Frankrijk kan geen potten breken tegen Zwitserland

13 juni 2006, 19:51

Frankrijk is de eerste favoriet voor de wereldtitel die er niet in is geslaagd om haar eerste duel op het WK te winnen. In een bijzonder teleurstellende wedstrijd kwamen de bleke Haantjes niet verder dan 0-0 tegen het stugge Zwitserland. Op het puntenverlies van de Fransen viel niets af te dingen. De ploeg speelde veel te zwak om aanspraak te maken op de zege.

Toen de loting voor het WK bekend werd, moest men in Frankrijk en Zwitserland ongetwijfeld even lachen. Beide landen zijn de laatste jaren immers bijna onafscheidelijk. Zowel op het EK van 2004 als tijdens de kwalificatiecyclus naar dit WK speelden de landen al tegen elkaar. In Portugal was Frankrijk de sterkste, maar in de aanloop naar het WK eindigden de onderlinge ontmoetingen in 0-0 en 1-1.

Ondanks deze twee gelijke spelen begon Frankrijk als favoriet aan het duel in Stuttgart. Die status had alles te maken met de terugkeer van Zinedine Zidane in het nationale elftal. De middenvelder had aanvankelijk een punt gezet achter zijn interlandloopbaan, maar kwam op zijn besluit terug. Zidane, die na dit WK zijn schoenen aan de wilgen zal hangen, zag in dit toernooi een mooie manier om zijn imposante loopbaan af te sluiten.

Sterker nog, de Fransen ontsnapten in de eerste helft aan een achterstand. Een vrije trap van spelmaker Tranquillo Barnetta spatte via het hoofd van Senderos uiteen op de paal, waarna Sebastian Frei de bal in de rebound in het vrijwel lege doel kon tikken. De spits van Rennes reageerde echter te haastig en schoot de bal over de goal van de toekijkende Barthez.

Bondscoach Domenech vond de uiterst magere eerste helft van zijn ploeg echter niet genoeg om zijn strijdplan te wijzigen. De Franse trainer hield vast aan zijn strategie en dat zorgde er voor dat er in de tweede helft weinig aan het spelbeeld veranderde. De Fransen hadden weliswaar meer balbezig, maar het was schrijnend om te zien hoe weinig gevaar Henry en zijn maten konden stichten. Ook ditmaal was de eerste grote kans van de helft zelfs voor de Zwitsers. Invaller Gygax kon na ruim een uur van dichtbij inkoppen, maar doelman Barthez slaagde er in om de bal met veel kunst- en vliegwerk uit zijn doel te houden.

Met nog een half uur op de klok wachtte het hele stadion op actie vanaf de Franse bank, maar Domenech bleef spelers als Trezeguet en Govou op de bank houden. Hij bracht nog wel Louis Saha, maar omdat hij in het veld kwam voor de eveneens aanvallend ingestelde Ribery won de Franse ploeg met deze wissel weinig aan stootkracht.

In de slotfase veranderde er dan ook niets aan de score, het bleef 0-0. In Zwitserland zal men dik tevreden zijn met dat resultaat, maar de Fransen zullen zich de komende dagen flink achter de oren moeten krabben. Als de ploeg haar spel niet snel naar een hoger niveau weet te willen, moet Frankrijk vrezen voor een teleurstellend toernooi.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen