FC Utrecht en Jean-Paul de Jong per direct uit elkaar

4 september 2018, 09:44   Bijgewerkt: 4 september 2018, 13:42

FC Utrecht heeft hoofdtrainer Jean-Paul de Jong per direct ontslagen. De zwakke competitiestart gecombineerd met het ontbreken van het vertrouwen vanuit de spelersgroep zorgt ervoor dat de coach per direct uit zijn functie is ontheven in de Domstad. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys nemen voorlopig de honneurs waar. "Een belangrijk ontwikkelpunt voor Jean-Paul was zijn communicatie met spelers en staf. Helaas bleef dat stroef gaan en hebben we nu moeten concluderen dat er te weinig progressie is", aldus directeur Jordy Zuidam.

"Het vertrouwen van de spelersgroep was bij de aanstelling van Jean-Paul broos, maar we hebben toch besloten om hem een kans te geven. Hierbij speelde, naast de ongelukkige timing van de trainerswissel, de wederzijdse loyaliteit een belangrijke rol", vertelt grootaandeelhouder Frans van Seumeren over hun beslissing. "Tijdens de evaluatie deze zomer bleek dat de chemie en communicatie met spelers en staf nog steeds niet optimaal was. Daarop werd door Jean-Paul de staf anders ingericht. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat gehad, de progressie is niet in lijn met onze sportieve ambities."

Afgelopen zomer bleek al dat De Jong volgens een Engels model zou gaan werken in de Domstad. Dat heeft niet tot verbetering geleid, zag ook directeur voetbalzaken Zuidam. "We hebben er met z'n allen de afgelopen tijd alles aan gedaan om een werkbare situatie te creëren", legt hij uit. "Een belangrijk ontwikkelpunt voor Jean-Paul was zijn communicatie met spelers en staf. Helaas bleef dat stroef gaan en hebben we nu moeten concluderen dat er te weinig progressie is."

De Jong stond 25 wedstrijden aan het roer bij Utrecht, waarin hij acht maal won, tien maal gelijkspeelde en zeven keer verloor. Dit seizoen ging hij onderuit tegen PSV (4-0), werd er gewonnen van PEC Zwolle (2-0) en teleurstellend gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo en Fortuna Sittard (beide 1-1). Hij begon nog zo goed in de Domstad: de eerste acht duels bleef hij ongeslagen bij FC Utrecht, tegen onder andere AZ, Feyenoord en Ajax. Eerder was De Jong hoofdcoach bij FC Eindhoven en werkzaam bij de jeugd van van FC Utrecht, de club voor wie hij de meeste wedstrijden speelde.

{image[326312][right-half][]}Nieuwe coach

En dus besloot FC Utrecht om De Jong buitenspel te zitten. Hoewel Kruys en Dijkhuizen de honneurs waarnemen, met tijdelijke hulp van Jelle Goes, komt er wel een nieuwe coach. "De intentie is dat die er zo snel als mogelijk komt, maar we gaan wel zorgvuldig naar de juiste kandidaat zoeken", aldus Zuidam. Er is in elk geval genoeg potentie in de Domstad, want FC Utrecht roerde zich flink op de transfermarkt.

Onder anderen Emil Bergström, Oussama Tannane, Leon Guwara, Joris van Overeem en Timo Letschert kwamen over naar FC Utrecht. Mede daarom was de seizoensstart met de laatste twee gelijke spelen tegen VVV-Venlo en Fortuna Sittard onvoldoende. Mede daarom werd de toch al zo moeilijke relatie tussen trainer en spelersgroep volgens FC Utrecht dus onhoudbaar. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen