman deed twintig minuten mee en ging bijna bij elke actie onderuit. De reden? Hij had het verkeerde schoeisel aan. "Als je invalt moet je je wel opstellen als een professional op Eredivisie-niveau en niet op badslippers gaan voetballen", zei een gefrustreerde René Eijer na de wedstrijd. "Het veld was glad. Dan moet je pinnen aan doen, geen rubbertjes." Door dat interview dwaalden de gedachten af naar 2011, het jaar waarin Wim Dusseldorp trainer nog was van Fortuna in de krochten van de Jupiler League. Hij zorgde toen voor een van de mooiste interviews in de voetbalhistorie door na het thuisduel met FC Eindhoven woest te worden op zijn spelers, die continu uitgleden vanwege het verkeerde schoeisel. "Onze linkerkant was rondjes 34.4 aan het rijden", sprak hij. "Dan houdt alles op. Ik heb in de rust twee man ingebracht die konden lopen op dit veld en twee die niet kunnen lopen die flikkerde ik eruit." Mooi dat er zeven jaar na dato nog weinig is veranderd bij Fortuna.

{image[327774][left-half][]}VVV: Vooral Verdedigend Voetbal

Maurice Steijn heeft het ook dit seizoen weer goed op de rit bij VVV-Venlo. De negende plaats in de Eredivisie is razend knap, zeker gezien de begroting. Alleen de supporters zouden een heel klein beetje reden tot klagen hebben: vorig seizoen zagen VVV-supporters de minste doelpunten (voor en tegen samen 89): by far de minste van de Eredivisie. Dit seizoen staat de teller na de remise tegen sc Heerenveen ook slechts op zes (drie voor, drie tegen), gevolgd door De Graafschap met acht. Steijn weet wat zijn ploeg kan én niet kan. VVV is Vooral Verdedigend Voetbal, maar wat is daar mis mee? Tegen Heerenveen ging het erg gecontroleerd, aangezien ze ruim zestig procent balbezit hadden...

{image[328519][right-half][]}Zuivere Ziyech

Hakim Ziyech is begonnen aan zijn derde seizoen bij Ajax en zit met zijn vernieuwde contract uitstekend in zijn vel in Amsterdam. Binnen zes minuten haalde hij tegen Vitesse hoogstpersoonlijk de angel uit de wedstrijd met een goal en een assist. Na twee minuten pegelde de spelmaker de bal van buiten het strafschopgebied in de verre hoek. Het is alweer zijn zesde doelpunt van buiten het strafschopgebied in 2018, slechts één minder dan alle spelers van Vitesse bij elkaar. De middenvelder scoorde in 2015 en 2016 vier keer van buiten de zestien, wat aangeeft dat de technicus zichzelf blijft ontwikkelen in Amsterdam.

Ziyech was overigens wat schoten betreft niet de opvallendste man van het weekend, want ADO-speler El Khayati scoorde drie keer (!) van buiten het strafschopgebied tegen Excelsior. Hij is de eerste Eredivisie-speler die drie keer met afstandsschoten scoort sinds Dries Mertens in 2011.

PSV heeft wind volledig in de zeilen

{image[328493][left-half][]}Het voelt een eeuwigheid geleden: de penaltycrisis bij PSV. Anderhalf seizoen geleden was er sprake van een heus strafschoppenprobleem onder het bewind van Phillip Cocu: van de twaalf penalty's die PSV in die periode kreeg, werden er liefst acht gemist. Onder anderen Luuk de Jong en Jürgen Locadia faalden. Pas toen Marco van Ginkel de strafschoppen nam, ging het beter. Inmiddels heeft PSV de laatste veertien penalty's in de Eredivisie verzilverd, terwijl er van de voorgaande veertien slechts zeven werden benut. Het is niet het enige positieve aan het huidige PSV. Onder Mark van Bommel kent de ploeg de op een na beste competitiestart ooit na vier duels. Alleen in het seizoen 1999/2000 ging het iets beter, al is het verschil slechts een doelpuntje. De aanvoerder van dat kampioensteam van Eric Gerets was overigens Mark van Bommel. Kan de PSV-man de ploeg dit seizoen weer zilverwerk bezorgen? De start doet vermoeden van wel.

Wat verder nog opviel...

Osman herhaalt zijn kunstje

Sepp volgt Clarence op

Jurjus redt nog meer dan vorig seizoen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen