Koeman over Bergwijn: "Had zelf ook de wenkbrauwen gefronst"

3 september 2018, 15:48

Het clubvoetbal ligt even stil, de focus gaat in Nederland volledig op Oranje. Donderdag wacht de oefeninterland tegen Peru die in het teken staat van het afscheid van recordinternational Wesley Sneijder, zondag staat de Nations League-ouverture tegen Frankrijk op het menu. Maandag heeft bondscoach Ronald Koeman zich uitgesproken over onder meer de kwestie Steven Bergwijn, de rechtsbackpositie en het afscheid van Sneijder.

De kwestie Bergwijn

Vrijdag maakte Koeman bekend dat PSV-uitblinker Steven Bergwijn niet bij de selectie zit. Opmerkelijk, omdat AS Roma-bankzitter Justin Kluivert wél bij de groep zit. Maandag verklaarde hij zijn keuze. "Logisch dat men de wenkbrauwen fronst. Dat had ik ook gedaan als ik de reden niet had geweten", zei hij. "Ik heb hem niet geselecteerd vanwege het feit dat Jong Oranje donderdag een belangrijke wedstrijd speelt. Anders had ik hem geselecteerd. Ik heb ook met de speler zelf gebeld. Leidend in de keuze was Jong Oranje. Ik koos tussen Kluivert en Bergwijn en ik heb gekozen voor Kluivert. Jammer voor hem, maar Steven maakt een goede ontwikkeling door."

De rechtsbackpositie kwam ook ter sprake. Daryl Janmaat (Watford) en Kenny Tete (Olympique Lyon) zijn de opties voor Koeman. Laatstgenoemde is net als Kluivert geen basisspeler bij zijn club, maar Koeman heeft het duo dus wel opgeroepen. "Wat is de norm?", vroeg Koeman zich af. "Voor mij is de norm niet dat je ieder duel moet spelen. Ik kijk naar mijn selectie, kwaliteit en posities. Daar baseer ik mijn beleid op." Opmerkelijk is dat Hans Hateboer niet bij de groep zit. "Ik vind Hateboer en Janmaat aanvallende backs en Tete een verdedigende. Ik heb het graag beide in mijn selectie."

Het afscheid van Sneijder

Donderdag krijgt recordinternational Sneijder (133 duels) zijn afscheid in Oranje. Hij staat in de basis en zal na zestig minuten gewisseld worden. "Hij speelt regelmatig negentig minuten, dus zestig moet geen probleem zijn", zei Koeman. "Het is mogelijk dat de rest van het elftal de zelfde spelers zijn als tegen Frankrijk. We gaan gericht die wedstrijd benaderen."

Sneijder meldt zich overigens pas dinsdagavond bij de selectie. De overige spelers kwamen vandaag al aan. "Hij traint de eerste drie keer niet mee", sprak Koeman. "We zijn nu eindelijk weer bij elkaar in een korte periode. Het is een kleine week voorbereiden. Plus we moeten nog evalueren over de afgelopen tijd en daar was Wesley ook niet bij."

"Stemming positiever dan voorheen"

Koeman heeft vier duels als bondscoach op de bank gezeten en gaat zich nu opmaken voor het echter werk. Hij beschikt over een fitte selectie en kreeg geen enkele afmelding. "Iedereen is fit en wil er graag bij zijn. Zo hoort het ook en daar zijn we blij mee. De stemming is wel wat positiever dan voorheen denk ik, maar dat moet je op het veld laten zien. We weten dat het snel kan veranderen in het voetbal."

De keuzeheer heeft in zijn vier interlands veel geëxperimenteerd en goede en slechte dingen gezien. "We hebben twee systemen gespeeld. Met drie verdedigers was het met name in de eerste helft tegen Italië niet goed. Dat moeten we anders invullen. Ik ben al langer op zoek naar een formatie waarin je van drie ook naar vier verdedigers kan. Dat bespreken we intern met de spelers. Maar daar gaan we wel naartoe, omdat dat past bij het moderne voetbal. We hebben de eerste vier interlands gebruikt om te gaan kijken hoe we het hebben gedaan."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen